2022. NOVEMBER 22.- HA AZ ÚRISTEN BAJT ÁD, GYÓGYÍRT IS ÁD HOZZÁ

írta | nov 22, 2022 | Vírusnapló, Angyalok, Archívum, Egészségügy, Házasság, Orvoslás, Sex, Szerelem, Videó, Zene

Hiába vannak híres, dupla főorvosok, de a kezelés gyökerei azonban mindig az évmilliók óta létező gyógynövények erejében és a gyógyítók és sámánok évezredes, gondos természeti megfigyeléseiben rejlenek – írta szülinapja alkalmából, Kis-Kovács budapesti olvasónk.

320px Illustration Origanum vulgare0

OREGÁNÓ, A TERMÉSZET ADTA PENICILIN

Az oregánó illóolaja karvakrolt C6H3CH3(OH)(C3H7) tartalmaz, ami a fenolnál hatékonyabb fertőtlenítőszer, és kevésbé mérgező a hatása az emberi szervezetre.

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a növény termőterületéből született a fűszer neve: Oregano. Amiből az oros a hegyet, ganos pedig az örömöt jelenti.

De nem csak örömöt és boldogságot kötötték ehhez a fűszerhez. Az ókorban a jószerencse, az egészség, a tisztaság és a becsület jelképe is ez a fűszernövény volt. Épp ezért egy sor különböző népszokás is kötődött hozzá. Görögországban az ifjú pár fejére oregánókoszorút tettek, hogy boldog házasságuk legyen, valamint a sírokra is gyakorta tettek ágakat vagy ültettek fölé bokrot, így őrizve az elhunyt békéjét. Úgy tartották, hogy ha valaki alvás előtt ebből a fűszerből köt koszorút a fejére, akkor szép álmai lesznek, vagy ha szintén elalvás előtt bekeni magát oregánóval, akkor álmában megláthatja a jövendőbelijét.

A növény adta íz és a benne sejtett boldogságfaktor mellett, az oregánó sikeréhez az is hozzájárult, hogy az ókori orvosok felfedezték, hogy különféle betegségek gyógyítására, kezelésére alkalmas. Hippokratész például fertőtlenítőszerként használta, az ókori Egyiptomban tartósítószerként és különféle mérgek ellenszereként alkalmazták. Ezt a szokást aztán a mérgezésben szintén nagymester rómaiak is boldogan tovább folytatták, s egészen a középkorig gyakorta alkalmazták az oregánót mérgezések megelőzésére vagy kezelésére. Megelőzésre – a kor logikáját figyelembe véve – jó példa, hogy mérges kígyók ellen is oregánóval szórták fel a házat.

A görögök után, a – minden jót továbbéltető – rómaiak is kipróbálták, megkedvelték és meghonosították az oregánót. Ahogy nőttön nőtt a Birodalom, úgy terjed el az oreganó használata is Európa-szerte. A középkorra gyakorta alkalmazott és a köznép által igen kedvelt gyógynövénnyé vált az oregánó. Ugyan használták húsok, halak és bor fűszerezéséhez, mégis leginkább a népi gyógyászatban vették hasznát. A szétrágott levelekkel reumát, fogfájást, emésztési zavarokat gyógyítottak, valamint köhögéscsillapítóként alkalmazták. Ezek mellett készítettek belőle szerelmi bájitalt is, amivel hódítani lehetett, vagy a meglévő kapcsolatot megerősíteni.

Habár az oregánót aromás íze miatt húsok, halak és bor fűszerezésére is használták, de többnyire a népi gyógyászatban vették hasznát: szétrágva reumás fájdalmakat, fogfájást, fejfájást, köhögést csillapítottak vele, sérüléseket, gyomor és emésztési panaszokat gyógyítottak vele, de még szerelmi bájital alapanyagaként is felhasználták.

Az oregánó olaj elpusztítja a mikrobákat, kiváló fertőtlenítő hatású, erős antimikrobális és gombaölő hatású. Hihetetlen antioxidáns kapacitással rendelkezik. Az USDA az oregánó antioxidáns hatását minimum 3 nagyságrenddel nagyobbnak sorolja be sok más fűszernövénynél. Antioxidáns hatása 42-szer nagyobb mint az almáé, 12-szer nagyobb mint a narancsé, és négyszer erősebb, mint az áfonya. Az Orac-skálán is előkelő helyet foglal el az oregánó: a szuperélelmiszerek skáláján, az 5.-ik legerősebb antioxidánsként tartják számon, ezzel maga mögé utasítva az acai-berry-t és a kurkumát.

Szurokfű

Az oregánó olaj rendkívül hatásos természetes antibiotikum. 
- Elpusztítja a vírusokat,
- patogén baktériumokat 
- és a fertőzéseket okozó gombákat. 
Magas flavoniod tartalmának és fenolsav tartalmának köszönhetően rendkívül hatékony 
- rákmegelőző hatással rendelkezik, csökkenti a rákos sejtek termelését.
- Erős gyulladáscsökkentő, így krónikus gyulladások esetében is a segítségünkre lehet.
Az oregánó olaja 
- csillapítja a köhögést,
- nyugtatja a gyomrot és a belek izmait, segíti az emésztést, 
- erősíti az immunrendszert.
Számos betegséget megakadályozhat, mint például 
- a magas vérnyomás és koleszterinszint, 
- valamint szívproblémák esetén is érdemes naponta alkalmazni. 
- Alkalmazható allergia ellen, 
- ízületi gyulladásra, 
- osteoarthritis esetén (porckopás), 
- reumatikus gyulladásokra és fájdalomcsillapításra. 
- Légúti problémákra: asztmára, hörghurutra, megfázásra, influenza esetén.
- Bakteriális és parazita fertőzésekre: lábgombásodásra, körömgombásodásra.
- Alkalmazhatjuk emésztési problémákra, candida, vastagbélgyulladás, hasmenés esetén. 
- Migrénes fejfájásra, izomfájdalmakra, hátfájásra. 

- Az oregánó olaj antiszeptikus hatásának köszönhetően számos bőrbetegségre, bőrproblémára alkalmazható külsőleg: pattanások, tisztátalan bőr, rovarcsípés kezelésére, méhcsípésre, ajakherpesz, lábgombásodás, körömgombásodás, ótvar,
- ínybetegségek, fogfájás, szájüregi problémák, ínysorvadás megelőzésére és kezelésére. 
- Gyulladáscsökkentő és melegítő hatásának köszönhetően alkalmazhatjuk izomfájdalmakra, hátfájdalomra, ízületi fájdalmakra, helyi fájdalmak enyhítésére. - Irritatív hatása miatt azonban soha ne használjuk töményen! Néhány cseppet hozzá keverhetünk olíva olajhoz, jojoba olajhoz és így vigyük fel az érintett területre. A melegségérzés teljesen természetes. Amennyiben erősnek érezzük a keveréket csökkentsük az oregánó olaj mennyiségét.
-  Tehetünk pár cseppet tusfürdőnkhöz, testápolónkhoz, és masszírozó krémekhez is. 
- Belső használatra: minden esetben oldjuk fel a 100% tisztaságú oregánó olajat, mielőtt használjuk. Keverhető pl. extra szűz olívaolajjal, vízzel, tejjel, gyümölcslével. A helyes hígítási arány 1:10 (10%) aránytól a 2:10 (20%-os) arányig. A 10%-os arány: 1 csepp oregánó olaj, 9 csepp olíva olaj. Belsőleg használva az ajánlott adagolása: 2x4 csepp naponta, a fenti hígításban. Ezt a dózist fokozatosan érjük el. Kezdjük eleinte 2x2 cseppel, majd fokozatosan emeljük az adagot 2x4 cseppre. Amennyiben melegségérzést tapasztalunk, az normális reakció. 

Ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát,
Százszor megcsókolsz majd egy szál ibolyát
Ne írd, hogy vége, hisz azt nem hiszem én,
Nappal kigúnyolsz, de az álmod enyém.
Vissza fogsz hívni, te se bírod soká.
Lesz még, hogy járnál egy kis ablak alá.
Akkor már késő, nem is gondolok rád.
Ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát.

Kategóriák