2022. FEBRUÁR 26.- ÚJ VILÁGREND A LÁTHATÁRON

írta | febr 26, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Gazdaság, Háború, Honvédelem, Politika, Történelem, Vallás

profil
Kohári Nándor

Kedves VÍRUSNAPLÓ olvasók!

Mivel mindannyiunkat foglalkoztat az ukrán-orosz konfliktus, mai bejegyzésemben kifejteném, hogy pillanatnyilag, felőlünk nézve, hogyan is látom az északkeleti kérdést.

Az ukrán háború nem pár napos lesz, ha az oroszok belekezdtek, akkor most már tovább kell csinálniuk most leállni értelmetlen, ezt mindenki tudja. Katonailag megnyerik, de ehhez is idő kell: a 6 milliós Líbiában 40 ezer légi bevetés kellett egy Kadhafi-rendszer, hadsereg és állam szétveréséhez. Egy ennél komolyabb hadsereggel felszerelt Ukrajnához ennél jóval több kell. Daráló lesz ez ukrán gazdasági összeomlással (mondjuk ez már kipipálva), sok tízezer halottal. A totális orosz katonai győzelemhez 150-200 ezer légi-bevetés szükséges, ez legalább 4-5 hónap. Majdnem mindenkinek jobb lenne, ha nem tartana addig a háború.

41974184 1747d2a4dc79bb0ee5f9df95dc957e7e wm

Két jelentős dolog látszik: a globális világkereskedelem beszűkülése, az eddig sokat emlegetett globalizáció megroppanása. Új kereskedelmi és internetes világ van kialakulóban, ami a nyugati rendszerekről kényszerből vagy számításból éppen leválóban van. Ehhez elsőként kapcsolódik Irán és a belső-ázsiai posztszovjet államok, akiknek délről kevés a geopolitikai mozgásterük, valamint Oroszország és persze Kína.

Hogy az ukrán kaland megéri-e ezen új tengely létrejöttét, majd meglátjuk – tény, hogy az európai-orosz együttműködés megakadályozása is alapvető amerikai stratégiai cél, ami most maradéktalanul érvényesül. Ugyanakkor kérdés, hogy Ázsiai többi állama: India, Vietnám, Japán, Ausztrália hogyan tudnak majd lavírozni, szintén a közeljövő zenéje. Egy ilyen új világrend hosszútávú amerikai érdek-e, szerintem kérdéses, az ukrán-orosz story igazi amerikai szaldója itt mutatkozik meg leginkább.

607175 karpat7

De Ukrajna jövője érdekes lehet a magyar nemzeti ügy szempontjából is. Szerintem az általunk befolyásolhatatlan folyamatok végeredményeként, megint rosszabbul járunk.

Politikailag Nyugat-Ukrajna oroszbarát pacifikálása, napjainkra már lehetetlen, az ott élő népesség többsége egy orosz megszállást és orientációt ma már nem fogadna el.

Kelet-Ukrajnában teljesen más a helyzet így Kelet-Ukrajnából ukrán elvándorlás egyik célterülete Kárpátalja lesz, ahogy, pl. 2500 donyecki ukrán menekült 2014-ben épp hogy-hogy nem az addig magyar többségű Nagyszőllősön telepedhetett le. Ne legyen igazam, de a fokozódó magyar elvándorlással és ukrán betelepítésekkel Kárpátalja etnikai arányai – számunkra előnytelenül – tovább fognak romlani. Ez se nem orosz, se nem amerikai cél, pusztán játszmáik ránk eső következménye, mellyel (rajtunk kívül) nem számol senki és nem is fáj senkinek.

UI:

Kohári Nándor bejegyzése kapcsán kérdezném Joe Bácsitól, hogy a nagy nyugati anti-orosz intézkedések mellett, tudomása van-e arról, hogy a Kijevből menekülő ukrán nacionalisták zaklatják a kárpátaljai magyarokat, menekülésre késztetik őket, házaikat-földjeiket fillérekért vásárolják fel – ekképpen megoldva az ukrajnai magyar kisebbség jogai körüli vitákat, mert ha nincs kisebbség akkor aktualitását veszíti az ukrán nyelvtörvény is. (KF)

oroszukran2 515943

Kategóriák