2022. JÚLIUS 3.- SZÖGEDI TURUL

Szerző: | júl 4, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Sport, Szeged, Videó

Halácsy Antal turul labdajáték

Ez a több mint 100 éves sportjáték nagy hagyományokra tekint vissza a Tisza partján, Szegeden. Innen indult hódító útjára a szegényebb társadalmi réteg megfizethető, de élvezetes játéka a turuljáték.

https://mek.oszk.hu/10800/10833/10833.pdf

A játék szabályait 1903-ban ismertette és adta ki Halácsy Antal játék-, torna- és vívómester. Akkoriban népszerűsítő körútra indult az ország számos nagy városába a Magyar Torna Egylet (MTE) keretén belül, de sehol máshol nem vert gyökeret az országban csak a Tisza parti fövenyen.

1958 -ban Dr. Thékes László játék szeretetéről tanúskodva újra kiadta a sportjáték akkorra kialakult szabályait. Ennek a sajátosan magyar játéknak történelmi okokból akkor a neve már röptenisz volt. A játék virágkorát az 1960-as években élte, mely a munkásság körében volt a legnépszerűbb. A nyár kedvelt sportjátékává fejlődött és Szeged város számos versenyt szervezett. Akkoriban legalább tizenöt pálya volt a döngölt ártéri homokban, mely kiváló talaj ehhez a sporthoz.

Az 1990 -es évektől kezdve a játék reneszánszát éli Szegeden, újra turuljáték néven. 2004-ben jelent meg a legújabb szabálykönyv, mely a játék száz éves történetét is nyomon követi. (Joó Gyöngyi: A röptenisz története avagy a turuljáték 100 éve Magyarországon c. könyve.)

A turul napjainkban

1994-től a két évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Testnevelő Tanári Konferencián Joó Gyöngyi testnevelő tanár számos alkalommal bemutatta ezt a rég feledésbe merült sportjátékot a külföldi és hazai szakemberek számára.

1996-2005 között a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Testnevelés és Sporttudományi Intézetében már tantárgy keretén belül oktatták a leendő testnevelők, rekreátorok és sportszervezők számára ezt a speciálisan magyar sportjátékot.

2000-ben a NTT Konferencián 42 résztvevővel megrendezésre került az I. (nem hivatalos) TURUL Világbajnokság a következő országok részvételével: Olaszország, Belgium, Kanada, Tajvan, Horvátország és Magyarország.

2004 szeptember 17-én megrendezésre került a Szegedi Turul Bajnokság ifjúsági, felnőtt és senior kategóriában. Évente általában 4 versenyt szerveznek a városban. Ebben az évben alakultak meg az első turul szakosztályok Szegeden.

2006 júliusában a finnországi Vierumakiban megrendezésre került Nemzetközi Testnevelő Tanári Konferencián a sportjáték bemutatásra került. A játék a zánkai Testnevelő Tanári Piknik programjába is bekerült.

2007 tavaszán Harsányi Géza Emlékversenyt szerveztek az egykori huszonkétszeres turuljáték bajnoknak tiszteletére, mely folyamatosan azóta is megrendezésre kerül.

Kategóriák

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Minden héten a legérdekesebb cikkeket elküldjük emailben.

Sikeresen feliratkozott a hírlevélre!