2023. augusztus 20.- Az Államalapítás és Szent István ünnepén ünnepeltük a mi Plesinket

írta | aug 19, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Kultúra, Portré, Szeged, Szeretet

image

2023. augusztus 19-én alapításunk tiszteletére rendezett Csongrád-Csanád Vármgye Önkormányzata az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban, az Árpád-emlékműnél, Gémes László, a Vármegye Közgyűlésének elnöke, átadta Pleskonics András művelődésszervező, pedagógus, újságíró és szerkesztő részére a Vármegye Kultúrájáért Díjat.

1692458491320

Pleskonics András – Plesi, nemcsak Szegeden, hanem országosan ismert, pedagógus, rádiós szerkesztő, író, tehetségkutató, számtalan kulturális rendezvény szervezője és nem utolsó sorban a VÍRUSNAPLÓ szerkesztőségének kiemelkedő tagja.

Pleskonics András 1953. július 10-én született, Orosházán.  Biológia-kémia tagozatos orosházi érettségi után, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakán végzett 1975-ben, majd szintén Szegeden a József Attila Tudományegyetem biológia szakos középiskolai tanári diplomáját is megszerezte.

Tanári munkáját a Békés megyei Gerendás községben kezdte 1975-ben, ahol a tanítás mellett változatos kulturális szervezőmunkát végzett: a falusi rendezvényektől az énekkarvezetésig. Orosházán a nevelőtanári munka keretein belül kezdte el a diákszínjátszás megszervezését. Az általa létrehozott Deszka Színpad a maga idejében igen szép országos sikereket és ismertséget szerzett. Kiss Anna: Vár c. költői játékával nemcsak versenydíjakat hozott el, hanem színjátszótáborok, fesztiválok meghívottjaként különös szakmai figyelmet kapott, sőt a Magyar Rádió Társalgó c. irodalmi műsora riportban is szerepelt. Bartók és Darvas József emlékműsorai és kísérletező játékai (Brecht, Eörsi István…) szakmai- és sajtóméltatást is kaptak.

Eközben a helyi művelődési központban megszervezte az Orosházi Jazz Klubot, amely az évek során az egyik legszínvonalasabb programot produkálta az országban, élvonalbeli előadók rendszeres fellépésével. A 70-es évek második felében a nevezetes országos Pop-Rock Fesztiválok orosházi területi versenyeinek szervezője és műsorvezetője is volt. Számos országos közművelődési, művészeti továbbképzésen és konferencián vett részt. Több országos színjátszótáborban vezetett műhelyeket fiataloknak (Békés-Tarhos, Pásztó, Rétság stb.)

Békéscsabán először az Iskolacentrum nevelőtanári állását töltötte be és a fiatalok szabadidős programszervezésében, a színjátszás, zenei klubok és a munkásművelődés terén tovább folytatta közművelődési munkásságát. Megszerezve a művészeti oktatói engedélyt, bekapcsolódott a helyi jazzklub és színjátszó csoportok munkájába (JASZI, FÉLING).

Az Orosházán megkezdett színjátszó, rendezői és drámapedagógiai munkássága nyomán a Békés Megyei Jókai Színházba hívták meg, ahol színház-pedagógiai, rendezői és színházi titkári feladatokat bíztak rá. A színházi kiadványok szerkesztése is a feladatai közé tartozott.

Emlékezetesebb munkái a következők voltak:

Csukás István: Ágacska – mesejáték: rendezés (Pesti Műsor: az év előadása)

Fiúk, lányok, kutyák – ifjúsági előadás: rendezés (Nívódíj kitüntetés)

Le Clézio: Terra Amata – regény színpadi adaptációja (stúdió vizsgaelőadás)

„Játsszunk színházat!” – színház-pedagógiai foglalkozás sorozat általános iskolásoknak (Schnurre: Házasság, Schwajda: Himnusz, Machiavelli: Clizia, Kiss Anna: Dömötörkor)

Jarry: Übü király – színjátszó produkciók (Féling Színpad).

Ezután néhány évig újságíróként folytatta munkáját a Békés Megyei Népújságnál, előbb a hírcsoportban, majd a kulturális rovatnál. 1986-ban, házasságkötése nyomán Szegedre költözött. Itt újságírói, rádiós/televíziós munkákat vállalt, többnyire szabadúszóként. A Magyar Rádió Szegedi Körzeti Stúdiójában, az alakulása utáni években riporterként, műsorvezetőként és rádiós publicistaként dolgozott. A Magyar Rádió szakmai bizottsága jóváhagyásával végleges mikrofonengedélyt szerzett. A Szegedi Városi Televízió indulása utáni években szerkesztő-riporter volt. A TELIN TV első időszakában műsorkísérletekkel, reklámkészítéssel, később önálló produkciókkal szerepelt, rádió és televíziós reklámokat készített a legkülönbözőbb médiakörökben (Petőfi Rádió, Slágerrádió, Danubius, MTV, Szív TV, helyi rádiók és televíziók …).

Újságíróként rendszeresen dolgozott több napilap, illetve kulturális folyóirat számára. (Délmagyarország, Mai Reggel, Mai Nap, Békés Megyei Hírlap, SÚGÓ). Több városi hirdetőújságban jelentetett meg rendszeresen kulturális témájú írásokat, saját rovatként is. (Szeged Press, Déli Apró, Irányár, index.csongrad.hu. A Rádió 88 (korábban Vásárrádió) első öt évében műsorvezető szerkesztőként a helyi rádiózás elméleti és gyakorlati tapasztalatait szerezte meg; a Dél-Alföldön 12 település elsőként megszólaló helyi rádiójának volt a közreműködője és szakmai elindítója.

Egy éven keresztül rendszeres, saját produkcióban készített kulturális műsorokat vezetett és szerkesztett a Média 6 Rádió-ban (KulturMix és Rádiótrafik) és a Tisza Rádióban. Rendszeres műsort vezetett a hódmezővásárhelyi Melódia/Városi Rádióban is. Az első folyamatos műsorral jelentkező hazai Internetes rádióprogram a szegedi WEBRÁDIÓ főszerkesztője volt.

Az utóbbi évtizedekben több, Szeged város életében is jelentős, egyúttal számos további Csongrád-Csanád vármegye területéről érkezett résztvevőt felvonultató és nézőt vonzó kulturális, sport és társadalmi esemény, rendezvény szervezői feladatait is ellátta. Ilyen pl. az Országos Színházi Találkozó (sajtótitkár), az Ifjúsági Standard Táncvilágbajnokság (szervezőbizottság tagja), Kajak-kenu VB, első szegedi sörfesztiválok, Landrover-, veteránautó-, kamionos találkozók, Nándorfehérvári Emléknapok, Tisza-parti Szent István Népünnepély, stb. Az utóbbi 25 évben a dél-alföldi megyék számos településén rendszeresen hívják meg rendezvények műsorvezetőjeként. Protokoll- és sajtófőnöki megbízásokat is gyakran ellát, több mint 2500 alkalommal volt játékmester, műsorvezető és showman a legkülönbözőbb rendezvényeken.

ARANY PÓDIUM címmel 25 évvel ezelőtt indított el egy tehetségeket bemutató sorozatot, amely kezdetben a helyi és környékbeli televíziók programjában is rendszeresen szerepelt. Azóta, mint tehetség-felfedező menedzser, kutatja és regisztrálja a fiatal tehetségeket („Arany Pódium Tehetség-adatbank”).

A DROG-ROCK-TÖRTÉNET című előadássorozata igen keresett, különösen kortárs-segítő csoportok körében. Ebben, a drogproblémához egészen sajátos módszerekkel, zenészsorsok bemutatásán keresztül közelít – igen pozitív eredménnyel. Utóbbi tematikát speciális módszerekkel adaptálva, rendszeres drogprevenciós előadást és csoportfoglalkozást vezetett a Szegedi Fegyház és Börtönben is. 

Magyarországon egyedülálló módon és Európában is ritkaságként a Szegedi Tudományegyetemen egy különleges általánosan művelő tantárgyat sikerült megalkotnia és rendszeresen előadnia. Ennek címe: „ROCKTÖRTÉNET ÉS AZ EZREDFORDULÓ SZELLEME.” A 18 éve folyó kurzusra eddig több mint 8000 hallgató jelentkezett és tett vizsgát. A komoly érdeklődés folyamatos és mindig óriási a túljelentkezés a keretekhez képest.

Egyszóval, Pleskonics András, azaz a mi Plesink, a fiatalok által egy körülrajongott egyéniség, aki valójában Báró Gyarmati Kékkői Balassi Bálint XXI. századi reinkarnációja. A VÍRUSNAPLÓ szerkesztősége munkájához ezúton is sok sikert és jó egészséget kíván.

1692458603511

Kategóriák