2022. AUGUSZTUS 9.- AZ ORGAZMUS GYÓGYÍTÓ HATÁSAI

írta | aug 10, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Házasság, Kultúra, Kutatás, Sex, Szerelem, Videó

20200116noi orgazmus a negy legjobb

Egy nőtlen férfi olvasónk érdeklődik: Tudomásom szerint létezik olyan nő is, aki nem kívánja a szexet, vagy nem képes az orgazmusra. Aztán van olyan nő aki ugyan hallott arról, hogy létezik hüvelyi orgazmus, de soha nem tapasztalta meg, és van olyan is, aki összekeveri a szex során kialakuló felfokozott izgalmi állapotot az orgazmussal. Tisztelettel kérem a VÍRUSNAPLÓ szerkesztőségét, hogy egyik bejegyzésükben foglalkozzon ezzel a témával is.

VÍRUSNAPLÓ válaszára, a területet jó ismerő, budapesti hölgyet kértünk fel:

Az orgazmus elmaradását legfőképpen a dekoncentráltság okozhatja. A probléma gyökere, hogy a nők nehezen képesek folyamatosan a jelenben lenni, az adott pillanatra figyelni a szeretkezések közben. A nők gondolatai ugyanis könnyen elkalandoznak a múltbeli történések vagy a jövőbeli feladatok irányába: milyen volt a megbeszélés a munkahelyen, milyen otthoni tennivalók várnak még rá, milyen megjegyzést tett reggel a párja a ruhájára.

A férfiaknál ilyen gondolati kitérők nincsenek a szexuális együttlétek alatt: ők végig az itt és mostban maradnak, jobban fókuszáltak. A másféle tudati mód a szexben, a női és a férfi eltérő agyműködésének tulajdonítható. A nők gondolkodási modellje egy szerteágazó, egy többfelé bomló fonalgombolyaghoz hasonlítható. Ez a munka során akár előny is lehet, például a multi-tasking jellegű feladatoknál, míg a szex során problémát okozhat.

Ha egy nő munkahelyén, mondjuk egy adminisztrációs táblázaton dolgozik, és elterelődik a figyelme – eszébe jut a gyerek, mit kell otthon kimosni, miről beszélt a barátnőjével előző nap –, akkor tudja folytatni a munkát épp ott, ahol abbahagyta. Viszont, ha a szexnél egyszer csak máshová kerül a fókusz, nem tudja annál a pillanatnál folytatni a szexet, ahol elkalandozott. Úgymond, újra kell kezdeni az egészet, fejben és a testileg is.

A nők abban is különböznek a férfiaktól, hogy többféle orgazmust is átélhetnek. Az egyiket, a csikló simogatásával, tapintásával, annak ingerlésével – ez az úgynevezett csiklóorgazmus. A hüvelyben érezhető felfokozott izgalmi állapot pedig a hüvelyi orgazmus.

Sok hölgynek okoz fejfájást, hogy nincs hüvelyi vagy esetleg csiklóorgazmusa. Természetesen vannak olyanok is, akiket nem zavar, hogy nem tapasztalták meg mindkettőt, és teljesen boldogok az egyik megoldási móddal. Ha valakinek nincs hüvelyi orgazmusa, akkor általában a hölgy nem engedi el magát, vagy nem tudja használni a hüvelyét. A csiklóorgazmus elmaradása esetében valószínűleg nem megfelelően ingerlik a csiklót.

Az orgazmuszavar közé sorolható az is, amikor a testi orgazmus megtörténik bár, de az nem jár érzelmi kielégüléssel: Ebben az esetben nincsen meg a hölgyben az orgazmust követő, érzelmi megelégedettség érzése. Emögött számos pszichés probléma húzódhat meg, de annyi bizonyosan elmondható, hogy az összes orgazmuszavar fő okai között a dekoncentráltság, a megfelelő szexuális technikák hiánya, az önértékelési problémák, a stressz és a párkapcsolati nehézségek állnak.

A férfiak nemi szerve állandóan jelen van, hiszen a testükön kívül helyezkedik el, így kapcsolatuk állandó és természetes. A női nemi szerv ezzel szemben egy zárt rendszer, csak egy nagyon kis része látszik, a belső labirintusba maximum a szupertornászok tudnak bekukkantani. Az éretté válás pillanata között is nagy különbség van: a férfiak magömlése automatikusan orgazmussal jár, ezzel szemben az első menstruáció kissé horrorisztikus élmény. A férfiak megkapják az orgazmust, a nőknek meg kell szerezni azt!

Az orgazmusdefiníció azt mondja, hogy biológiai szempontból az orgazmus egy a másodperc töredéke alatt végbemenő bioelektromos kisülés, melyet biokémiai és fiziológiai folyamatok indítanak el. A csiklótól felfelé haladó bioelektromosság akkor éri el csúcspontját, ha a gerincben, a farkcsonttól a koponyáig rezegteti át a testet.

Az anorgazmia nem azt jelenti, hogy nem élvezhető a szex, sőt, a legtöbb nő az aktus minden pillanatát élvezi, de a csúcsra mégsem jut el.

A férfiak sokkal hamarabb élveznek el, mint a nők, így sokszor a hölgyekre már nem jut energia. Aztán gyakori ok, hogy a partner nem foglalkozik kellőképpen a klitorisz ingerlésével, vagy nem jól teszi azt. Az orgazmus egy igen összetett folyamat eredménye, mely a nőknél egyfajta tanulási folyamatot is jelent. Meg kell tanulni eljutni a csúcsra! Vannak érzékenyebb nők, akiknek ez egyáltalán nem okoz gondot, sokak viszont annyira koncentrálnak, hogy végül az gátolja meg a csúcstámadást. Fontos újítani, kísérletezni, sőt egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a flört is jótékony hatással van egy meglévő kapcsolat felizzítására. Aztán a szextől való félelem is okozhatja az orgazmus hiányát. Ezalatt nem azt kell érteni, hogy magától az aktustól fél valaki, hanem attól, hogy nem elég jó, amit tesz. Aztán a félelem kategóriába sorolható a partner elvesztése miatti aggodalom. Gyakori ez friss kapcsolatoknál, vagy ha nem egészen kiegyensúlyozott, őszinte és problémamentes egy kapcsolat.

Önkontrollra szex közben nincsen szükség, odafigyelésre igen. Sok nőnek okoz ez problémát, fél, hogy kimutassa igazi önvalóját, teljesen kitárulkozzon, vagy olyasmit tegyen, ami a partnernek nem lesz kedvére. Pedig a férfiak nagy része akkor bontakozik ki igazán, ha a nő is megnyílik előtte. Testi hiba, elégedetlenség, önbizalomhiány, szégyenlőség – mind olyan okok, melyek nemhogy az orgazmus, de a szex hiányát is okozhatják.

S végül elmondhatjuk azt is, hogy az orgazmusnak rengeteg meglepő jótékony hatása van, például még a csontjaidat is erősíti, sőt, évekkel képes megfiatalítani is. A szex során felszabaduló endorfinok segítenek a stresszlevezetésben, ha sokáig nem jut valaki a csúcsra, idegesebb lehet, és azt is észreveheti, hogy sokkal többet aggódik mindenen. A szex ráadásul elősegíti a DHEA nevű hormon termelődését, ami erősíti az immunrendszert, így az orgazmus hiánya azt is okozhatja, hogy legyengül a szervezeted védekezőképessége, és könnyebben betegszik meg az ember. Az orgazmus egyfajta antidepresszánsként is funkcionál, enélkül sokkal valószínűbben fordul elő lehangoltság, rosszkedv. És ez még mindig nem minden, mert van még egy rossz hírünk: a memória is romolhat, mivel a gyönyör felpörgeti a hippocampus működését, ami az agynak az emlékezőképességért felelős része. Ennek hiányában viszont a működése lassabb lesz. Mindezeken kívül a hüvely is veszíthet a feszességéből, sőt, a libidó is csökkenhet, így az is megtörténhet, hogy annyira megszokja valaki a szex hiányát, hogy egy idő után nem is kívánja.Kategóriák