2022. JÚLIUS 6.- A VESZÉLYEK KORÁBAN ÉLÜNK: HÁBORÚS HELYZET, MIGRÁCIÓ, MENEKÜLTVÁLSÁG, ENERGIAKRÍZIS, ÉLELMISZERVÁLSÁG

írta | júl 6, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Gazdaság, Honvédelem, Politika, Történelem, Vendég Szerző, Videó, Zene

Parliament Building Budapest outside

A MAGYAR HADSEREG MEGERŐSÍTÉSE

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországnak két-háromszorosára kell növelnie a haderőfejlesztés sebességét, nagyon gyors képességfejlesztési munkát kell elvégezni. Mint mondta: a NATO még nem foglalkozott azzal a helyzettel, ha az ukrán front összeomlik, márpedig a szomszédos államban nagyon súlyos a helyzet és minden esély megvan arra, hogy Magyarországhoz közelebb kerüljön a front.

Orbán Viktor szerint emberfelettinek tűnő munkával kell radikálisan fokozni Magyarország védelmi képességeit, ha békét akarunk, akkor most kell jelentősen megnövelni a katonai képességeinket. Ez nem Magyarország háborúja, nekünk ebből ki kell maradnunk – szögezte le.

Hangsúlyozta ugyanakkor: mindenki az ukránok oldalán van, hiszen az ember a megtámadott oldalán szokott lenni és szurkol is a megtámadottnak, azonban lassan szembe kell nézni a katonai realitásokkal is: az egyik oldalon van egy 138 milliós Oroszország, a másik oldalon pedig van egy 31 milliós Ukrajna. Rámutatott: Ukrajnát ugyan az amerikaiak meg az angolok elég jól felszerelték fegyverzettel és sok katonájukat ki is képezték, azonban naponta 100-1000 katonát veszít az ország.

A miniszterelnök arra is kitért: Magyarország minden más államnál nehezebb helyzetben van, mert egyszerre érinti az ukrajnai háború és a migránsáradat. Az előbbi miatt 800 ezer menekült érkezett az országba, miközben idén 100 ezernél több az illegális határátlépők száma.

Ezért kijelentette: eljött a pillanat, amikor muszáj megszervezni egy új határvadász rendszert, azaz egy határőrséget, amely határvadász századokból áll. Hozzátette: a Belügyminisztérium keretein belül tervezik kiépíteni ezt a képességet és ezrével kell majd új embereket felvenni. Kiemelte: örülne, ha sikerülne azon a kultúrán belül tartani a határvadászokat, ami ma a rendőrséget jellemzi. Szerinte ugyanis az elmúlt 12 évben egy hatékony és polgárbarát kultúrájú testület lett a rendőrség, így ha ezt a kérdést a szervezeten belül tudják megoldani, az majd jótékony hatással lenne az állampolgár-rendőr, migráns-rendőr kapcsolatra is. Ugyanakkor jelezte: ha ez nem megy, akkor azon kívül, egy kicsit nyersebb formában kell fölépíteni a védelmi képességüket.

Rámutatott arra: eddig katonákat és rendőröket vezényeltek a déli határra, de most, hogy a háborúzóna közeledik Magyarország keleti határaihoz, minden egyes perc, amit a katonák nem felkészüléssel, a védelmi képesség megerősítésével töltenek el, az luxus. Közölte: a katonákat ezért le kell vezényelni onnan, hogy részt tudjanak venni a magyar hadsereg fölpörgetett fejlesztési programjának a végrehajtásában, a rendőrök pedig a közbiztonság fenntartása szempontjából hiányoznak, ráadásul megterhelő munkát végeznek, messze a családjuktól.

A HATÁRŐRSÉG

A Magyar Köztársaság Határőrsége 1946–2007 között egyedülálló szervezet volt. Európában a határőrizetet legtöbb országban a rendőrség látja el.

A Határőrség fő feladata a határok ellenőrzése, illetve határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése. Bár rendészeti jellegét az utóbbi években erősítették, és alapvetően rendészeti szervről van szó, kettős jogállása megmaradt, azaz háború esetén egyes egységei, az úgynevezett határvadász századok az Alkotmány alapján beolvadnak a honvédségébe, irányításukat pedig a Honvédelmi Minisztérium veszi át.

Az úgynevezett mélységi ellenőrző rendszernek köszönhetően a Határőrség nemcsak a határterületeken volt aktívan jelen, de a városokban is, főként olyan csomópontokon, mint például a pályaudvarok, ahol fennáll az illegális bevándorlók megjelenésének veszélye. Emellett általános rendőri feladatokat is ellátott, a sötétkék egyenruhát és baseballsapkát viselő határőrök gyakran a rendőrökkel együtt járőröztek és intézkedtek.

Orbán Viktor a 2022. június 27-i parlamenti felszólalásán mondta el, hogy feladatba adta a belügyminiszternek, hogy a rendőrség keretein belül állítson fel egy teljesen új, kizárólag a határvédelem ellátásával foglalkozó testületet. Pintér Sándor belügyminiszternek két hónapja lesz az új testület felállítására. Orbán Viktor hétfőn a napirend előtti felszólalások után válaszolt a képviselők kérdéseire az azonnali kérdések órájában. Elmondta, hogy tarthatatlan az az állapot, hogy miközben háború van egy szomszédos országban a magyar katonákat a határvédelemmel kell foglalkoztatni, ahelyett, hogy gyakorlatoznának. A miniszterelnök hozzátette, hogy a határon szolgálatot teljesítő rendőröket is tehermentesíteni kell, mivel nagyon sok a munkájuk, miközben távol kell lenniük a családjuktól.

magyarfaluprogram

A MAGYAR GAZDASÁG

A várakozásokat felülmúlva, 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban, de a 2020 áprilisában mért mélyponthoz képest, csaknem háromnegyedével, 69,8 százalékkal nőtt az ipari termelés. A legnagyobb súlyú járműgyártás kisebb-, a számítógép-, elektronikai-, optikai termékek előállítása, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása nagyobb mértékben emelkedett.

Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból. A további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett.

Májusban a 2020 áprilisi mélyponthoz képest 69,8 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A 2015. évi átlaghoz viszonyítva 24,5 százalék a bővülés mértéke, míg a 2010. évi átlagos termelési szintet 52,2 százalékkal haladja meg a legfrissebb adat. Tavaly összesen 9,6 százalékkal bővült az ipari termelés.

Hortobágy

Az autógyárak termelése már 2020 októberében meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a tavalyi év során átlagosan 20 százalékkal maradt el, így mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. A chiphiány ellenére azonban biztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint az a tény, hogy a rendelésállománya tartósan kiemelkedő, azt eredményezték, hogy az autógyártási volumen áprilisban 29,1 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövid távon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől már javulásra számítanak.

Az ukrajnai háború, valamint a Covid elleni szigorú kínai lezárások hatására újra felvetették a beszállítói láncok szakadozását, azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben rontja a kilátásokat az elszálló infláció és a megélhetési költségek jelentős növekedése, az egyre szigorodó monetáris politikák, amelyek már fokozzák a recessziós aggodalmakat.

Az orosz gázszállítások visszafogása ráadásul jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, ami igen súlyos következményekkel járhat.

A német ipari rendelésállományok mindenesetre továbbra is megfelelően magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése azonnal éles felpattanást eredményezhetne. A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnövelésének, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának.

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború számos kockázatot jelenthet. Az Audi – a VW konszern más tagjaihoz hasonlóan – már bejelentette, hogy ukrán beszállítói problémák miatt vissza kell fognia a termelést, ez a hazai gyártásban azonban egyelőre csupán a harmadik műszakot érintette, csakúgy, mint a Mercedes hazai gyára esetében is, míg az ipar többi részére egyelőre beláthatatlanok a következmények. Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. A beszállítói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek a recessziós aggodalmak hatására már meredeken visszaestek.

A vásárlóerő csökkenésén keresztül a külső keresletet ronthatja az infláció élelmiszer-, és energiaárak által vezérelt emelkedése.

Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban 28,3 százalékkal állt magasabban – valamint a készletek feltöltése is, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A hazai üzemanyagárak befagyasztása miatt teljes kapacitással működik a hazai olajfinomító, ami némileg ellensúlyozhatja más ágazatok gyengébb teljesítményét. A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a védelmi ipari kapacitások bővítésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt, jelentős bizonytalanságok mellett 5-6 százalék körüli növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6 százalék után.

Kategóriák