2022. MÁJUS 6.- A KISHEGYESI ÖRDÖG HEGEDŰSE

írta | máj 6, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Kishegyes, Kultúra, Portré, Szerelem, Videó, Zene

Kishegyes Bácska közepén lévő falu, a legtöbb tehetséges magyar írót, költőt, énekest, zenészt adó magyar település. Természetes, hogy Vajdaság Paganinije, azaz Lajkó Félix (1974) világhírű magyar hegedűművész és zeneszerző is Kishegyes szülötte.

Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas zeneszerző (2016), a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje (2005) és a Párhuzamos Kultúráért díj (2005) kitüntetettje.

Félix zenéjét nem könnyű meghatározni. Muzsikájában fellelhető a kelet-közép-európai népzene, a jazz, a klasszikus zene, a rock és a blues hatása, eredeti módon ötvözi a folk, a jazz, a cigányzene és a zsidó klezmer muzsika elemeit. Saját bevallása szerint mindenféle zenét hallgat, számára nem a műfajok a fontosak, hanem a zene. Szeret sokat gyakorolni, bár nem rutinszerűen iskolázik: fölveszi a hangszert és muzsikál. Egy korábbi nyilatkozata szerint hét hegedűje és négy brácsája van, ezek közül legjobban egy 17. századi olasz, de nem márkás hegedűt szeret, amelynek hangzása puha és mégis erős.

A híres kishegyesi sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott, játékával világszerte elbűvölte közönségét. Ő komponálta az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál himnuszát, 2000-ben ő nyitotta meg a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot, s zenét írt a Velencei Biennále Új Atlantisz felé című projektjéhez. 2001-ben zenekarával vendége volt Pina Bausch világhírű német tánckoreográfus wuppertali fesztiváljának, fellépett a World Music Expón (Womex) is. Szülőföldjén, a vajdaságban 2009-ben turnézott először. Sokféle formációban játszott: tagja volt a Szabados György által alapított MaKUZ-nak (Magyar Királyi Udvari Zenekar), fellépett Varnus Xavér orgonaművésszel, Balázs János zongoraművésszel több alkalommal is improvizációs duóvá állt össze, szimfonikus-improvizatív koncertet adott a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Többször találkozott a hangverseny-pódiumon a román Alexander Balanescu hegedűvirtuózzal és a szerb Boban Markovic rézfúvós zenekarával is. A vezénylés ugyanakkor nem foglalkoztatja, az érdekli, ahogy Haydn vagy Johann Strauss vezették együttesüket: hangszerrel a kezükben.

A világhírű hegedűvirtuóz zenéjével elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának és Ő nyitotta meg 2000-ben a Monacó-i Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot. 2001-ben, a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretén belül a Pápai Palota udvarán.

Nemrég a legjelentősebb brit székhelyű, nemzetközi világzenei szaklap, a Songlines főoldalán közzétette azokat a művészeket, és zenekarokat, akiket az idei Best Artist díjra beválogattak az internetes szavazás alapján. Lajkó Félix az első 4 művész között másodikként szerepel azon a döntős listán, amelynek már az első fordulójába bekerülni is nagy dicsőséget jelentett. Lajkó Félix mellett a további három jelölt az idei Best Artist díjra: a Budapesti Womex egyik kiemelt vendége, az észak-afrikai menekülttáborban felnőtt Aziza Brahim, az ismert szenegáli énekes, Baaba Maal és az egyik legnevesebb portugál fado énekes, Ricardo Ribeiro.

lajko felix

Lajkó Félix elérhetősége: http://lajkofelix.hu/ ahegedus@fono.hu +36 30 565 8442

Kategóriák