2022. MÁRCIUS 25.- A MAGYAROK KI SZERETNÉNEK MARADNI A HÁBORÚBÓL

írta | márc 25, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Gazdaság, Háború, Honvédelem, Politika, Történelem

vzPk9kpTURBXy83NjlmNjRhMTU2MWVlNjBiYTAwOGViOWFlMzcyZTQ5MC5qcGeSlQMAzQKzzRnpzQ6WkwXNAujNAZ6BoTAF
NATO CSÚCS

Nagy kérdések előtt áll a magyar társadalom – a VÍRUSNAPLÓ olvasóitól is záporoznak a kérdések:

  • Mi különbség van a Varsói Szerződés és a NATO között, mindkettőbe önként léptünk be, és egyikből sem lehet kilépni?
  • Mi különbség van a Magyarországon ideiglenesen állomásoztatott orosz erők és az amerikai, azaz NATO erők ideiglenes Magyarországon állomásoztatása között?
  • Ha Amerika, azaz a NATO rakétákat telepít Magyarországra, akkor Magyarország potenciális orosz célponttá válik?
  • Nem kellene-e Magyarországnak Ausztriához hasonlóan semleges országgá válnia?

Kedves VÍRUSNAPLÓ olvasók! Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, aki Európában a legrégebben van miniszterelnöki funkcióban, egy igazi XXI. századi reálpolitikus, aki hazájáért és nemzete szolgálatára tette fel egész életét. Orbán reálpolitikáját igazolják az alábbi felméréseink is:

A magyarok 78 százaléka szerint hazánk nem támogathatja, hogy repüléstilalmi zóna jöjjön létre Ukrajnában, mivel az világháború kitöréséhez vezethet. Az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben az Európai Unió egységes szankciók alkalmazása mellett döntött Oroszországgal szemben, Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta azonban, hogy az említett intézkedések nem érintik az energia területét, így Magyarország energiaellátása továbbra is biztosítva van.

Megállapítható, hogy a magyarok 65 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban hazánk olyan javaslatokat fogadjon el, amelyek korlátoznák vagy veszélyeztetnék Magyarország energia- és gázellátását.

Továbbá megállapítható, hogy az Orosz-Ukrán háborúval kapcsolatban össztársadalmi konszenzus rajzolódott ki, abban a tekintetben, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. A magyarok 98 százaléka gondolja úgy, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hazánk ne kapcsolódjon be ebbe a fegyveres konfliktusba, míg a Magyarország háborús részvételét támogatók aránya mindössze 1 százalék.

infografic scut antiracheta
AMERIKAI-NATO RAKÉTARENDSZER

A magyar kormány mai levele:

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ezen a héten NATO- és uniós csúcstalálkozókat rendeztek Brüsszelben. A találkozók fő témája az orosz-ukrán háborús konfliktus volt. Olyan javaslatok kerültek napirendre, amelyekkel szemben meg kellett védeni Magyarország érdekeit.

Videókapcsolaton keresztül az ukrán elnök is részt vett a csúcstalálkozókon, és külön szólt a magyar delegációhoz. Volodimir Zelenszkij követelte az energetikai szankciók bevezetését, és arra is kérte Magyarországot, hogy küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Orbán Viktor miniszterelnök ezeket a kéréseket elutasította. Megértjük, hogy az ukrán államfő az ukrán érdekeket képviseli, de másoknak is meg kell értenie, hogy mi a magyar érdekeket képviseljük. Hiába vannak olyan külföldi és hazai szereplők, akik ezt követelik, mi nem akarunk belesodródni ebbe a háborúba.

A NATO-tárgyalásokon a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába. A csúcstalálkozón elfogadták azt is, hogy fegyvereket sem küldünk, és nem is engedünk át fegyverszállítmányokat. Ezt azért tudtuk elfogadtatni, mert a legfontosabb közös NATO-cél továbbra is az, hogy a háború semmiképpen ne lépje túl Ukrajna határait.

Az ukrán elnökön kívül más országok is javasolták, hogy az Oroszországot érintő szankciók terjedjenek ki az energiaszektorra is. Ez ellentétes Magyarország érdekeivel, különös tekintettel arra, hogy a hazai háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és kőolajimportunk 64 százaléka is Oroszországból érkezik. Ezért ezt a javaslatot – néhány másik országgal együtt – elutasítottuk, így hazánkba továbbra is érkezik majd gáz és olaj.

A legfontosabb célunk továbbra is az, hogy megőrizzük Magyarország békéjét és biztonságát. Elítéljük az orosz katonai beavatkozást, aggódunk Ukrajna területi épségéért, segítséget nyújtunk a bajbajutottaknak, de nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg.

Tisztelettel: Kormányzati Tájékoztatási Központ

Kategóriák