2023. Augusztus 6.- Amikor a hüvelyk- és mutatóujj összeragad

Szerző: | aug 6, 2023 | Vírusnapló, Angyalok, Archívum, Barátság, Kishegyes, Kultúra, Mese, Oktatás, Portré, Relaxáció, Szeretet, Tehetség, Tudomány

222310906 4166565530101792 1167992634059305381 n e1691303633749

A leghíresebb magyar szakácsok: Kollár Ferenc, Makainé Marica, Bojtor Tibor és Zapletán Zoltán

A halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a „Halpaprikás halászosan” nevű étel elkészítési módját. A halászos mód lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a fűszerpaprika, azaz a törökbors, és a vöröshagyma. A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

A magyarok több fajta halászlevet is számon tartanak: létezik Tolnai halászlé, Bajai halászlé, Paksi halászlé, Komáromi halászlé, Mohácsi halászlé, Szigetközi halászlé, Szegedi halászlé, Szolnoki halászlé, Füredi halászlé és Lellei halászlé.

maxresdefault 2

A VÍRUSNAPLÓ mai számában a Kishegyesi halászlé receptjét közöljük:

Hozzávalók
3 kg tükrösponty
3 nagy fej vöröshagyma
3 ek édes-nemes fűszerpaprika
1 kk csípős fűszerpaprika
3 ek só - ízlés szerint
5 db erős cseresznyepaprika
3,5 l víz
500 g gyufatészta

karacsonyi vegyes halaszle

Elkészítés

A halat tisztítsuk meg, és tegyük félre a halikrát és a tejet. Irdaljuk be, szeleteljük fel, majd sózzuk ízlés szerint.

1 órára tegyük félre.

A vöröshagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra.

Az óra leteltével a bográcsba tegyük bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsük fel vízzel.

A levet felforraljuk. Amikor elforrta a habját, beleszórjuk a paprikát.

15-20 perc elteltével tegyük bele a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát, ezután még 20 perc főzésre van szüksége. Akkor lesz jó, ha kóstolásnál a kanál peremére nem ül ki a paprika.

Közben készítsük el a gyufatésztát egy külön fazékban.

A jó halászlé bársonyos ízú optimálsan sűrű, az ízek egybe olvadjanak, ne érződjön külön a hagyma, külön a só, paprika, paradicsom. Egy komplex karakteres ízvilágot kell varázsolnunk neki.

Az erősségét ízlés szerint állítsuk be a darált édes és erős paprika arányával.

halaszle keszitese bajaiasan vagy szegediesen

Kategóriák