2022. MÁJUS 23.- HÁROM HÍR, HÁROM DALL

írta | máj 23, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Filozófia, Gazdaság, Háború, Politika, Szerelem, Történelem, Videó, Zene

janos vitez 4k broadcast graded srgb 0062254

Az amerikai sajtóban jelent meg: Az amerikai jobboldal szerepmodellt lát Orbáni Magyarország modelljében, pedig a konzervatívok nem arról híresek, hogy tanácsot fogadnának el az európaiaktól, hogy miként vezessék országukat. Ám tisztul a kép, ha tudjuk, hogy Orbán évek óta azt valósítja meg, amit a tengerentúli jobboldal az álmaiban dédelget. Amerika követni szeretné a magyar vezetőt az úton, sőt mind inkább követi is.

Francis Fukuyama írta a múlt héten: Nagyon fontos, hogy a liberálisok ne engedjék el a nemzet ideáját. El kellene ismerniük, hogy valójában semmi sincs, ami a liberalizmus univerzalizmusát összeférhetetlenné tenné a nemzetállamok világával. A nemzeti identitás plasztikus, és úgy alakítható, hogy tükrözze a liberális elképzeléseket, miközben megalapozza a nagy nyilvánosság összetartozás-érzését.

Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton közölte: amennyiben az ukrajnai háború miatt kialakult válság során Magyarországnak bármire szüksége lenne, Szerbia készen állna arra, hogy segítsen szomszédjának, és ez fordítva is így van. Mint mondta, Magyarország hét évvel ezelőtt még csak a hetedik helyen állt a kereskedelmi árucsere mértékét tekintve, mára azonban Szerbia második legfontosabb partnerévé vált, ami a kapcsolatok jelentős javulását mutatja. Hozzátette, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót is be kíván szerezni, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai, a magyar miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Kategóriák