2023. December 21.- MAJOMKODJUNK

írta | dec 21, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Film-Szín-Játék, Humor, Relaxáció, Tudomány, Videó

Csimpanzarvak ulve 1

Szinte közhely, és valószínűleg mind megtapasztaltuk már, milyen jó összejönni a barátokkal, és megnézni együtt egy filmet. Van ennek valami különleges varázsa, hangulata. Mintha a közös élmény még jobban összehozna minket – még akkor is, ha másképp tetszett.

Amerikai tudósok most arra az eredményre jutottak, hogy így van ez a csimpánzoknál is. Miután videókat nézettek velük, a pszichológusok olyan meghittséget, közelségérzést tapasztaltak náluk, amiről korábban azt gondolták, csupán az emberre jellemző. A kutatók szerint mély evolúciós gyökerei vannak annak, hogy felfokozott érzelmi hatást vált ki, amikor valaki mással együtt nézünk valamit. Ez vonatkozik a közös filmezésre, de a kutatók szerint megjelenik akkor is, mikor egy sporteseményen szurkolóként közelebb érezzük magunkat olyan emberekhez, akiket amúgy nem ismerünk.

A felfedezés persze olyan kérdéseket is felvet, hogy mi veszik el, mikor kevesebb a közösen nézős élmény. Például amikor egy család már nem együtt nézi a tévét, hanem külön-külön használják a közösségi hálót.

A vizsgálathoz 45 emberszabású majmot, főleg csimpánzokat és néhány bonobót ültettek egy képernyő elé, hogy videókat nézzenek. A kísérlet során aztán figyelték a majmok szemmozgását, hogy biztosak legyenek benne, hogy a filmet nézik – emellett pedig gyümölcsös italokat adtak nekik, hogy viszonylag nyugton és egy helyben maradjanak. A kutatók szerint a majmok más majmokról készült filmeket szeretnek a legjobban nézni. A vizsgálat lényege pedig az volt, hogy megfigyeljék, hogyan változik a majmok viselkedése, miután arról láttak filmet, hogy egy csimpánzcsalád hogyan játszik egy fiatal csimpánzzal. Azt tapasztalták, hogy a filmezés után a majmok egyértelmű jeleit adták az egymás iránti szorosabb kötődésnek: közel maradtak egymáshoz, többször érintették meg egymást vagy kezdeményeztek interakciót.

Ezért utáljuk, ha filmezés közben valaki előveszi a telefonját, ha a közös nézésben megzavarnak minket. Kifejezetten szociális tapasztalat például együtt moziba menni, és egymás mellett ülni. Viszont mikor valaki előveszi a telefonját, az azért is idegesítő, mert egy mélyebb, evolúciós szinten érzékeljük, hogy már nem együtt éljük át az élményt, már nem együtt nézünk valamit.

Ugyanakkor a közösségi háló megosztási funkciója is emiatt lehet olyan népszerű: ösztönösen próbáljuk megosztani egymással az élményt és megteremteni a közösség érzetét. Az emberi faj gyakorlatilag megosztás-függő. Csakhogy az online megosztás minősége más, mint a direkt, élő közös tapasztalaté. 

A VÍRUSNAPLÓ most, az ünnepi készülődés idejére, az alábbi filmeket osztja meg olvasóival:

Kategóriák