2022. FEBRUÁR 4.- A TEST ÉS AZ ELME RELAXÁLÁSA

írta | febr 4, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Gazdaság, Relaxáció, Sport, Videó

Korunk testi és lelki betegségei is visszavezethetők a munkahelyi káros testtartásban végzett munkához. Az európai orvosok egyöntetű ajánlása értelmében, be kell vezetnünk a munkahelyi relaxációs testmozgást. Ezzel sok időskori megbetegedés veszélyét csökkenthetnénk, de a munkaadók érdeke is a munka szünetében végzendő jóga-tánc-torna gyakorlat, mert így növelhető a dolgozók teljesítménye.

yoga hazenkamp.nl e1573480612253

A jógában a törekvés az, hogy az ember fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével és a tudatos erők felhasználásával elérje az elme megtisztulásának azt a fokát, amelyben megvilágosodási állapot bekövetkezik. A jóga alapja az önuralom. A puritán, egyszerű élet elengedhetetlen a jógához. A jóga lényege a fegyelmezettség, mind a test, mind az elme vonatkozásában. A jóga tudomány, amelyet India ősi látói tökéletesítettek az egész emberiség számára.

Luba Shumeyko yoga 1
Luba Shumeyko yoga 16
Luba Shumeyko yoga 15
Luba Shumeyko yoga 17

Jóginak lenni annyi, mint Istenben élni, és összhangban lenni környezetünkkel és embertársainkkal. A jóga egyesülés Istennel. Mivel Isten mindenkiben ott van, a valódi jóga mindenkivel összeköt.Nyugati adaptációjában elvesztette vallásos hátterét és inkább a testi-lelki egészség megőrzésére és helyreállítására, illetve csúcsélmények előidézésére szolgál.

Mai, nyugati értelemben alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát, melyek célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Az eredeti jóga mindkettőt jelenti, de elsősorban a szellemi jógát, ahogy a neve is utal rá: összekapcsolódni. Összekapcsolódás a Legfelsőbb Lénnyel. Istenhez való közeledésen túl a jóga célja, hogy az ember testének tökéletes urává legyen, hogy az elmét ellenség helyett baráttá tegye: “Az emberi elme a legjobb barátja lesz annak, aki legyőzi őt, ám annak, aki nem képes felülkerekedni rajta, a legnagyobb ellenségévé válik.”

Luba Shumeyko yoga 2
Luba Shumeyko yoga 4
Luba Shumeyko yoga 3
Luba Shumeyko yoga 5
Luba Shumeyko yoga 6
Luba Shumeyko yoga 8
Luba Shumeyko yoga 9

A modern jóga gyakran tartalmaz a hinduizmusból származó tradicionális elemeket, mint például az erkölcsi és etikai alapelveket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló pózokat valamint a spirituális filozófiát, a guru által történő útmutatást, a mantrák ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.

A jóga mindennapos gyakorlása – művelői szerint – önmagában is hasznos, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi. A jóga szakértője megtapasztalhatja a szamádhit, az elmélyült meditációt, amely eksztatikus élménnyel jár. Bár a nagy jógikus rendszerek alapvetően nem a jóga egészségvédő hatását emelik ki, több nyugaton is megjelent könyv részletesen is foglalkozik a jóga egészségvédő hatásával. Sőt, külön jógairányzatok is létrejöttek, melyek a jógát az egészségvédelem és -megőrzés szolgálatába állítják. Részletes egészségre gyakorolt hatást tartalmazó leírások találhatóak péládul Iyengar könyveiben, létezik hormonjóga, női hormon jóga és kifejezetten női jóga, mely a speciálisan a nőket érintő különféle egészségi problémákat hivatott gyógyítani – sikerrel. De ide sorolható a gerincjóga is.

Luba Shumeyko yoga 11
Luba Shumeyko yoga 10
Luba Shumeyko yoga 13
Luba Shumeyko yoga 12

A jóga céljait a különböző tradíciók értelmében többféleképpen magyarázzák. A teista hinduizmusban a jóga az az eszköz, amellyel az ember közelebb kerülhet Istenhez és amely hozzásegítheti őt az Istennel való egyesüléshez. A buddhizmus, amely nem követi a teremtő istenben való hitet, a jógában látja az utat a bölcsesség, a könyörületesség és a megértés felé. A nyugati kultúrák, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek az individualizmusra, a jógát az önismeret fejlesztésére és a különböző életszemléletek egyesítésére használják.

A jóga szó igát, leigázást is jelent, így más értelmezések alapján a jóga célja a különválasztás, vagyis a prakriti (anyag) és a purusa (felsőbb “én”, az elpusztíthatatlan önvaló) elkülönítése, vagy más néven az ún. kaivalja, ami nem más, mint a prakritihez való kötődés teljes és végleges felszámolása, a megszabadulás állapota. A leigázás, a jóga, az elmeműködés feletti uralmat, a tudat rezdüléseinek megzabolázását is jelentheti. Elsődleges célja az, hogy a Látó, az Ember, a tapasztalás végső alanya ne vesszen el a tudat-tartalmakban, ne azok hordozzák, hanem önmagában megálljon. Ha ez nem történik meg, akkor a Látó nem lát, hanem újra meg újra belegabalyodik önnön tudatfolyamataiba, együtt örvénylik a pillanatnyi tudatállapotokkal.

Luba Shumeyko yoga 18
Luba Shumeyko yoga 19
Luba Shumeyko yoga 21

A jóga végső célja a megvilágosodás, majd a megszabadulás elérése, amely által a lélek kikerül a születés és a halál körforgásából. A jóga által uralható a test, az elme, továbbá az érzelmek és a vágyak. Fokozatosan vezet el a lét igazi természetének megismeréséhez. A jógi akkor éri el a megvilágosodást, amikor tudata megszűnik és megtapasztalja az egyesülés örömét. Az egyesülés a védánta filozófia szerint történhet egyéni lélekkel vagy a mindenható lélekkel.

A jóga gyakorlói szerint, habár az átlagember távol áll a megvilágosodástól, a jóga képes elvezetni a spirituális tudatossághoz, illetve a könyörületesség és a bölcsesség megértéshez.

Luba Shumeyko yoga 24
Luba Shumeyko yoga 25
Luba Shumeyko yoga 26
Luba Shumeyko yoga 27
Luba Shumeyko yoga 28
Luba Shumeyko yoga 29

A jóga pozitív hatásai

1. A jóga rendszeres gyakorlása segít az izmokban jelentkező merevség enyhítésében, a testet könnyűvé, hajlékonnyá és rugalmassá teszi.

A jógagyakorlatok egyesítik és növelik a mozgástartományt, ennek köszönhetően nyújtják az izmokat, és fejlesztik a rugalmasságot. Az erőteljesebb jógafajták gyakorlása, mint a dinamikus jóga, izzadással jár. 

2. A jóga megerősíti a testet, megtanít a saját testsúlyod megemelésére, és hogy ne támaszkodj külső súlyokra. 

Használd a jógát a tested formálására. A súlyemelők ismerik az izomtömeg- és állóképességnövelő edzéseket. Egyes jógapózokkal ugyanazt a hatást lehet elérni eszközhasználat nélkül, mialatt a testet még jobban egyensúlyba hozzák. 

3. A jógát bárhol, bármikor lehet űzni felszerelés használata nélkül.

Egyedül akaratra és szenvedélyre van hozzá szükség. Ez a jóga egyik legnagyobb előnye, és ez az, ami a sportot könnyen gyakorolhatóvá teszi.

international yoga day 2018 the world celebrates with india 2
A kínai számítógépes dolgozók a munka szünetében jógáznak

4. A jóga ászanák gyakorlása javítja a vérkeringést.

Számos kicsavart testhelyzet akadályozza  a vér áramlását, majd a póz elengedésekor friss vér áramlik a sejtekhez.

5. Segít a testtartás javításában

Ritkán figyelünk tudatosan a testtartásunkra munka, ülés, állás közben, vagy amikor csak egyszerűen zajlik az életünk és végezzük a dolgunkat. Ez számos problémához, többek között  hátfájdalomhoz, nyakfájdalomhoz, görnyedt háthoz vezet.

A jóga ászanák rendszeres gyakorlása nem csak megerősíti a testet, de javítja a testtartást, és ezáltal csökkenti a rossz tartással összefüggő problémák előfordulását. 

6. Lecsendesíti az elmét

Ebben a felgyorsult világban a rendszertelen munkakörülmények között és a magánéleti nehézségek nyomása alatt nehéz lecsendesíteni az elménket, és nyugodt lelki állapotba kerülni. Ez pedig gyakran szorongáshoz vezet. Az egyik legjobb és leginkább ajánlott módszer a szorongás oldására a jógalégzés, pránajáma, és számos egyéb légzési gyakorlat.

7. A jóga megtanít minket a helyes légzésre

A légzés az élet egyik alapvető feltétele, de gyakran mégsem kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemel. Sosem koncentrálunk arra, hogy hogyan lélegzünk, ami sekély légzéshez, gyors légzéshez és rövid kilégzéshez vezet. A jóga segít a légzésünk szabályozásában különböző légzőgyakorlatok és a pránajáma segítségével. 

8. A jóga rendszeres gyakorlásával javul a tüdő működése

Megnöveli a tüdő kapacitását, és ezáltal számos tüdőbetegség megelőzésében közrejátszik. A jóga rendszeres és szabályos gyakorlásával segíthet a tüdőbetegségekben szenvedőknek is. 

9 rzeczy dla bosonamacie copy 1024x589 1

9. Segít leküzdeni a depressziót

A depresszió az egyik leggyakoribb probléma , amitől az emberek szenvednek. A jóga a depresszió elleni küzdelem egyik legjobb módja. A jóga légzőgyakorlatok és ászanák segítenek megnyugtatni az érzékeket és lecsendesíteni az elmét. 

10. Segít a jobb alvásban

Manapság az emberek többsége szenved az alváshiánytól, megzavart alvástól vagy álmatlanságtól. Az egészséges test és lélek egyik legfontosabb igénye a jó és mély alvás. Az alvás hiánya fokozhatja például a szív- és vesebetegségek, magas vérnyomás, diabétesz kockázatát. Az egyik legjobb módszer, hogy ezeket a betegségeket elkerüljük, a jóga gyakorlása. 

11.  Javítja a hangulatot (erre a jótékony hatásra mindenkinek szüksége van)

Gyakran mondják, hogy egy jógaórára vagy a jó hangulattól. Ez a mondás valóban helyes, ugyanis a jóga segít megszabadulni a letargiától, unalomtól, szorongástól, és elhessegeti a rosszkedvet. Nemcsak a lelket gyógyítja, és az elmét nyugtatja, hanem pozitívvá és energetikussá teszi az embert. 

12. Megelőzi a különböző fájdalmakat

Nemcsak abban segít, hogy megerősíti a testet, valamint hajlékonyabbá és gyorsabbá teszi, hanem az egyik legjobb módszer a sérülések gyógyításában és a különböző fájdalmak megelőzésében. Ez az oka annak, hogy a jóga gyakorlása mindenki számára ajánlott. 

Office Yoga

13. Segít a hátproblémák kezelésében

A jóga pózok rendszeres és helyes gyakorlása segítenek a hátproblémák kezelésében, mint a porckorongsérv, gyenge hát, alsó hátfájás, stb. A jóga ászanák segítségével a hát hajlékonyabb és erősebb lesz, valamint javítják a stabilitást, ami egészséges gerincet eredményez. 

14.  A jóga erősen ajánlott a futók számára

A futás olyan problémákhoz vezethet, mint a futótérd, Achilles-ín gyulladás, izommerevség, görcsök, térdín sérülés, stb. A jóga a legjobb regeneráló mozgás a futók számára. A jóganyújtások enyhítik a fájdalmat, gyógyítják és megerősítik az izmokat, megelőzik az izommerevséget. Ezek együttes hatása jobb futó technikát eredményez.

15. Hatásos digitális detox

A digitális világ hatására, amiben manapság élünk, folyamatosan a számítógép előtt vagyunk vagy telefonozunk, mindezt helytelen testtartással. Ez túlzott megterhelést eredményez  a nyakon, ami nyaki gerincsérvhez és súlyos nyaki fájdalomhoz vezethet.

16. Intenzív kardió edzés

Az egyik leggyakoribb tévhit a jógával kapcsolatban, hogy lassú, unalmas és csak az idősebb korosztály számára való. Ez egyáltalán nem igaz. A jóga annyira intenzív, amennyire te akarod. Lehet kardió edzés, koncentrálhat az erősítésre és feszesítésre, lehet a hajlékonyság növelése a fókuszban, segíthet a fogyásban, és ezeket mind eszköz használata nélkül lehet elérni. 

17. Jóga minden korosztály számára

A jóga egy olyan sport, amely minden korosztály számára megfelelő 8 éves kortól felső határ nélkül. Váltogathatod a jóga rutinodat a hangulatodtól és célodtól függően. 

18. Formálja a testet

Az erős mélyizmok a törzsben nemcsak a tónusos hasizmok miatt fontosak. Sok más jótékony egészségügyi hatásuk is van, mint a hátfájdalom megelőzése, belső szervek védelme, helyes tartás, stb. A mélyizmok erősítéséhez pedig jóval többre van szükség néhány felülésnél. 

19. Bevezet a holisztikus életmód világába, és hatással van lényünk minden részére

A jóga az egyik leghatásosabb út az általános jólét felé. Segíti a fizikai, fiziológiai, pszichológiai, érzelmi, intellektuális és spirituális egészségünket. 

yoga business

20. Nem csak fizikai erőnlétet ad

A jóga egy hatásos eszköz számos egészségügyi probléma kezelésére és megelőzésére.

Az egyszerű jóga pózok, mint a Hastapadasana, Setu Bandhasana, Balasana, Marjarasana,  gyakorlása segít a migrén elmulasztásában és megelőzésében, amitől sok ember szenved. 

21. Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből

Ha épp a megfelelő eszközt keresed az emésztőrendszered megtisztításához és a méreganyagok eltávolításához a szervezetedből, akkor a jóga a megfelelő választás számodra. A jóga kriyák, mint a  Vaman, Laghoo Shankprakshalan, Agnisaar, Nauli és az ászanák, mint a Prasarita Padottanasana, Marichyasana sorozat és a Parivratta Utkatsana  gyakorlása segíti a belek masszírozását, a szén-dioxid, valamint a felgyülemlett tejsav és nyirokfolyadék eltávolítását, ezáltal pedig tökéletes módszer a méregtelenítéshez. 

22.  Hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez

A jóga ászanák, kriyák, bandhák és a pránajáma légzőgyakorlatok mind segítik az immunrendszer megerősítését.

23. Segíti az idegrendszer működését

A meditáció és a pránajáma légzőgyakorlatok az ászanák gyakorlásával együtt segítenek az idegrendszer egészségének a fenntartásában, ami cserébe hatással vanaz érzelmi, pszichológia és fizikai jólétünkre.  

24. Javítja a légzés funkciókat

Az óm szó kántálása és a jóga légzési gyakorlatok segítenek a tüdőkapacitás növelésében, és javítják a tüdő légzésfunkcióit. 

25. Csökkenti a gyógyszerköltségeket

A jóga rendszeres gyakorlása radikálisan csökkenti a havonta gyógyszerekre fordított kiadásokat. Erősebbé és ellenállóbbá tesz a gyakori betegségek ellen, elősegíti a szervezetet természetes gyógyulási folyamatait.

26. Gyógyítja a légúti betegségeket

A jóga az egyik leghatásosabb módszer a légúti betegségek, mint az asztma vagy a megfázás leküzdésében. A Jal Neti orrtisztító módszer távol tartja az embert a betegségektől, megszünteti az orrdugulást, és eltávolít egyéb orr- és légzőszervi blokkokat.

27. Javítja a kognitív folyamatokat

A trataka egy jóga meditációs gyakorlat, ami összpontosítást igényel egy pontra. Remek módszer a kognitív funkciók javítására és a szem problémák távol tartására azáltal, hogy erősebbé teszi őket, valamint javítja a koncentrációt és a memóriát. A trakata hatásos még az álmatlanság, enyhe depresszió és érzelmi nehézségek esetén, valamint közelebb viszi az embert önmagához, a legbelsőbb énjéhez.

28. Segít a magas és az alacsony vérnyomás kezelésében is

A jóga erősen ajánlott mind a magas, mind az alacsony vérnyomásban szenvedőknek. A jóga légzés és az ászanák gyakorlása segítenek a hipertenzió gyógyításában, és szabályozzák a vérnyomást. 

29. Növeli az energiaszintet

A jóga légzéstechnikák, mint például a Surya Bhedana pránayáma, növelik az energiaszintet, fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését, gyorsítják az anyagcserét, és javítják az emésztést. Extrém hideg körülmények között is használhatóak felmelegedésre.

office2

30. Csökkenti a stresszt és a belső feszültséget

Egy másik jóga légzéstechnika, a Chandra Bhedana pranayama segít a testhő csökkentésében, és csökkenti a magas vérnyomást. Emellett a stressz szint és a belső feszültség csökkentésében is segít az elme lenyugtatásával. Szintén hatásos módszer a magas láz ellen. 

31. Javítja a pajzsmirigy működését

Számos tudományos kutatás kimutatta már a jóga pozitív hatását a pajzsmirigy működésére. Az Ujjai Pranayama jógalégzés a Setu Bandhasana, Sarvangasana, Halsana, Matsya Asana és Viprit Karni ászanákkal együtt végezve segít mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a pajzsmirigy túlműködés kezelésében és megelőzésében. 

32. Csökkenti a cukorbetegség esélyét

A cukorbetegség a világ egyik legelterjedtebb egészségügyi rendellenessége. A jóga légzés technikák , a pránajáma és számos csavart testtartás, amik masszírozzák a hasnyálmirigyet és a beleket, javítják az emésztőrendszer működését, és segítenek csökkenteni a vércukorszintet. Ennek hatására pedig csökken a cukorbetegség és egyéb szövődmények kockázata.

33. Ülőideg diszfukciója

Az ülőideg gyulladás óriási fájdalmat okoz, és isiász kialakulását eredményezi. Célzott jóga gyakorlatok segíthetnek a fájdalom elmulasztásában és a gyógyulásban.

34. Jelentős a pszichológiai hatása

Bár a jóga gyakorlatok a testet, izmokat, belső szerveket mozgatják meg, nagyon fontos pszichológiai – érzelmi hatása is van. A jóga gyakorlót a “Bahirang”-tól, vagyis a külső gyakorlatoktól  indulva az “Antarang”, a belső gyakorlatokon át vezeti az önelemzés útján, hogy elérje a végső célt, az elme békéjét.

35. A testtartás és a légzés egyensúlya

A jóga egyik fő előnye, hogy kombinálja a légzőgyakorlatokat és az ászanákat, amik kiegészítik egymást. Amíg az ászanák kitartására összepontosítunk, az elménk megtisztul a kavargó, kusza gondolatoktól. Ahogy a légzésre összpontosítunk, a test ellazul, és ez az állapot egyensúlyt teremt.

Szóval bár lehet, hogy épp a Sirsasana pózban fejjel lefelé vagy, az elméd nyugalmi állapotban van. Ez a jóga varázsa.

36. A Sirsasana, avagy a fejenállás előnyei 

A Sirsasana vagy fejenállás az ászanák királyaként ismert, és számos előnnyel bír. Segít megnyugtatni az elmét, növeli a fókuszt, erősíti a gerincet, a karokat és a vállat, javítja az emésztést, megszünteti a fejfájást és a migrént, kezeli a cukorbetegséget, edzi az arcizmokat, segít a hajhulláson, és javítja a vérkeringést.

37. Jóga Nidra a stressz csökkentésért

A Jóga Nidra az egyik leghatásosabb eszköz a stressz csökkentésére, ami gyakran a betegségek kiváltó oka. A Jóga Nidra segíti a pihenést és mély ellazulást, relaxációt. A pásztázás meditációs technikája tudatos légzéssel kombinálva segít a régóta elnyomott érzések felszabadításában, és megnyugtatja az idegrendszert. Ez pedig kevesebb stresszt és jobb egészséget eredményez.

38. A Napüdvözlet előnyei 

A Suryanamaskar vagy Napüdvözlet az egyik legnépszerűbb jógagyakorlat, ami a hála kifejezésének egy formája a Nap felé, ami az élet forrása a Földön, 12 különféle testtartáson keresztül.

Számos előnyös tulajdonsága van, segíti a test egyensúlyba kerülését, javítja a vérkeringést, erősíti a a szívet és az emésztőrendszert, stimulálja a hasizmokat, a légzőrendszert, a gerincvelői idegeket és számos egyéb belső szervet.

39. Gyógyító pózok

A plantar fasciitis egy olyan rendellenesség, ami gyötrő fájdalmat okoz a lábfej boltívében és a sarokban, és a jóga nagyszerű módja a kezelésének.  A Tadasana, Bhaddha Konasana, Supta és Padangusthasana testtartások mind segítenek a gyógyításában és a megelőzésében is. Ezek a testtartások a lúdtalp kezelésére is nagyszerűek.

Kategóriák