2022. MÁJUS 11.- A FIATALSÁG ELIXÍRJE

írta | máj 11, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Orvoslás, Relaxáció, Sex, Sport, Szerelem, tánc, Videó, Zene

A VÍRUSNAPLÓ egyik olvasója panaszkodik bioritmus zavarokra, amire orvosa azt mondta , hogy csak egy szimuláns, aki a monocitái miatt pánikol. Mai bejegyzésünkben szeretnénk idősödő olvasónk figyelmét felhíni a melatonin immunmodulátor hatására:

Ha 80 évet élünk, abból 30 évet átalszunk – vagyis alig 50 évet vagyunk aktívak. Alvásunkat a melatonin szabályozza: a melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják. Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz. Befolyásolja az immunrendszert is.

A melatonin képzését a hipotalamusz vezérli a fény–sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy választja ki. A melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik. Befolyásolja a szervezet energia-háztartásáért felelős leptin nevű hormont, ezáltal közvetve az emésztőrendszert is.

Az öregedés szoros kapcsolatban áll a melatonin által biztosított cirkadián ritmussal, a génjeinkben szabályozott 24 órás hormonális ciklussal (bioritmus), mely feltétele a hosszú és egészséges életnek. Mivel a melatonin lassítja a tobozmirigy öregedését, az csökkenti az egész test öregedési folyamatát.

Természetesen a minőségi, pihentető alvás már önmagában is elengedhetetlen fontosságú az öregedés folyamatainak lassításában, nem véletlenül használjuk a szépítő alvás kifejezést. Ugyanakkor kijelenthetjük, hogy a korral csökkenő melatoninszint az öregedés egyik jelének tekinthető, mely oxidatív, gyulladásos stressz formájában nyilvánul meg, lassú és visszafordíthatatlan sejtkárosodást okozva.

Kutatások megállapították, hogy a szervezet megfelelő melatonin szintje segít megelőzni az öregedés számos tünetét, köszönhetően erős antioxidáns hatásának, ami hozzájárul a szabad gyökök, gyulladások és oxidatív stressz elleni küzdelemhez. Mivel melatonin receptorok gazdagon találhatók a bőrben ezeken keresztül védi a bőrsejteket és a bőrt is, a korai öregedéstől.

A legfrissebb tanulmányok azt is megerősítik, hogy a melatonin erős antioxidáns és sejtvédő hatóanyag, ami immunmodulátorként segíti az immunrendszer alul és túlműködéseit, krónikus és akut gyulladásokat csökkentő és idegrendszert támogató szereppel. A melatonin olyan vegyület, ami kommunikál az immunrendszer és a belső elválasztású mirigyek között, ahol a kétirányú kommunikáció már régóta bizonyított és szükséges a hosszú egészséges élethez. Mivel a melatonin szintje az életkorral folyamatosan csökken és 60 éves korhoz közeledve megszűnik. Tény, hogy a melatonintermelés valóban jelentősen csökken idős korban, mégpedig a tobozmirigy kalcifikációja miatt.

older people 2

A VÍRUSNAPLÓ olvasójának figyelmét itt szeretném felhívni, hogy a 50 év felett napi 3 mg Melatonint ajánlok, valamint azt, hogy a fekvő testhelyzet előfeltétele a melatonin által indukált szedatív hatás szubjektív és objektív megjelenésének. Továbbá számos kísérlet bebizonyította, hogy a melatoninnak antioxidáns, immunstimuláns, illetve az említettekkel összefüggésben tumornövekedést gátló hatása is van. A fiatalság és a melatonin kapcsolatát firtató kérdésekre adott egyik aktuálisabb válasz így hangzik: az egészséges öregséggel kapcsolatos hatásai megalapozottnak tűnnek és figyelmet érdemelnek. Ehhez hozzátenném még azt is, hogy az időskori alvászavar/álmatlanság nagyon jól kezelhető melatoninnal, hiszen az exogén melatonin szedatohipnotikus hatásai az alacsony endogén melatoninszint mellett a legkifejezettebbek, amely utóbbi feltétel idős korban a tobozmirigy kalcifikációja miatt eleve adott.

Kategóriák