2023. Február 16.- 45 ÉVRŐL 55 ÉVRE TOLÓDOTT A SZÜLŐ NŐK ÉLETKORA

írta | febr 16, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Genetika, Kutatás, Sex, Szerelem, Szeretet, Tudomány, Videó

Egy hölgynek ma reggel meséltem, hogy Fehér Anna színművésznő, nemrég 53 éves korában egészséges fiúgyermeknek adott életet. A témával kapcsolatosan a hölgy tovább érdeklődött és én kész voltam kimerítő választ adni:

Klimax alatt a legtöbben azt az időszakot értik, amikor már megszűnt a menstruáció és a peteérés, így már a teherbeesés esélye sem fenyeget. Igen ám, de a menopauzának ez csupán az utolsó állomása, a posztmenopauza. Ezt megelőzi még a pre- és a perimenopauza is. Előbbi során csupán a progeszteron mennyisége csökken, később már az ösztrogéné is. Igazi klimaxról akkor beszélhetünk, ha már 1 éve nem jelentkezett menstruáció. Addig azonban lehet peteérés, tehát megtermékenyítés is. Vagyis egy évvel a menstruáció megszűnése után is teherbe lehet esni.

1564123694 KIF5PLdJ1 md

Elméletileg, ha a nő egészségi állapota megengedi, képes lehet 50 felett is kihordani probléma nélkül egy gyereket. Azonban tény, hogy a késői terhesség komoly terhet ró a kismama testére. Az idősebb nők esetében jelentősen megnő a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség esélye és ki vannak téve a magas vérnyomás kockázatának is. Egy bizonyos kor fölött szinte biztosra vehető, hogy a szülés korábban indul be, és nagy a valószínűsége, hogy császármetszést kell majd az anyán végrehajtani.

Ha a leendő anya szervezete egyébként egészséges, akkor a kockázatok ismeretében megalapozott döntést hozhat, hogy belevág-e 50 fölött a terhességbe. Az is fontos kérdés, mennyire bírják az erek és a szív a nagyobb igénybevételt, hiszen a terhesség alatt a test vérmennyisége megduplázódik, amit keringetni még egy egészséges szív számára sem egyszerű.

Az viszont tény, hogy a kor előrehaladtával a nő méhe igazából nem nagyon változik, elméletileg egész életében képes otthont adni az embriónak és szavatolni annak normális fejlődését.

Összességében tehát elmondható, hogy bár kockázatos, az idősebb korban történő mesterséges megtermékenyítés , de a sikeres szülés egyáltalán nem elképzelhetetlen. Ha a leendő anya szervezete egyébként egészséges, akkor a kockázatok ismeretében megalapozott döntést hozhat, hogy belevág-e a terhességbe.

szules

Továbbá a változó kort megközelítő hölgyek esetében a terhesség kivitelezése technikailag nem lehetetlen többé. A meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy lombikbébi-beavatkozással (IVF-eljárással) a kívánt terhesség létrejöhessen.

A kihívást tehát nem az eljárás technológiai része jelenti, hiszen a vizsgálatok ma már minden kétséget kizárólag kimutatták, hogy például a donorpetesejttel végzett IVF-kezelések sikerességének kimenetele sokkal inkább a donorsejt állapotától, mintsem a fogadó édesanya korától függ.

A gyakorlat alapján a megfelelően végigkísért nők 50 éves koruk után ugyanolyan várandóságot élhetnek meg, mint fiatalabb korú társaik. A kezelés sikerének kulcsa az IVF-beavatkozás mellett a nagyon pontos kivizsgálásban, terhesgondozásban és a szülés levezetésének megfelelő megválasztásában rejlik.

Mivel az 50 év feletti nők általános egészségi állapota nem hasonlítható össze a 20-30 éves társaikkal, ezért ezekben az esetekben a létrejött várandóság megfelelő gondozása, a magas színvonalú szülészeti intézet és orvoscsoport megválasztása szintén meghatározó fontosságú.

Azonban az 50 évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Elsősorban a számfeletti kromoszóma-rendellenességek gyakoribbak az anyai és az apai életkor előrehaladtával. Ez a kockázat terhesség alatti genetikai vizsgálattal, elsősorban amniocentézis útján nyert magzatvízmintából történő kromoszómavizsgálattal kivédhető.

Az idősebb életkorú nők esetében növekszik az anyai kockázat is. A szövetek nem olyan rugalmasak, mint 20 évvel korábban, a méhizomzat is nehezebben húzódik össze a szülés után. Több a vérzéses szövődmény, jó, ha közelben van a szülésnél a kismedence hashártya mögötti területeiben is jártas nőgyógyász operatőr. A gyermekágyas időszak is nehezebb, a tejelválasztás gyakran lassabban indul be, de ezek a problémák is kezelhetők jól szervezett ellátással.

Összességében elmondható, hogy bár a biológia nem úgy tervezi, hogy a nők 50. életév után is szüljenek, az orvostudomány eredményeinek birtokában és jól felkészült szakmai csapattal a háta mögött nyugodtan vállalhatnak terhességet az érettebb korú nők is.

Továbbá fontos információ lehet az is, hogy akár 20 évvel is kitolható a menopauza kezdete egy tíz évvel ezelőtt kidolgozott eljárás módszerével.

Az öt millió forintba kerülő eljárást 50 év feletti nőknek kínálja a birminghami székhelyű ProFam cég, amelyet Simon Fishel, a mesterséges megtermékenyítés területének ismert kutatója állított fel más specialistákkal együtt.

Az eljárást, amelynek keretében kulcslyukműtéttel petefészekszöveteket távolítanak el a nők szervezetéből és fagyasztanak le, hogy aztán a menopauza kezdetével visszaültessék a szervezetbe. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében jellemzően bő vérellátású helyre ültetik vissza a testben, például a hónaljba.

Ez volt az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrizte meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására – fogalmazott a vezető orvosok egyike.

Hasonló eljárást már alkalmaznak olyan lányok és nők termékenységének megőrzésére, akik rákkezelés előtt állnak. Nekik, ha a terápia után úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe ültetik vissza a lefagyasztott szöveteket.

Az, hogy a menopauza hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor. Egy 25 éves nőtől származó szövet 20 évvel is kitolhatja a változókor kezdetét a visszaültetés után, egy 50 éves nőtől származó viszont csak tíz évvel.

Kategóriák