2022. MÁJUS 19.- MAGYARORSZÁG A POLITIKAI VILÁG TÉNYEZŐJÉVÉ VÁLIK

írta | máj 19, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Filozófia, Gazdaság, Honvédelem, Kultúra, Politika, Történelem, Videó

KONZERVATÍV SEREGSZEMLE

647400 cpac

A CPAC Hungary egy konzervatív politikai dzsembori, melyet az Alapjogokért Központ és az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) május 19-én és 20-án rendez meg Budapesten. A CPAC (Conservative Political Action Conference) konferenciának közel félévszázados hagyománya van az Egyesült Államokban, és mára az ACU legnépszerűbb, több tízezer konzervatívot megmozgató eseményévé nőtte ki magát. 1974-es születése óta a CPAC a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényévé vált.

Orbán Viktor 2018

A CPAC Hungary nyitóbeszédét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondja majd, de felszólal Kövér László, Orbán Balázs és Varga Judit is. Donald Trump volt amerikai elnök videóüzenetben jelentkezik be a konferencia során

CPAC Hungary le fog számolni azzal a közkeletű, de téves hiedelemmel, hogy a nemzeti erők nemzetközi együttműködése fogalmilag kizárt, olyan heves a politikai korrektség vagy az eltörléskultúra nyomása mindenütt, hogy az jóformán bagatellizálja az egyes jobboldali formációk közötti különbségeket, de felerősíti a közös értékek védelme érdekében adandó immunválaszt.

people dan schneider

Dan Schneider, az American Conservative Union alelnöke: Az egyéni szabadságot fenyegető egyik legnagyobb veszélyt ma kétségtelenül a nemzeti szuverenitás elleni támadás jelenti. Elitisták és radikálisok világszerte nemzetek feletti szervezetekkel (mint az Európai Unió) vagy nem kormányzati szervezetekkel akarják helyettesíteni a nemzetek szuverenitását, amelyek “képesek” ellenőrizni, hogy mit gondolunk, mit teszünk, mit mondunk és mit vásárolunk (mint a Google vagy a Facebook). A nemzet fogalmának mindkét alternatívája veszélyes. Az előbbi megfosztja az egyéneket politikai hatalmuk nagy részétől, és szükségszerűen arra kényszeríti a társadalmakat, hogy elveszítsék egyedi jellemzőiket és kultúrájukat. Az utóbbi megszünteti a demokratikus normákat, lerombolja az induvialis autonómiát és felborítja a politikai folyamatokat. Magyarország ma az egyik legjobb példa arra, hogy hogyan küzd egy nemzet a szuverenitás és az egyéni szabadság elleni támadással szemben. Azért akartuk elindítani az első CPAC-et Európában, hogy üzenjünk: az egyéni jogok, a nemzeti szuverenitás, és a demokrácia alapértékei továbbra is számítanak, és a konzervatívok mindig is küzdeni fognak ezekért az értékekért.

Orbán Viktor miniszterelnök valóban a világ legkreatívabb vezetői közé tartozik, aki megpróbálja kidolgozni a népességfogyás visszafordításának módjait. Amerikában Valerie Huber az, aki hasonló erőfeszítéseket tesz ezért. Különösen büszke vagyok arra is, hogy az American Conservative Union (ACU) elnöke, Matt Schlapp megnyitóbeszédet mond a CPAC Hungary-n, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy ő a jobboldal egyik vezető politikai elemzője az Egyesült Államokban. Nagyon jól ismeri a “wokeizmust”, és annak terjedését a világon. Mindezek az emberek “must watch” előadók.

Sz Miklos 1

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója: Óriási dolog, hogy az a rendezvény, amelyen az USA-ban valamennyi aktuálisan hivatalban lévő republikánus elnök felszólalt eddig, megérkezik hozzánk. De ez annak köszönhető, hogy ma a nyugati civilizáció legsikeresebb jobboldali projektjét Magyarország viszi, és ezt látják a tengerentúlról is. Amerikában, Nyugat-Európában is nagyon hasonló mechanizmusok alapján igyekszik a neomarxista-progresszív woke mentalitás maga alá gyűrni a közéletet és a politikát. Csak míg ott a magukat jobbközépnek hívó, nevükben „keresztyéndemokrata” erőket már bedarálta a baloldal, így a valódi jobboldal még nehezebb helyzetben van, a magyar jobboldal felismerte, hogy egy demokrácia nem csak liberális lehet – és erre a felismerésre nagyon sokan kíváncsiak nyugaton is. Azt is mondhatnám, hogy a magyar jobboldal a nyugati konzervativizmus egyetlen reménysége, ezért érkezik ide a CPAC.

Nem csak szimbolikusan magának a rendezvénynek, de az ott lehetővé váló kapcsolatépítésnek szerintem hatalmas impaktfaktora lesz. Nem csak beszélgetni jövünk össze, hanem azért is, hogy új és élő személyes kapcsolatok alakuljanak ki azok között, akik hisznek az Isten, haza, család hármasegységében. A balliberális oldalnak sok évtizedes és óriási előnye, hogy kiépült hálózattal és nemzetközi infrastruktúrával rendelkezik, amit fel is használ, ha – például Magyarország ellen – támadásba kell lendülni. A CPAC Hungary le fog számolni azzal a közkeletű, de téves hiedelemmel, hogy a nemzeti erők nemzetközi együttműködése fogalmilag kizárt. Olyan heves a politikai korrektség vagy az eltörléskultúra nyomása mindenütt, hogy az jóformán bagatellizálja az egyes jobboldali formációk közötti különbségeket, de felerősíti a közös értékek védelme érdekében adandó immunválaszt. Csak együtt vagyunk erő, ezt fogja a CPAC Hungary megmutatni.

hhh

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója: Az európai kultúra évszázadokon át való fennmaradását a kereszténységnek, a keresztény gyökereknek és tanításnak köszönheti. A keresztény-konzervatív erők szerepe Közép-Európában különösen erős. A nyugati-európai politikában azonban másként van, az ottani pártok mára sok mindent feladtak a keresztény-konzervatív értékekből. Mélyreható társadalmi változások zajlanak a világban, a kontinens államai egyre kevesebb hangsúlyt fektetnek a hagyományok tiszteletére, a gyökerekhez való ragaszkodáshoz. Minden nap tapasztalhatjuk, hogy a liberális elit részéről támadások érik a keresztény kulturális értékeket, a nemzeti identitást, a nemzeti szuverenitást. A kereszténységet fontosnak, a hagyományait megőrzendőnek és átadandónak tartom. Ahhoz, hogy itt Közép-Európában továbbra is sikeresek maradhassunk, az kell, hogy ne tévesszük szem elől: megmaradásunk feltétele, hogy ragaszkodunk keresztény gyökereinkhez.

A keresztény vallás és értékrend fontosságát hangsúlyozó, a konzervatív érték- és eszmerendszerre épülő politikai-közéleti fórumnak a napjainkban nemcsak létjogusultsága, de kiemelt szerepe van, erősíti a külföldi és a magyar jobboldali gondolkodók közötti kapcsolatokat. Minden olyan fórumra szükség van, ahol a hazai és nemzetközi konzervatív értelmiség kifejtheti gondolatait a világra és Európára nehezedő problémákról, a hagyományos értékrendet érő folyamatos támadásokról, a lehetséges válaszlépésekről, megoldási stratégiákról és rávilágít arra, miért fontos a jobboldali, konzervatív értékrend megtartása, hogyan tudjuk megóvni nemzeti identitásunkat. A keresztény értékekért és a nemzetükért egyaránt felelősséget érző politikusok munkája felértékelődött a 21. században. Fontos, hogy ezek a politikai erők megszervezzék magukat. Ahogy már sok helyen elmondtam: a magyar nemzeti érdek az, hogy az Európai Unió keresztény maradjon, és erős, egyenrangú nemzetállamok érdekszövetségeként nézzen szembe a 21. század kihívásaival. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén.

Kategóriák