2022. FEBRUÁR 27.- A VALÓSÁG ÉS AZ ÁLOMVILÁG HATÁRÁN

írta | febr 27, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Háború, Kibertér, Mesterséges Intelligencia, Műszaki tudományok

virtualisvalosag terapia screenshot 20151118082037 6 original

METAVERZUM

Eddig csak a fizikai valóságunkban élhettünk, de mától kezdve a fizikai valóságunk mellé, párhuzamosan kiépíthetünk egy virtuális valóságot, melyben be is léphetünk és ebben élhetjük életünket.

Számítógépeinken és okos telefonjainkon eddig is rendelkezésünkre állt a kibertér. A kibertér számítógép-rendszerek és -hálózatok által alkotott metaforikus tér, amelyben elektronikus adatok tárolódnak és online adatforgalom, valamint kommunikáció zajlik. A kifejezés a tudományos-fantasztikus irodalomból ment át a köztudatba, ahol olyan virtuális világot is jelent, amelyben a megszállott számítógép használók és más lények, például kiborgok élnek.

A metaverzummal létrehoztuk kibertér újabb megjelenítését – a háromdimenziós teret – a kiterjesztett valóságot. Ehhez ma már elegendő egy okos-kontaklencse valamint a mesterséges intelligencia (MI) és már is beláthatok a boltok polcaira, láthatom a tőlem több kilométere lévő útakadályokat, otthon ülve ellátogathatok egy kiállításra vagy koncertre. Megválaszthatom a megjelenési formámat, azt is kitalálhatjuk, hogy miként akarunk kinézni a digitális térben.

Ebben a térben már születnek is képzőművészeti alkotások – melyek soha nem hagyják el a teret, vagyis nem lesz fizikai kiterjesztésük – és ezen alkotások értékesítése már el is indult.

A friss hírek szerint már volt, aki a metaverzumban kötött házasságot, egy globális cég feje itt adott interjút, más pedig már telkeket is vett a virtuális térben. A tervek szerint, ahogy most a neten a honlapokon szörfölünk, úgy megyünk majd egyik digitális világból a másikba. Lesz olyan, amelyikben dolgozunk majd, máshol a vásárlást intézzük vagy baráti találkozókat tartunk. Nemrégiben jelentkezett egy hölgy, aki belépett ebbe a metaverzumba és már is csoportosan megerőszakolták.

Az utóbbi években láthattuk, hogy a papír alapú újságok és könyvek átalakultak, most pedig a kibertér egy újabb robbanásának vagyunk tanúi – kábítószer helyett olcsón kaphatjuk meg az áhított élményeket. A valóságos életben nincstelen csöves vagy, a virtuális térben pedig csodálatos palotában laksz.

Már ma is minden okos rendszer (számítógép, telefon, tv, autó, porszívó, mosógép stb) érzékeli mozgásunkat, szokásainkat és folyamatosan tölti fel a Nagy Testvér adatbankjába. A metaverzum ezekből az adatokból áll össze és aki uralja az adatokat (Mark Zuckerberg) az uralja és irányítja az embereket is. Ezzel megszűnik a magánszféránk és annak ellenére, hogy ez alkotmányellenes, nem gátolhatjuk meg, nem állíthatjuk meg, nem tudjuk megvédeni magunkat.

image

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Mesterséges intelligenciának (MI) egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligenciát nevezzük. A fogalmat legtöbbször a számítógépekkel társítjuk. A köznyelvben több külön jelentésben használják:

  • A mesterségesen létrehozott tárgy állandó emberi beavatkozás nélkül képes legyen válaszolni környezeti behatásokra.
  • A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény, még ha az azonos viselkedés mögött eltérő mechanizmus is húzódik meg.
  • Végül, a mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen viselkedését célszerűen és megismételhető módon változtatni.

Az MI jelenleg a számítógép-tudomány jelentős ágát képviseli, amely intelligens viselkedéssel, gépi tanulással, és a gépek adaptációjával foglalkozik. Így például szabályozással, tervezéssel és ütemezéssel, diagnosztikai és fogyasztói kérdésekre adott válaszadás képességével, kézírás-, beszéd- és arcfelismeréssel. Egy olyan tudományággá vált, amely a valós életbeli problémákra próbál válaszokat adni. A mesterséges intelligencia rendszereket napjainkban elterjedten használják a gazdaság- és orvostudományban, a tervezésben, a katonaságnál és az online szövegírásban is

amikor egy humanoid robot magyarazza el hogy mit jelent a mesterseges intelligencia az emberiseg 277463

A VIRTUÁLIS VALÓSÁG

A virtuális valóság speciális, széleskörűen alkalmazható elektronikus technológiák gyűjtőneve. Magába foglalja az oktatás, sport, ipari tervezés, építészet és tájrendezés, városrendezés, űrkutatás, orvostudomány és rehabilitáció, modellezés és a tudomány számos területét. A digitális virtuális valóságokat számtalan módon, s egyre nagyobb mértékben érintik, sőt formálják a jelenlegi világba való berendezkedésünket, számunkra ez kiemelt jelentőségű, mert egy új, minden eddigit felülmúló és számtalan gyakorlati lehetőséget kínáló médiumként jelennek meg. Maga a virtuális valóság is egy közvetítő közeg. Egy médium, melyet a használaton (a hozzáféréstől a magas szintű felhasználói szintig) túl igyekszünk az életünk minden területére kiterjedő csúcsmédiumként, sőt egyfajta utópiaként címkézni. Meghatározására több definíció is született. A mi megfogalmazásunkban a virtuális valóság alatt a digitális technikával létrehozott és az általa felkeltett perceptuális élmény egészét értjük. Egy másik definíció szerint a virtuális valóság egy számítógépes környezet által létrehozott, mesterséges világ, melybe a felhasználók megpróbálnak minél jobban belemélyedni és beleélni magukat az adott virtuális világban történő eseményekbe.

https://m.facebook.com/a.kiberter.biztonsaga/videos/a-kiberszellem/500732720301679/

Kategóriák