2023. Augusztus 7.- MŰVÉSZI AKTFOTÓ

írta | aug 7, 2023 | Vírusnapló, Archívum, FOTÓ, Videó, Zene

A fényképészet meghatározó irányzata, mint minden művészeti ágé, az idő múlásával folyamatosan változott. Mivel a fotográfiával mindenki szabadon foglalkozhatott a francia állam jóvoltából, a tinta még meg sem száradt a szabadalmi bejegyzésen, de már szinte az egész világon elterjedt. Irányzatai kezdetben a festészetből jöttek át, mígnem önálló utat nem kezdett járni. Először a festészet kezdte utánozni a fotográfiát, majd ismét a fotográfia a festészetet, hogy aztán mára részben egybeolvadjanak, legjobb művelői művészekké emelkedhessenek. Egyes irányzatok átfedésben voltak, vagy vannak egymással, illetve művelői ma is akadnak, bár általánosságban már nem vezető stílusok.

Az akt meztelen emberi testet ábrázoló alkotást jelent a képzőművészetben. és a fényképészetben is. Ebben az értelemben a ruhátlan emberi test tartásának, mozdulatának tanulmányszerű ábrázolása.

Az emberábrázolások kiemelkedő tárgya a művészetben a meztelenség, ami erotikus tartalmával az egyik meghatározó téma a régmúlttól mind a mai napig. Az aktábrázolást általában szimbolikus mondanivaló kifejezésére korlátozták a reneszánsz előtt. A fogalom idővel kitágult, ma a meztelen ember mindenféle ábrázolását jelöli. Meztelen embereket modellként már a középkorban is alkalmaztak, előbb a meztelen női testet ábrázoló művekhez is férfi modelleket. Nők aktmodellként való alkalmazása csak az 1500-as években vált általánossá.

nude girl sitting
6 2
8b769989 ff06 4b00 a7a9 8d3dc0d23b75 rw 1200
forma
caef6baf 48b0 4bb6 bd90 0d31656a1559 rw 1200

Kategóriák