2022. JÚNIUS 24.- FELÚJÍTJÁK EURÓPA EGYIK LEGSZEBB SZECESSZIÓS ÉPÜLETÉT

írta | jún 24, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Szabadka, Szerelem, Történelem

V1
Kollár Ferenc, a VÍRUSNAPLÓ főszerkesztője a szabadkai városháza zöld-termében – 2022. június 24.

A VÍRUSNAPLÓ szerkesztősége ma a szabadkai városházát látogatta meg. A látogatás apropóját az adta, hogy a vajdasági lapok cikkéiből megtudtuk: az épület tetőszerkezete igen rossz állapotban van, ahogy a padlás is, ami minden nagyobb csapadék után beázik és rongálódik. A nyílászárókra is ráférne már egy csere, és a több mint harmincezer négyzetméter alapterületű épület belterén is javításokat kell végezni. A szabadkai városháza felújításának projektdokumentációja már elkészült, és a felújítás hónapokon belül meg is kezdődhet.

A szabadkai városháza épületének utolsó felújítása 50 évvel ezelőtt – a múzeum beköltözésével párhuzamosan – történt meg. Jómagam is tagja voltam annak a csapatnak (Polyákovics Iván, Duránci Béla, Lévai Endre) akik levezényelték az épület teljes felújítását. Többek között hozzám tartozott a fűtésrekonstrukció – akkor szüntettük meg a pincében lévő kazánokat, vezettük be a központi városi fűtést és új radiátorokat kapott az épület, valamint a torony rézburkolatát és a a toronyórát is cseréltük. Az épületet kívülről és belülről festették, és akkor kaptak a helységek (a mai napig látható) számozást, amelyeket saját kezűleg ragasztottam fel.

Szabadka cimmere

Ezek szerint megújul Európa egyik legszebb szecessziós épülete, de addig is emlékeztetőül álljon itt egy kis történelem:

A szabadkai városháza a dekoratív szecesszió befejező szakába tartozik, mert építése idején az európai architektúra már igyekezett megszabadulni a túlzott díszítésektől, ezzel szemben előtérbe került a kor diktálta célszerű elrendezés. Ma a város jelképe és meghatározó épülete, s egyúttal a magyar nemzeti stílus egyik utolsó megnyilvánulása. Olyan urbanisztikai és építészeti mű, amely meghatározta a városközpont további kialakítását. Méretei is lenyűgözők, négy-négy átrium, díszes kapuzatok, látványos attikák, szobrok és domborművek sokasága gazdagítja megjelenését. Egyedül álló jelenség a kétszínű Zsolnay-cserepek játékával, hangsúlyos manzárd tetőivel és a kőszalaggal körbefont masszív földszinti övvel. A város sziluettjében felkiáltójelként magasodó  76 méter magas tornya uralja a városképet.

A tervezők az épület nagyon eredeti elrendezésű, működtetését tekintve is jól szervezett városházát álmodtak meg, amely korszerű közművekkel, ideális belső fényigényeket kielégítve épült meg. Az idő múlása igazolta az újító szellemet. Ez az épület építése idején is modern hivatali és üzleti létesítmény volt, és ma is képes megfelelni a hasonló igényeknek. Ez a mindent átfogó művészeti remekmű az építészet, az alkalmazott iparművészet és az iparos kézművesség nagyszerű egysége. A belső és a külső tér, valamint az épület berendezései kimagasló összhangban vannak, a tervezőpáros jellegzetes kézjegye minden részleten fölismerhető. A díszítések ugyan gazdagabban vannak jelen a központi termekben, de a mellérendelt helyiségek sem nélkülözik az igényességet. Pazar enteriőr jellemzi az ügyfélfogadó teret, a reprezentatív lépcsőházat, a nagy tanácstermet és mellette a két kisebbet. Páratlanul gazdag a díszítmények sora, imponáló az anyagok változatossága. A kőbevésett dombornyomású részletek, a kovácsoltvas virágfonatok, a pécsi Zsolnay gyár eozin és pirogránit elemei, a rézből készült részletek, a festőmunkákkal kiemelt virágmintázatok, a míves famegmunkálások mind-mind egységes szimfóniába olvadnak. Minden motívum a magyar népművészetből ered, ahol a tulipán, mint a magyarok kedvelt virága kiemelt helyet foglal el a motívumok között. Mindezek mellett a közgyűlési terem díszei a híres budapesti ólomüveges, Róth Miksa művei, ő különleges szépségű, színes üvegablakokon örökítette meg a magyar történelem nagyjait.

A művészi értékeken kívül, figyelmet érdemelnek műszaki újdonságok is. Nem alkalmaztak újszerű szerkezeti megoldásokat, az épület mégis igazi mérnöki bravúr. Különleges követelmények elé állították az építőket a méretek, a talaj kedvezőtlen összetétele, amelyre alapoztak, és szűkös volt a határidő is. Klasszikus téglaépület ugyan, de némely részébe vasszerkezetet is beiktattak. A közgyűlési terem fölötti kupola, mely szépségével rabul ejt minden tekintetet, olyan, mint egy igazi szobrászati remekmű: mindössze 8 cm vastag, tűzálló és önhordó boltozati héj. Korszerű kialakítású a szellőztető, légkondicionáló és fűtési rendszer is.

éjjel
KERESZT AZ ÉJSZAKÁBAN
adósok
FOGADÓIRODÁK ELŐTERE
mária
HOMLOKZATI RÉSZ SZŰZ MÁRIÁVAL
erzsikelépcső
DÍSZLÉPCSŐHÁZ
piros fehér zöld
A TETŐZET: PIROS-FEHÉR-ZÖLD, EZ A MAGYAR FÖLD
ablak 1
VITRÁZSOK 1
ablak 2
VITRÁZSOK 2
ablak 3
VITRÁZSOK 3
ablak 4
VITRÁZSOK 4
ablak 5
VITRÁZSOK 5
varoshaza szabadka D8F1A7118
A DÍSZTEREM CSILLÁRJA (sok idő eltelt míg rájöttem, hogy cseréljem ki az égőket)
tulup
TULIPÁNOS MAGYAR MOTÍVUMOK
disz elő plafon
A DÍSZTEREM ELŐCSARNOKÁNAK MENNYEZETE
disz plafon 1
A DÍSZTEREM MENNYEZETE
légi
MADÁRTÁVLAT: LÁTSZIK A NÉGY UDVAR
unnameduuu
A KERESZT VÉDI A VÁROST
vc3a1roshc3a1za dc3adszterme 2014 06 10 fotc3b3 molnc3a1r edvc3a1rd mti
DÍSZTEREM
07 bigiiii
365 SZOBA
szecesszio szegedvaros hu
FŐHOMLOKZAT
szabadka1
SZÍNHÁZ FELŐLI HOMLOKZAT
Szabadka varoshaza 05 scaled 1
ZSOLNAI SZÖKŐKÚT
13404603 4676967da49780ba98872c58f72f0dbe l
MAGYAR MOTÍVUMOK A MENNYEZETI STUKKÓN
317417519ea8f1564bb1133db7c9330a edy 4388
A ZÖLD TEREM (ötven éve az irodám volt)
ng57a
DÍSZLÉPCSŐHÁZ (a nagy találkozás színhelye)
ng56t
VITRÁZS
vajdasag Beazik a szabadkai varoshaza 0 nagy
ATTIKAFAL ÉS ZSOLNAI ZOMÁNCOS CSERÉP
unnamedkkk
TORONYFIA
unnamedlllll
MEGNEMESÍTI A TÁJAT
Suboticalll
A KÖNYVTÁR FELŐLI TEKINTETE
házasság
A SÁRGA TEREM (fogadalmam helyszíne)
unnamedkkkk
A KERESZT SÚLYA ÉS AZ EMLÉKEK RÁCSAI

Kategóriák