2022. MÁJUS 3.- EGY NUKLEÁRIS HÁBORÚ VÍZIÓJA

írta | máj 3, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Háború, Politika, Proxy háború, Történelem

Depositphotos 13367593 L

Amerika 2013-óta minden területen támogatja Ukrajnát (pénzügyileg, fegyverrel és információs adatokkal), ez a támogatás nélkül Ukrajna ma már nem létezhetne. Május elsejei ünnepek alatt felmerült a kérdés, hogy lehet-e az Orosz-Ukrán háború miatt világháború. Magas rangú NATO tábornokok állítják, hogy nem.

AZ OROSZOK BEVETHETIK A NEUTRONBOMBÁT

Ha Ukrajna, NATO segítséggel teljesen legyőzné és teljesen megalázná Oroszországot, akkor az oroszok számára nem maradna más, mint bevetni a nukleáris fegyvert. Ezért kell a NATO-nak óvatosan lavíroznia az abszolút győzelem és az abszolút vereség között. Ha az oroszoknak a háború tétje egzisztenciális, akkor az atomfegyver bevetése bőven a racionalitás határain belül van. Az ukrán háború kontextusában ez azt jelenti, hogy ha a konfliktust egzisztenciálissá tesszük az oroszok számára, akkor ne csodálkozzunk, ha aszerint cselekednek. Az oroszok részéről felmerül a kérdés: van-e lehetőség egy katasztrofális katonai vereség elhárítására konvencionális eszközökkel? Ha egy egzisztenciálisként érzékelt háborúban a válasz erre a kérdésre nemleges, akkor az igen nagyot nyom a latban az atomfegyver bevetése mellett.

Röviden összefoglalva az orosz stratégiai gondolkodás lényege:

  • Mivel Oroszország konvencionális haderőben nem veheti fel a versenyt potenciális ellenfeleivel szemben, az atomfegyverek nem csupán azok elrettentésére szolgálnak, hanem alkalmazott eszközökként is.
  • A döntő konvencionális fölényben lévő, egykori Szovjetuniótól eltérően a mai Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket.
  • Az orosz nukleáris arzenál bevetésre kerül, ha Oroszország veszélyeztetve érzi létérdekeit.
  • A méretre szabott hatások elve szerint – a bevetett nukleáris fegyvereknek egy pontosan meghatározott politikai-katonai hatást kell elérniük.

Közismert tény, hogy az orosz atomarzenál a maga 6000 töltetével a legnagyobb a világon. Oroszországnak majdnem tízszer annyi taktikai atomtöltete van, mint az Amerikai Egyesült Államoknak. A gyakorlatban az orosz nukleáris triád – a földről, a levegőből, illetve, a tengerről indítható eszközök – bármelyik alkotóeleme bevethető az orosz doktrína elvei alapján.

1646055929 OuSN6RPKS md

A nukleáris fenyegetésnek különböző fokozatai vannak:

  • A fenyegetés legegyszerűbb formája egy nyilatkozat az orosz vezetés részéről. Erre számos példát láttunk már, úgy a háború előtt, mint a háború kitörése óta.
  • A fenyegetés egy másik formája a stratégiai nukleáris erők készültségbe helyezése és/vagy hadgyakorlata. Ezt is láttuk már egyenes adásban, a háborút megelőző hetekben.
  • A fenyegetés harmadik formája a stratégiai csapásmérő eszközök agresszív előretolása. Ilyen csapatmozgásokat láttunk az utóbbi napokban a svéd és a finn NATO-csatlakozás apropóján.
  • A negyedik szint a csapásmérő eszközök előkészítése egy éles akcióra az amerikai műholdak árgus tekintete alatt.
  • Az ötödik szint az alkalmazott rakétakísérlet.
  • A hatodik szint pedig egy újfajta atomfegyver tesztelése a nemzetközi egyezmények idevágó passzusainak látványos felrúgásával.

A rossz hír az, hogy Oroszország elkezdte megmászni ezt a létrát még a háború előtt, és jelenleg a közepénél tart. Amennyiben fokozatosan eszkalálódó nukleáris fenyegetéssel akar eredményeket elérni, a rendelkezésére álló eszközök felét már elhasználta. Minden új lépés, amit nem koronáz siker, egy lépéssel közelebb visz minket az atomháborúhoz.

ILL

ELSŐ LÉPCSŐ

Amennyiben Oroszország a fokozatos eszkaláció mellett dönt, akkor nem kizárt, hogy az első atomcsapás egy nukleáris elektromágneses impulzus formájában következik be. Mint már említettük, ez a nagy magasságban végrehajtott atomrobbantás a különböző civil és katonai elektromos eszközöket célozza meg, és nem az emberi életek közvetlen kioltása a célja. Taktikai fegyverként bevetve az ukrán védelmi állások felett, egy ilyen csapás hatalmas károkat okozhat a különböző fegyverrendszerek elektromos áramköreiben, gyakorlatilag használhatatlanná téve azokat.

MÁSODIK LÉPCSŐ

Az orosz neutronbomba alapvetően a szovjet haderők esetleges nyugat-európai inváziójának megállítására tervezték. Az lett volna a feladata, hogy úgy állítsa meg az inváziót, hogy közben Nyugat-Európát ne kelljen teljesen lerombolni. Ha a neutronbombát például Ukrajnában használnák, a kis tömegű hasadóanyag (néhány gramm) miatt a kiszóródás is minimális lenne. Így a robbanás után a helyszín viszonylag gyorsan megközelíthető válna. Vagyis a ledobott neutronbomba következtében létrejövő ionizáló neutronsugárzás nagyon pusztító hatású, minden élőlényt elpusztít – az élethez nélkülözhetetlen fehérjék elemeikre hullnak szét – azonban épületeket, infrastruktúrát és termelőeszközöket nem tenne tönkre.

Ha a VÍRUSNAPLÓ olvasóit bővebben is érdekli: egy 1 kilotonnás neutronbomba deutérium igénye 5 g, tríciumból pedig 12 grammnyi szükséges hozzá. Ezek szerint a neutronbomba kis mérete folytán harctéren is használható tüzérségi lőszerként vagy kis hatósugarú rakéta robbanófejeként.

atomfegyver shutter 20190129 364486

ELSŐ FOKOZAT

Egyéb források szerint ha az oroszok konvencionális haderejükkel május folyamán nem érnek el sikereket Dombaszban, akkor akár júniusában bevethetnek korlátozott területen, korlátozott hatóanyagú taktikai neutronbombát. Taktikai fegyverként bevetve egy ilyen fajta atomcsapás fájdalmas rést üthet a keleti front jól kiépített védelmi állásain, lehetővé téve egy orosz áttörés.

MÁSODIK FOKOZAT

Továbbá egy vízfelszín alatti atomrobbantás egy Poseidon/Status-6 robottengeralattjáró atomtöltetével a célpontot képező tengerparti város közelében. A kialakuló szökőár, ami egyes elemzők szerint elérheti a száz méteres magasságot is, bőven elég ahhoz, hogy elsöpörje az átlagosan negyven méterrel a tenger fölé emelkedő Odessza városát és kikötőjét.

HARMADIK FOKOZAT

A harmadik fokozat a célpontok eszkalációjában az olyan kritikus infrastruktúrák, melyek döntően befolyásolják az ukrán állam képességét a háború folytatására. Ilyen kritikus infrastruktúrák az ország hő- és vízerőművek, a Dnyeper folyó vasúti hídjai, stb.

NEGYEDIK FOKOZAT

A negyedik célpont-fokozat az ukrán városok. Mivel ezek a városok nem csupán lakóparkok, hanem fontos ipari bázisok, és közlekedési csomópontok is, ezek a csapások a terrorbombázáson túl a kritikus infrastruktúra pusztítását is szolgálják.

Összefoglalva Oroszország nukleáris opcióit Ukrajnában, igen egyértelmű, hogy az érvényben lévő doktrína és a rendelkezésre álló atomfegyverek lehetővé teszik, hogy az oroszok rugalmasan és hatékonyan érvényesítsék az előnyüket az atomfegyverek terén a méretre szabott hatás elérése érdekében. Az első nukleáris fegyver bevetése egyben egy lélektani korlát áttörését is jelenti majd.

Kategóriák