2022.AUGUSZTUS 15. ROCKTÖRTÉNET – A GYERMEKEINKÉRT…

írta | aug 15, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Drockóra, Kultúra, Szeretet, Tehetség, Videó, Zene

Volt olyan újságíró, aki jó néhány évvel ezelőtt már „szegedikumnak” minősítette, a maga nemében páratlan felsőoktatási gyakorlatot megvalósító rocktörténet kurzust. A két kreditpontot érő, általánosan művelő tantárgyat Pleskonics András (azóta elterjedt nevén: Dr. Rock) álmodta meg és indította el 2005 februárjában, a szegedi egyetem befogadó támogatásával. A tárgyból, azóta közel 8 ezer hallgató vizsgázott (de jellemzően, nem bukott meg senki… :D)

2017.09.22 Plesi.egre
– A Zene Istentől van, hogy tudjunk szavak nélkül imádkozni…
2017.09.22 session.fontrol
– Ez az egész cucc Afrikából jön és a dobok mesélnek és ritmus máris a miénk…

A téma, a gondolatkör  idők óta lebeg a közgondolkodás mezőiben, de kézzel fogható fejlemények nem nagyon történtek. Szegeden viszont mindig terem valami újabb ága-boga az igen népszerű kurzus körül „kertészkedők” tüsténkedésének… A program és a körülötte kialakult kisebbfajta kultusz, évről-évre hallgatók generációit hozza össze, gyakorlatilag baráti, sőt legtöbbször alkotói körbe.  A Védőháló Egyesület is, tevékenységének java részében az ezzel kapcsolatos rendezvények, tehetségtámogató programok megvalósítását végzi, pályázati és egyéb támogatások révén.

A Premier Művészeti Szakgimnázium szegedi tagozatán folyó szakképzés része a könnyűzene-történet oktatás is. Ugyanott, a felnőttképzésnek is a szerves részét képezi a 20. századi zene követése, vagyis az afroamarikai, afro-latin és country-western gyökerű zenék kialakulása, fejlődése és rendszerének áttekintése, stílustörténete. A két képzési szint összekötője és a velük kapcsolatos aktivitások megszervezője, természetesen Dr. Rock – vagyis, ne szépítsük, e kis beszámoló írója…

GalyasRizsafalvy 2019.08.17
– Nem hiszitek, hogy az “Erzsi”, az eredetileg az Angie, a Rolling Stones-tól…?!

Az elmúlt másfél évtizedben minden nyáron, legalább egy, de olykor két-három alkalommal is sikerült megrendezni a képzésekhez kapcsolódó nyári alkotó-, illetve műhelytáborokat, a támogatási lehetőségek szerint. Az egyesület honlapján ezekről bőséges képanyagot, illetve videofelvételeket is találhatunk. Az idén különösen értékes programmal, kiemelkedő művészek magas színvonalú produkcióival sikerült megrendezni a Védőháló közösségének égisze alatt a “Rocktörténet Szabadegyetem és Kreatív Alkotóműhely” elevezésű programunkat.

Plesi ea
– A rocktörténet nem tudomány, hanem egy végtelen mese, egyre jobb zenékkel, de azokat, nagy munka kiválogatni…!

Az egyesület eddigi tevékenységével összhangban, az általános műveltség és a közösségteremtő szándék igényét egyesítve, olyan zeneközpontú nyári programot szerveztünk meg, amely a zenekultúra, a széles körű ízlésnevelés jegyében tartalmas szórakozást és izgalmas kollektív stúdiumot is jelentett egyszerre.

jam allstars1
Az alkotótábornak minden nap a tetőpontja az élőzenés műhelymunka.
2019.08.17 vege tutti
A jól végzett alkotómunka jutalma a felszabadult zeneöröm, na és egy csoportkép, nagyszerű zenészek társaságában…

A Pro Filii Alapítvány hathatós anyagi támogatásával megvalósított műhelytáborban, alkalmanként napközben több mint 80, gyakran közel 100 fő részvételével tarthattuk meg programunkat, ahol 60 fő számára reggelit, ebédet és vacsorát is tudtunk biztosítani. A résztvevők köre elsősorban a Premier Konzi és az egyetemi kurzus hallgatóiból, a hozzájuk zeneileg, vagy érdeklődési körük alapján kötődő fiatalokból alakult ki, de szép számmal érkeztek érdeklődők a média és a közösségi portálok által publikált programhirdetések nyomán is.

Dr. Rock délelőtti előadásai, éppenhogy nemcsak a nevével fémjelzett zeni körre szorítkoztak, hanem igen tág horizonton szedegették össze a könnyűzene történetének ágas-bogas gyökérrendszereit. A témakörök sorban: Afrika zenéje és a blues… A jazz tömörített története és fontosabb stílusai… A latin zenék rendszere… Az ötvenes-hatvanas évek, majd a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó rocktörténeti jelenségei… Mindez élményt adó vetített illusztrációkkal, ritkaságszámba menő, értékes szemelvények lejátszásával, igen bőséges muníciót biztosítva a résztvevőknek a további tájékozódáshoz és tartalmasabb élmények gyűjtéséhez.

Taborozok3
A jazztörténeti előadások felszabadítják a jókedvet…

A délutáni kreatív zenei műhelymunka a délelőtti előadáshoz kapcsolódva, közelebbi megismerésbe vonja be az egyes, örökéletű zenei témákat és stílustanulmányokat is jelent a résztvevőknek. Ebben a munkában nemcsak a zenét tanulók, hanem mindenki részt vehet. Ezt szolgálja a háztartási és természeti tárgyakból összeállított hangkeltő arzenél és ritmushangszer kollekció, amint képeinken is látható.

Betti metal
Itt a metál is egy kicsit más értelmet nyer…

Augusztus 08.(H)

A résztvevő fiatalok számára az ezredfordulós műveltség, zenei kultúra terén egységes szemléletet, áttekintést adtak az előadások és a velük kapcsolatos megbeszélések, elemzések. A 20. század könnyűzenei összefüggései, irányzatai és stílusai áttekinthetővé, értelmezhetővé váltak a műhelymunka során, ami mindenkinek sokat segíthetett tanulmányaiban, szakmai tájékozódásában. A résztvevő szakmai érdeklődők egy kiérlelt, hasznos praktikumot kaphattak az ízlésnevelés és a kulturális ismeretterjesztés terén.

relax
A zene átélése egész testtel és teljes lélekkel…
wshop
Játszik minden…
Fogas trio 1
… ennyi minden! aminek hangja van, annak lelke is…

A tehetséges fiatalok a közös zenés műhelymunka során gyakorlott művészektől, profi szakemberektől kaphattak szakmai útravalókat, későbbi képzésükhöz pedig konkrét orientációban részesülhettek. A továbbiakban, terveink szerint a Premier szakiskola, az IH Rendezvényközpont, Szeged Város Rock Klub és más kulturális intézményekhez kötődő kapcsolataink révén fellépési lehetőségekhez is juthatnak.

A programba esténként belefért néhány tanulmányfilm és zenés videok megtekintése, valamint az “önerős” kollektív zenélés a résztvevőkkel. A legnagyobb érdeklődésre mégis az a műhelybeszélgetés és az azt követő bemutató tartott számot, amelyben napjaink egyik legnagyobb szakmai tekintélyének számító Godfather együttes két fiatal zenészét ismerhettük meg közelről.

Mike Gotthard gitáros és Szebényi Dániel billentyűs, énekes, kérdéseinkre válaszolva előbb pályájukról, zenei eszményikről és a tehetségépítés problematikájáról meséltek, majd egy rendkívül intenzív műhelykoncertben mutatták meg rendkívüli hangszertudásukat és zeneérzésüket.

GotthardM korben
Felejthetetlen emlékünk marad a beszélgetés az ország egyik legjobb gitárosával…
daniMike
… azután pedig a Blues MD koncert a táborunk résztvevőinek! Szebényi Dániel – zongora, ének, Mike Gotthard – gitár.

Célunk az volt, hogy a fiatalokat segítsük kulturális orientációjuk, zenei műveltségük terén, egyszersmind, hogy átadjuk a kortárs nevelés korszerű szellemét és hatékony módszerét a következő pedagógus és közművelődést gyakorló nemzedékeknek. A közös stúdium és az alkotó munka olyan közösségi szituációkat teremtett, amely kötődést és tehetségük kibontakoztatásához is jó lehetőséget adott a fiatalok számára.

Ha a világ bajain nagy léptékben nem is tudunk segíteni, de hiszünk abban, hogy a fiatalok szemléletén, rajtuk keresztül pedig az ő közösségeikben terjeszthetünk olyan szellemet, ami közösségeket építhet, pozitív civil kapcsolatokat erősíthet. A zenei rezgések lelkeket járnak át és egyesítenek – félreérthetetlenül és félremagyarázhatatlanul… Ilyen elven, akár alkalmas lehet a világ visszavezetésére, egy érzőbb és nyugodtabb, természetközelibb állapotba…

Fantasztikus tehetségű vendégművészeink egy, szintén “emberközeli” felvétele…

Kategóriák