2022, FEBRUÁR 22.- A VÁRHATÓ LÉPÉSEK BEKÖVETKEZTEK

írta | febr 22, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Háború, Politika, Történelem, Vallás, Videó

ab2ff1c0 ae47 4271 8ddd 6d7a36340a2f
Putyin irányt mutat

AZ AMERIKAI RECEPT SZERINT SZAKÍTOTTÁK EL KOSZOVÓT SZERBIÁTÓL – MOST EZT A RECEPTET ALKALMAZZA PUTYIN

Tegnap (2022. február 21-én) Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai oroszajkú Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat. Rövidesen ezután katonákat küldött a térségbe békemisszióra, az orosz haderő átlépte az ukrán határt, de nem támadták még meg az ukrán kormányerők által ellenőrzött területeket. Oroszország és Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok 10 évre szóló barátsági egyezményt, melynek legfontosabb pontja talán az, hogy Oroszország engedélyt kapott a két köztársaságtól, hogy állandó katonai bázisokat létesítsen a területükön. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan nyílt orosz-ukrán háború lesz. A két köztársaság területeit Ukrajna nem ellenőrzi, de Ukrajna területének tarja azokat és a szakadárokat megszálló erőként emlegeti. Így tehát az, hogy Oroszország most hivatalosan is behatolt Ukrajna területére, diplomáciai szempontból nem jelent egyelőre változást és nem is biztos még, hogy háborús eszkalációhoz fog vezetni. A továbbiakban minden azon múlik, hogy Ukrajna megtámadja-e a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság területén tartózkodó orosz katonákat.

7iTUhKwLbWiRUyNgs

Az Egyesült Államok és az EU egyöntetűen elítélték Vlagyimir Putyin bejelentését és bejelentették, hogy szankcionálni fogják Oroszországot az Ukrajna szuverenitását sértő lépések miatt. A Biden-kormány megtiltotta a két köztársasággal való pénzügyi tranzakciókat, az Európai Unió Külügyi Tanácsa pedig öt orosz Duma-tagot szankcionált. A ma (2022. február 22-én) kiszivárgott információk alapján a következőkre lehet számítani: Tervezik, hogy leállítják az Északi-Áramlat-2 gázvezeték beüzemelési folyamatát, továbbá Orosz bankok pénzügyi mozgásterét korlátozzák, egyes pénzintézeteket teljesen levághatnak a dollár-rendszerről, valamint Orosz politikusokra vethetnek ki szankciókat, elképzelhető, hogy Vlagyimir Putyin személyesen is szankciókat kap. Friss hír az is, hogy Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ biztonsági tanácsának összehívását kezdeményezte az orosz döntés után. A francia elnök szerint Moszkva megsértette Ukrajna területi egységét a szakadár államok elismerésével.

Európai Uniós információk szerint első körben kedden délután arra lehet számítani, hogy az orosz Duma azon 351 képviselőjét, akik megszavazták a szakadár régiók elismerését, vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtják majd. Hasonlóan azon 11 orosz katonai parancsnokhoz, akik a bevonulást irányították. Ezen túl a kelet-ukrajnai szeparatista régióhoz kötődő három bank pénzeszközeit is befagyasztják és megtiltják az orosz kormánynak és a központi banknak nyújtott hitelezést. És nyugati bankok nem nyújthatnak támogatást az orosz államadósság finanszírozásához sem. Ugyancsak számítani lehet a jelenleg Krímmel szemben alkalmazott kereskedelmi tilalmak kiterjesztésére erre a két régióra.

newrussia

Szerintem a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus úgy érhet véget, hogy az oroszok elfoglalják a luhanski területeket (27.000 km2 – 2.200.000 lakos) és donyecki térségét (26.500 km2 – 4.200.000 lakós), valamint a ukrán tengerpartot – Mariupolt, Mikolajivot, és ezeket a területeket egyesítve a Dnyeszter Menti Orosz Köztársasággal (4.000 km2 – 500.000 lakos) valamint a Krim félszigettel (27.000 km2 – 2.000.000 lakos) létrehoznának egy öt tartományból álló több mint 10 millió lakosú Nova Russia nevű országot. Ez a megoldás részint történelmi igazságot is szolgáltatna az oroszoknak, mert Ukrajna az utóbbi 740 évben Oroszország része volt. Ez a terület azt jelenti az oroszoknak, mint nekünk Erdély, vagy a szerbeknek Koszovó.

ukrajna darabolas 1

Kategóriák