2022. JÚNIUS 17.- A HUNYADIAK ÖRÖKSÉGE

írta | jún 16, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Honvédelem, Szeged, Történelem, Vallás

2303
A Szegedi Nándorfehérvári Emléknapok helyszíne

A Szegedi Nándorfehérvári Emléknapok rendszeres résztvevője a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület Szentesről. Küldetésükről, tevékenységükről így vallanak:

Egyesületünk 2008-ban jött létre. Olyan fiatalok alapították, akik már ezt megelőzően is évek óta foglalkoztak hagyományőrzéssel. Az Egyesület célja a XV. századi Magyarország kulturális örökségének megőrzése, megismertetése korhű és szórakoztató módon. A programjaink során a magyar történelem egyik legnemesebb korát, a Hunyadi János kormányzósága, és fia Mátyás uralkodása közötti időszakot elevenítjük fel. Ebben a korszakban hatalmas fejlődésnek indult az ország mind technikailag, mind kulturálisan egyaránt, de nem feledkeztek meg a régebbi értékekről sem. E korszak eseményeinek, jellemző tevékenységeinek többféle módszert felhasználó bemutatása által szeretnénk megszólítani első sorban a fiatalokat, akik ezáltal átfogóbb képet kapnak a középkor történelméről.


Legfőbb célunk a középkori haditechnika, kultúra, királyi udvari életmód bemutatása, megismertetése, hagyományainak megőrzése és átadása. Ezt elsősorban hagyományőrző rendezvényekkel igyekszünk biztosítani. Rendszeresen szervezünk gyermektáborokat, íjászversenyeket, élőtörténelem órákat, táncházakat, csapatépítő tréningeket.

IMG 20210724 131025

Nyári táborainkban a fiatalok bepillanthatnak a középkori udvar mindennapi életének eseményeibe, megtanulnak alapvető középkori kézműves technikákat, emellett az íjászat és a vívás alapjaival is megismerkednek.

Gyakran szervezünk különböző kisebb gyermekprogramokat is, illetve bekapcsolódunk más szervezők programjaiba, mint vendégelőadók. Iskolákban élőtörténelem órákat tartunk, melyeket az előadások mellett vívás és/vagy táncbemutatóval színesítünk. Fontosnak tarjuk, hogy ezek az előadások egyaránt legyenek szórakoztatóak és informatívak. Egyesületünk munkája által szeretnénk fejleszteni a fiatalok nemzeti érzését, erősíteni a történelem iránti érdeklődésüket. Előadásaink könnyed hangulata és vizuális anyaga sokat segít a tanulásban. Középkori táncbemutatóink nagyon népszerűek szalagavatókon és egyéb bálokon.


Állandó meghívottjai vagyunk több neves hagyományőrző rendezvénynek, pl. a Békéscsabai Vitézi Játékok, a Szegedi Nándorfehérvári emléknap vagy a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok. 2016 óta a Palotajátékok vívóversenyeinek megszervezését is mi végezzük.

nandorfehervar0

2010-ben kezdtük meg az apródképző szakkörünket, ahol 8 és 15 év közötti fiatalokat a játék könnyedségével és a sport szellemiségével oktatunk középkori harcművészetekre. Az apródiskolánk megmozgatja a fiatalokat mind fizikai, mind szellemi szinten, és közösségépítő, közösségformáló hatása van.
Az egyesületünk két sport szakosztállyal is rendelkezik: íjászaink több versenyen is dobogós helyezést értek már el. Az elmúlt években mi magunk is több öröm íjászversenyt szerveztünk elhunyt csapattársaink tiszteletére. A Nemzetek Csatája nevű nemzetközi tornára egyesületünk is delegál vívás sportágban versenyzőt.
Fontos számunkra, hogy a legpontosabb leírásokat adhassuk elődeink életéről, ezért sok órát fordítunk ismereteink bővítésére. Kutatásaink során a történelem elérhető leghitelesebb forrásait, és a legmodernebb pedagógiai eszközöket és technikákat is igyekszünk felfedezni, továbbá mi magunk is kidolgozunk új élménypedagógiai eszközöket. Ilyen saját fejlesztésű eszközünk az Óriás társasjáték, vagy a Szabaduló sátor, ahol interaktív, játékos formában ismerhetik meg a kora reneszánsz világát a játékosok.

Majus 29 en 1030 oratol a Kossuth teren varja a gyerekeket

Kategóriák