2022. JÚNIUS 10.- A HÁBORÚ MELLÉ RAGÁLY

írta | jún 10, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Világjárvány

covid 523061

ŐSZ HELYETT MÁR A NYÁRON TAROLHAT AZ ÚJ VÍRUS

Romániában is megjelent a koronavírus omikron variánsának az a BA.5-ös jelzésű alváltozata, amely újabb megbetegedési hullámot okozott Dél-Afrikában.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az “aggodalomra okot adó” kórokozók közé sorolta az utolsó, ötödik járványhullámért felelős omikron vírusmutáció új, BA.5-ös alvariánsát.

Ez bizony rossz hír, amelyről azt reméltük, hogy legfeljebb ősszel érkezik. Már csak idő kérdése, hogy az omikron három új alvariánsa közül legfertőzőbbnek bizonyult BA.5 mikor válik dominánssá, a jelenlegi BA.2-es alváltozattal szemben.

Hiába hozunk olyan politikai döntést, hogy vége a világjárványnak, ha a vírus ezzel nem ért egyet. A BA.5-ös alvariáns eléggé fertőző ahhoz, hogy a vártnál korábban, már nyáron elindítsa a hatodik járványhullámot Romániában. Továbbá a BA.5-tel szemben vajmi kevés védelmet nyújt az, ha valaki átesett már fertőzésen a koronavírus egyik korábbi mutációjával: ez az alvariáns ugyanis megkerüli a betegséggel szerzett immunválaszt.

ÉS A NYÁRI HANGULATOMHOZ ILLESZKEDŐ ZENEI SZÁM:

Kategóriák