2022. OKTÓBER 17.- PIROSKA ÉS A FARKAS NEM FÉLNEK A COVIDTÓL, DE SZERETNEK LAMBADÁT TÁNCOLNI

írta | okt 17, 2022 | Archívum, Barátság, Demokrácia, Filozófia, Gazdaság, Háború, Humor, Kutatás, Politika, Proxy háború, Tudomány, Videó, Világjárvány, Zene

Brutálisan megnőtt a Covid-fertőzöttek száma Magyarországon

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy négyszer annyi új koronavírus fertőzött és 20 százalékkal több haláleset van, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul a vírus éppen azokon a helyeken kezd berobbanni, amelyek rendszerint új hullámok előhírnökei voltak.

A csaknem 2000 napi új fertőzött négyszer akkora fertőzésszámot takar, mint egy évvel ezelőtt, és dupla akkorát, mint két éve. Ráadásul úgy, hogy a mentősök idén május óta már nem tesztelnek, tehát vélhetően eleve alacsonyabb a mintavételek száma, rosszabb a detektálási hatékonyság.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a magyar lakosság jól immunizált a különböző oltásokkal, az omikron a védelmet már könnyebben áttöri, igaz, nem is betegíti meg az embereket olyan súlyosan, mint az eddigiek, de az erőteljesebb fertőzőképesség, az alig tapasztalható lakossági óvatosság és a korlátozó intézkedések hiánya együttesen jóval nagyobb esetszámot produkál a korábbiaknál.

Elemzésünk szerint a kezdődő járványhullámok egyik sajátossága általában az, hogy a nagyobb gazdasági aktivitást és mobilitást mutató, ennek megfelelően sűrűbb külföldi interakciókkal rendelkező megyékben kezd el emelkedni legelőször az esetszám. Az pedig mindképpen figyelmeztető, hogy leginkább Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, valamint Budapesten nőtt a múlt héten az új fertőzöttek száma.

maxresdefaulteee

Kis-Kovács, a VÍRUSNAPLÓ budapesti munkatársának precíz számításai szerint, ha az ukrán háború eszkalálódik, akkor nem kell nagyobb járványra számítanunk – de amennyiben a háborús tevékenységek csitulnának és a tárgyalások esetleg békekötéshez vezetnek, akkor a covid-járvány fellángolására számíthatunk!

Kategóriák