2022. DECEMBER 1.- A VÍRUSFRONTRÓL A VÍRUSNAPLÓ JELENTI

írta | dec 2, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Kutatás, Orvoslás, Reklám, Tudomány, Világjárvány

autumn forest

A magyar virológusok szerint elkerülhetetlennek tűnik 2022/23 telén az influenzajárvány, miközben a koronavírus is köztünk marad. A felnőttek mellett már a kisgyermekeket is érdemes tesztelnünk, mert egyre jobban terjed az RSV (Respiratory Syncytial Virus) is!

Az utóbbi főleg az két év alatti gyerekek körében okoz akár igen veszélyessé váló alsó légúti megbetegedést, ám a fertőzés, enyhébb panaszokkal, nem ritka a felnőttek körében sem. Az Egyesült Államok egyes államaiban napjainkban már nagyjából annyian kerülnek kórházba RSV-fertőzéssel, mint influenzával és Coviddal. Az RSV is cseppfertőzéssel terjed, és különösen veszélyes a krónikus és súlyos betegségekben szenvedőkre (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések szív- és érrendszeri megbetegedések, asztma stb.), valamint az idősebbekre.

Mindez azt jelenti, hogy ma már egy Covid–19 teszt önmagában többnyire nem elegendő ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, amikor egyszerre több vírus is veszélyesen keringhet körülöttünk. Már csak azért sem, mert a fertőzések tünetei rendkívül hasonlóak, gyakran majdnem teljesen azonosak: torokfájás, száraz köhögés, légzési nehézség, orrfolyás, fejfájás, hirtelen kezdetű levertség, fáradtság, láz.

Már Magyarországon is kaphatók a patikákban és a kiskereskedelmi forgalomban a RapiChek márka kombinált antigén gyorstesztcsalád termékei, amelyek tesztkazettái 15 percen belül egyszerre képesek kimutatni, hogy az influenza A, az influenza B, a Covid–19 vagy esetleg az RSV vírustól származik-e fertőzésünk, vagy ezek közül több is jelen van-e esetleg a szervezetünkben. Szakértők becslése szerint az esetek kétharmadában már ilyen tesztet érdemes használni, mivel télen nagyon ritkán fordul elő, hogy csak a Covid kockázata áll fenn. A termékcsalád ezért is áll három különböző tesztből.

S3
  • A RapiChek Influenza A/B+COVID–19/RSV kombinált antigénteszt a légúti vírusok közös tüneteinek jelentkezésekor a vírusok együttes és egyidejű, differenciált kimutatására alkalmas (influenza A és B, Covid–19 és RSV).
S1
  • A RapiChek SARS-Cov-2 & Influenza A/B antigén kombinált gyorsteszt akkor javasolt, ha csak a jellegzetes közös influenza- és Covid–19-tünetek közül tapasztalunk egyet vagy többet magunkon, és az RSV-fertőződés lehetősége kicsi, vagy nem áll fenn.
S2
  • A RapiChek SARS-COV-2 antigén gyorsteszt, a család harmadik tagja hagyományos gyorsteszt koronavírus kimutatására. Azoknak ajánlható, akik biztosan kapcsolatban álltak Covid–19 fertőzöttekkel, vagy akiknek a SARS-CoV-2 vírusra jellemző tüneteik vannak, és minimális az esélye annak, hogy influenza- vagy RSV-fertőzés alakulhatott ki bennük.

Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha mielőbbi és pontos vírusazonosításra vagyunk képesek a kombinált tesztekkel, mert így a célirányos kezelés gyorsan megkezdődhet és a súlyos szövődmények kialakulása is könnyebben megelőzhető.

A kombinált tesztek már nemcsak a szezonális védekezést támogatják, hanem évről évre fontos, esetenként életmentő segítséget jelenthetnek majd a veszélyeztetett csoportok és a teljes lakosság számára.

Kategóriák