2022. MÁRCIUS 17. – VHS-MESÉK 6.: A HETVENÖTÉVES ROCKMŰVES KELEMÖN

írta | márc 17, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Humor, Mese, Portré, Reklám, Szeged, Szülinap, VHS-mesék, Videó, Zene

El sem hiszem, most nyáron tölti be a 75-öt a Kelcsi… . Ámde olyan intenzíven élte ezt az első hetvenötöt, hogy akár kétszöröse is löhetne… Nem véletlen csaptam át a szögedi dialektusba, mert ez is annyira jellemző rá, mint örökmozgó, vehemens természete, állandó poénkészültsége és rockrajongása. Igen az idevalósiak már tudják is, Kelemen Pistárul szólok, vagyis írok, vagyis VHS-videózok itt mindjárt… (Közben hadd dagonyásszak tovább, gyüttmönt szögediséggel az őző gyönyörökben!)

OldieJuni dob
Élete a rock és a közönsége…

Nem lössz itt életrajz, mer az ilyenfajta népek nem a Wikipédiára dolgoznak életükben, hanem a mindönnapos ottlétre, a barátságra és valamiféle közemléközetre hagyatkoznak. Amit sérelmösnek találok (vagyis irígyölök), hogy pont annyi hajaszála van, mint régön és a színit is jól tartja… Aktivitása, szervező enörgiája is a régi… A rockerek fülbüntetése viszont őt is elérte, amit őszinte szívemből sajnálok és őszintén együttérzök vele, de tudom, merrül köll mondani neki a lüköttségöket, hogy a jó fülivel hallja… A revans poén se szokott sokat késni :)!

Igazi szegedikum ő is… Boncz Géza suttyó- és ifjúkorának állandó sideman-je ként alakította ő is a belvár-legendáriumot, amit aztán az általa szerkesztött könyvekben példás akkurátussággal mög is örökítött. A Kiviszem a lovam és a Jaj, ha anyám látna című összeállítások, a maguk könnyűvérű lektűr természetrajzával, legalább annyira hozzátartoznak Szeged korrajzához, mint a porlódi történetek, Temesi Ferenc irodalmi stilizációjában. Korhű tini szocio-poén gyűjteményök ezök, amik a földszintös, hídalatti nagyotfingós sztoriktól a szegedi rocktörténet krónikájáig számtalan értéköt rögzít, illetve ad tovább az utókor oral history hagyományőrzőinek…

Kristaly
Kelcsi, itt még “kristályos” állapotában…
Czupak Rankl Lajos Kelcsi Kelemen Istvan es Joe Bodor Istvan
Ha megszámoljuk, pontosan kijön a Hat Kéz…
Hatsziv fele
Itt viszont a Hat Szív felének a harmadrészét teszi ki…

Azért is készülök most az én, öleléstől a röhögve lükdösődésig kedves, öreg barátomnak a személyét exponálni, mert sorozatom további részeiben is föl-föl fog bukkanni az ő városképi jelentőségű alakja… Tehát mögkerűhetetlen az emberünk, ha bármit szeretnél tudni, viszontlátni a 60/70-es évek éjszakai, szórakoztató zenei világárul , Szöged és vidéke viszonylatában… A Hat Kéz, a PRT és a Kristály zenekarok és még jónehány kultikus aranycsapat oszlopos dübörgőembere is ő volt.

PRT 1999 regi rock klub...Kakuszi Cserep Kreter Varga
A korhű P.R.T együttessel a korabeli Városi Rock Klubban…

A jazz világában is mögtalálta a maga helyét, többek között a kiváló orvos-zenész, Dr. Hulin István mellett is, de kongázott a Hat Szív nevű jazz-rock szuper-formációban, aminek, éppen a mi videónkban is mindjárt szereplő Szani barátja volt az egyik eleven motorja.

Hulin Quartett Elso lemez 80s elejen
Az első lemez, amin szerepelt a 80-as évek elején, a Hulin Quartet-tel

A mai napig ott van a régi és új zenészbarátokkal, mindenekelőtt a zongorista Marci fiával a JUNIOLDS formációban, mint énekös, dobos és szájharmonikás – elpusztíthatatlan energiával és szenvedéllyel szerepel a színpadon.

Kelcsiszajh Allstars
Legutóbb, az IH klubszínpadán, a szögedi blues-rock “allstars” válogatott, abszolút seniorjaként…

Az utóbbi három és fél évtizedben megszámlálhatatlan öregrocker, koncertet, bulit és bált szervezett. Nagy segítségemre volt az utóbbi évtizedben az IH Rendezvényközpontban rendszeresített Szegedi Zenészek Társasága rendezvénysorozat megszervezésében és lebonyolításában. Egyszóval, ő az, akinél a régi és az új idők rockzenéjének szálai összefutnak, a mindenkori Kelcsi…

Marci Kelcsi
Mikor a legboldogabb a zenész apa, ha nem akkor, amikor a vérprofi Marci fia tolja a bugit a zongorán?! Legfeljebb, a sokszoros nagyapai örömökben…

Amit most kiástam a “kert végiben”, nem egy nagy jelentőségű anyag; azt se tudom, hol és mikor került adásba ez a retró-bejátszás a ködös helyi televíziós múltban? Lehet, hogy már senki sem emlékszik rá, de talán érdekes látni a fiatalos hevületünket (és kivitelünket), Pista barátommal, a mai zenerajongóknak is. Arról nem is beszélve, hogy két kiérdemesült szegedi jazz zenész is látható benne, mint a világot bejárt Szaniszló János zongorista és Farkas Mihály gitáros.

Sokmindent álmodtunk akkoriban, amiből vagy lett valami, vagy csak egy jó ötletnek látszott, de legalább álmodtunk egy jót…! A szegedi Forrás Hotel presszójában talán egyszer-kétszer, de másutt és azóta sokszor megvalósult az elképzelés, hogy improvizált élő zenével vigyünk lelket, szellemet egy vendéglátó hely légkörébe. Szegeden jelenleg is számos példáját  láthatjuk ennek pl. a Jazz Kocsma, a Milleniumi Kávéház, a Sarastro, a Kedves és a No Milk Today… Lehet, hogy a Pillangó-effektus jegyében, annak a hajdani kezdeményezésnek is volt hatása erre a nagyszerű mai gyakorlatra…

Kelemön Pista barátom, vödd jó szívvel, hogy kérdözésöd nélkül föllebbentöttem az életöd néhány nem titkolható érdemét, ha nem is a babevéssel kapcsolatosakat, de ez neköd már régön járt… Vödd úgy, hogy én akartam, az első lönni a 75. fönnállásod körüli tüleködést mögelőzvén… Itt mög, folytatjuk majd a közös VHS-meséinket! Lösz mit mesélnünk, az összesen 138 évünk élményeiből…! Addig is álljon itt néhány rockhős, vitézi cseleködetöd… a legközelebbi zenészbarátaiddal, akik közül már csak a jobb szélsőt ölelgetheted meg itt a Földön… (A nyitóképön: Berényi Apolló, Kelcsi, Varga Zsolt és Kréter Karcsi)

Kategóriák