2023. Február 15.- SZERDAI ÖRÖMZENÉLÉS A BÉCSI KÖRÚTI PUBBAN

írta | febr 14, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Barátság, Kultúra, Mese, Reklám, Sex, Videó

jkh
Ray Charles, Andrea Bocelli és Stevie Wonder nem szemükkel, hanem lelkükkel láttak – ők azok a sokak által ismert emberek, akiket betegségük cseppet sem gátolt abban, hogy híresek, sikeresek és elismertek legyenek. Pleskonics András – Plesi Tanár Úr is valahogy így van – lelki szemeivel is lát, meglátja az izgalmast, a szépet, meglátja a tehetséget.

Meghívást kapott a VÍRUSNAPLÓ szerkesztősége, hogy szerdán este vegyen részt egy örömzenélésben. A meghívó, Pleskonics András-Plesi azt is kikötötte, hogy a főszerkesztő hozzon magával műértő munkatársat is, így került a képbe a budapesti Kovács Henriette, aki ismert zenei szakértő.

A szegedi No Milk Today nevű pub és lemezbolt olyan hely, mint egy zenei gyakorló tanszék – mondta az országosan kitűnő zenepedagógiai hírnévnek örvendő Dr. Rock, azaz Pleskonics András tanár úr. Már több, mint egy éve heti rendszerességgel gyűlnek, illetve ülnek itt össze örömzenélni középiskolás diákok, egyetemi hallgatók és zenészek, a legkülönbözőbb zenei világokból. A csoport magja az összegyetemi szinten meghirdetett, de a tanárképző karon újraindult rocktörténet kurzus hallgatóiból kerül ki, de a zenei műhely nyitott, szinte minden alkalommal csatlakoznak új emberek.

A szerdai spontán zenélés mellett, sok más kultúra-terjesztésre is van itt lehetőség: koncertpódiumnak, vagy éppen irodalmi előadások helyszínének is bevált a hely. Sok ismert művész – Neumann Balázs, Gerendás Péter, Halper László – az ország legjobb hangulatú klubjai közé sorolja a No Milk Today-t. Nemrégen itt vette át a Barta Tamás Emlékplakettet az ország egyik legtehetségesebb zenésze Szebényi Dániel is. A hely alkalmas kisebb kiállítások rendezésére is, most éppen Lipták István bajai festőművész színgazdag képeiben gyönyörködhet a kedves vendég, de február 24-étől a fiatal képzőművész, Sitkei Petra alkotásai kérnek és kapnak helyet a klub falain.

A mostani újdonság, hogy Dr. Rock egy spontán ötlete nyomán, zenei műveltségi vetélkedőket rendszeresítenek a zenélőknek, amelyben a pub vendégei is részt vehetnek. Az estek máris kaptak egy jól hangzó címet: “NOMILK QUIZ NIGHTS”, ámde van egy könnyebben jegyezhető, populárisabb munkacím is: “Ki nyel ma ?!” – ez nyilván arra utal, hogy a többszöri versenyzéssel elnyerhető, értékesebb ajándékok mellett, könnyebben kézre eső jutalmat is folyósíthatnak a játszóknak a vendégszerető házigazdák…

Taborozok365
Kispál Sára és Doktor Rock

Kispál Sára, a nagy reménységű zenészlány pedig elmesélte, hogy olyan kisugárzása van a helynek, mintha hazajönnének, otthon éreznék magukat itt és igazi, szív-lélek baráti kör jött össze a zenélések kapcsán. Maga, az első munkahelyét is itt találta meg. Egyik feladata a kapcsolattartás a profi zenészvilággal és koncertek, rendezvények szervezése. Ő vettette fel korábban Juhász Orsinak és Juhász Miklósnak, a hely működtetőinek, hogy keresne egy használt pianínót, amit megvehetnének és majd a zenészek szétdobják egymás között a vételárat. Úgy is lett… A pultra kikerült egy edény, amibe a vendégek is bedobhatták hozzájárulásukat a zongoravételhez. Körülbelül egy hét alatt a duplája gyűlt össze a szükséges összegnek. “Hozzáadott értékként”, Sári orvos-zenész szülei, saját költségükön felhangoltatták a pianínót. Ennyiből is látszik, hogy valóban családias a hely, de hogy mennyire, arról bárki meggyőződhet, aki akár egy délután beül ide és választ magának egy-két vinyl lemezt, hogy a teázás mellé feltegyék neki a hely zeneértő gazdái.

1676390198236
Ha szerda, akkor jamelés… egy messenger-csoporton keresztül szerveződik hétről-hétre a következő zenei műhely.
1676390096312
Ha nem mesél, akkor zenél a fiatalok között – ezúttal egy argentin fiatalember is elragadtatással száll be a zenélésbe (jobbra lent)
1676389953333
– Mivaaan?! Nem igaz, hogy nem ismeritek fel Keith Emerson zongorajátékát…?!

A zenekvíz első fordulóját, nyolc helyes válasszal Hetyei Bendegúz, történelem szakos egyetemi hallgató, a zenélések állandó résztvevője nyerte meg. A zenei tárgyú könyveken és lemezeken túl, “középtávú” nyeremények is lesznek. Ezek között a Szegedi Nemzeti Színház és a Kövér Béla Bábszínház ajándék belépői is kilátásban vannak. Nyilván megfordult, mitöbb zenélt is már néhány művészlélek, azokból a kultúr-körökből is a No Milk Today-ben… Schneider Jankó bábszínház igazgató úrról például itt tudtuk meg, milyen remekül énekel és fuvolázik és milyen rajongó közösségi zenész… Hát így megyen ez itt vidéken, kérem szépen… !

kep
Közös öröm, egy jól sikerült zenélés után…
Ez az a téma, amitől a közös zenélések mindig átszellemültté válnak és gyakran felizzanak…
Schneider Jankó művész úr, ezúttal, mint fuvolás, Ian Anderson szellemét hozta be a klubba…

A FENTI BEJEGYZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ ELŐZŐ BEJEGYZÉS:

Kategóriák