2022. MÁJUS 4.- ELON MUSK ÉS A SZÓLÁSSZABADSÁG

írta | máj 4, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Gazdaság, Háború, Kibertér, Kultúra, Politika, Portré, Történelem

643454 musk tweet

Elon Musk múlt héten megjelentetett egy rajzot az immár általa tulajdonolt Twitteren, amellyel azt akarta illusztrálni, hogy miközben ő ugyanolyan liberális nézeteket vall, mint 2008-ban, az időközben eltelt 14 év alatt a „woke progresszívak” annyira eltolták szélsőbalra a koordináta-rendszert, hogy maga Musk ma már egyesek szemében „bigott szélsőjobbosnak” tűnik. Íme az abszolút közérthető, már-már minimalista gyerekrajz, amelyen a pálcikaember „Me”, azaz Én, vagyis személyesen Elon Musk.

A legfelső, 2008-as helyzetet bemutató ábrán Musk még a centrumtól balra helyezkedik el, majdnem ott, ahol a többi liberális, miközben a konzervatívokat széles szakadék választja el tőle.

Közben eltelik négy év, 2012-ben vagyunk, amikor Barack Obamát másodszor is megválasztják az Egyesült Államok elnökének. Musk hajszálra ugyanott áll, mint négy évvel korábban, de a liberálisok lélekszakadva futnak balra, és a koordináta-rendszer nulla pontja, origója, a centrum már majdnem egybeesik Musk pozíciójával.

És elérkezünk a majdnem mához, 2021-hez, amikor már Joe Bidennek hívják az elnököt. Musk továbbra is mozdulatlan, de a centrumot már tőle balra találjuk, a liberálisok pedig – akiknek most már woke progresszív a nevük – már majdnem leesnek a térképről, annyira annak bal oldalán állnak, és azt kiabálják Musk felé: „Bigott!”

Kétségtelen, hogy Musk lazítani akar a Twitter szigorú cenzúrázási szabályain, és gyakorlatilag meg akarja engedni, hogy mindenki kifejthesse a véleményét a szélsőbaltól a szélsőjobbig. Musk részletesen ki is fejtette a szólásszabadságról vallott nézeteit: A szólásszabadságon én a törvények betartását értem. Ellenzem azt a cenzúrát, amely messze túlmegy a törvény által megengedett határokon, nem fogadom el azt, amikor a cenzúra szigorúbb a törvényeknél. Ha az emberek korlátozni akarják a szólásszabadságot, akkor majd a korábbinál szigorúbb törvények meghozatalára kényszerítik a kormányt, illetve a törvényhozást. Ebből következik, hogy túlmenni a törvény keretein ellenkezik az emberek akaratával.

elon musk screenshot 20220404170752 1 original 1150x645 cover

RIADT CSICSERGÉS

A jelek szerint mégis elérkezett a lehetősége annak, hogy megtörjön a globális baloldal véleménymonopóliuma és abszolút ellenőrzése a hírközlési csatornák felett. A Twitter (magyarul csicsergés) közösségi óriásportál felvásárlása ugyanis világszerte akkora pánikhangulatot keltett liberális körökben, ami csak olyankor szokott előfordulni, amikor közvetlen fenyegetést éreznek abszolút hatalmi pozíciójuk ellen.

Ez a fejlemény az első repedés lehet a liberális véleménydominancia globális páncélján. A cég új tulajdonosa, Elon Musk, a Tesla autógyár és SpaceX űrkutatási cég tulajdonosa nem egy klasszikus konzervatív érzelmű értelmiségi, akitől azt várhatnánk, hogy keresztes hadjáratot indít a véleményszabadság nevében. Musk ismert hatalmas egójáról és hiperérzékeny önérzetéről, és ebben igen hasonlít Trumphoz, de a többi nyugati milliárdos társával ellentétben nem fertőződött meg a hazug progresszív eszmékkel, és nem használja ezeket üzleti modellként a Sorosokhoz vagy Bill Gates-ekhez hasonlóan.

Csupán ez is elég volt ahhoz, hogy a nyugati hírforrásokat ellenőrzése alatt tartó liberális elit kétségbeesett jajveszékelésbe vagy fenyegetőzésbe kezdjen, olyanba, amelyhez képest az április negyedikei reggelen hallott is csak csendes sóhajtozás volt. Megkérdeztem egy amerikai újságírót, miért is keltett ekkora rémületet a hír, hogy a Twitter ezután nem a baloldali véleménykontroll hű szolgája lesz. „Mert a nyugati politikai elitek hatalma ma a hazugság féktelen uralmán alapszik, és ha elvesztik az uralmukat a cenzúra felett, tudják, leáldozott nekik”, válaszolta.

Ez a vélemény tökéletesen fedi a valóságot. A hollywoodi celebek egymással versengve zárják le fiókjaikat a Twitteren, a cég alkalmazottai közt világvége-hangulat uralkodik, és nem kellett sokat várni arra sem, hogy az első képmutató Soros-szervezet az üzlet blokkolása érdekében bírósághoz forduljon, ezúttal az Open Markets Institute jóvoltából. Thierry Breton uniós biztos azonnal üzent a Twitteren, hogy ha Musk nem tartja be az unió „gyűlöletbeszéddel” kapcsolatos rendelkezéseit, akkor elbúcsúzhat az európai felhasználóktól.

Persze a gyűlöletbeszéd uniós értelmezése alatt értsük azt is, ha valaki netán, köszöni szépen, de nem kér az illegális bevándorlásból, vagy ha véletlenül férfinak szólít valakit, aki reggel magát nőnek érezve ébredt fel. A demokrácia veszélyeztetésének titulálta a Twitter eladását Elizabeth Warren amerikai szenátor, a radikális baloldal egyik szomorú alakja is, akinek nem voltak ilyen félelmei, amikor Jeff Bezos, az alkalmazottait hírhedten kizsákmányoló baloldali milliárdos megvette a Washington Postot. Tudták, hogy Bezosszal az élen nem jelenhet meg konzervatív értékeket elismerő cikk. Bill Gates, a Microsoft alapítója is annyira kiborult a Twitter-hírek hallatán, hogy támadást indított Musk autógyárának részvényei ellen.

A Twitternek globálisan 320 millió felhasználója van, ami aprópénz a Facebook három milliárdja mellett, de ez a tulajdonosváltás óriási jelentőséggel bírhat ma, amikor az összes többi közösségi felületen könyörtelenül irtanak minden jobboldali tartalmat. Többségben vagyunk, mégis olyanok vagyunk, mintha nem lenne hangunk. Rendkívül nagy szükség van egy fórumra, amelyen nem a radikális baloldal diktálja a diskurzus szabályait, hanem szabad véleménycsere történhet a mára mindennapossá vált félelem, fenyegetés és elhallgattatás nélkül. (Deme Dániel)

Kategóriák