2022. JÚLIUS 3.- SZÖGEDI TURUL

írta | júl 4, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Sport, Szeged, Videó

Halácsy Antal turul labdajáték

Ez a több mint 100 éves sportjáték nagy hagyományokra tekint vissza a Tisza partján, Szegeden. Innen indult hódító útjára a szegényebb társadalmi réteg megfizethető, de élvezetes játéka a turuljáték.

https://mek.oszk.hu/10800/10833/10833.pdf

A játék szabályait 1903-ban ismertette és adta ki Halácsy Antal játék-, torna- és vívómester. Akkoriban népszerűsítő körútra indult az ország számos nagy városába a Magyar Torna Egylet (MTE) keretén belül, de sehol máshol nem vert gyökeret az országban csak a Tisza parti fövenyen.

1958 -ban Dr. Thékes László játék szeretetéről tanúskodva újra kiadta a sportjáték akkorra kialakult szabályait. Ennek a sajátosan magyar játéknak történelmi okokból akkor a neve már röptenisz volt. A játék virágkorát az 1960-as években élte, mely a munkásság körében volt a legnépszerűbb. A nyár kedvelt sportjátékává fejlődött és Szeged város számos versenyt szervezett. Akkoriban legalább tizenöt pálya volt a döngölt ártéri homokban, mely kiváló talaj ehhez a sporthoz.

Az 1990 -es évektől kezdve a játék reneszánszát éli Szegeden, újra turuljáték néven. 2004-ben jelent meg a legújabb szabálykönyv, mely a játék száz éves történetét is nyomon követi. (Joó Gyöngyi: A röptenisz története avagy a turuljáték 100 éve Magyarországon c. könyve.)

A turul napjainkban

1994-től a két évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Testnevelő Tanári Konferencián Joó Gyöngyi testnevelő tanár számos alkalommal bemutatta ezt a rég feledésbe merült sportjátékot a külföldi és hazai szakemberek számára.

1996-2005 között a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Testnevelés és Sporttudományi Intézetében már tantárgy keretén belül oktatták a leendő testnevelők, rekreátorok és sportszervezők számára ezt a speciálisan magyar sportjátékot.

2000-ben a NTT Konferencián 42 résztvevővel megrendezésre került az I. (nem hivatalos) TURUL Világbajnokság a következő országok részvételével: Olaszország, Belgium, Kanada, Tajvan, Horvátország és Magyarország.

2004 szeptember 17-én megrendezésre került a Szegedi Turul Bajnokság ifjúsági, felnőtt és senior kategóriában. Évente általában 4 versenyt szerveznek a városban. Ebben az évben alakultak meg az első turul szakosztályok Szegeden.

2006 júliusában a finnországi Vierumakiban megrendezésre került Nemzetközi Testnevelő Tanári Konferencián a sportjáték bemutatásra került. A játék a zánkai Testnevelő Tanári Piknik programjába is bekerült.

2007 tavaszán Harsányi Géza Emlékversenyt szerveztek az egykori huszonkétszeres turuljáték bajnoknak tiszteletére, mely folyamatosan azóta is megrendezésre kerül.

Kategóriák