2023. Február 24.- Firányi Ferenc írása: GONDOLATOK A KAKAS KUKORÉKOLÁSRÓL

írta | febr 24, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Firányi Ferenc írása, Mese, Relaxáció, Szeretet, Videó, Zene

19254877 e7c079493dc8b405eacbaff3817011ce wm

Mit tehet a kertész ember így télvíz idején, amikor -10 fok körül jár a hőmérő higanyszála?

Kinti metszésre hideg az idő, havat nem kell hányni, mert nincs. A kamrában már minden rendbe van rakva, a szerszámokat is már mind megreparálta. Már hetvenhétszer átgondolta a vetési tervet: mit hova és mennyit vessen majd. Megvette már a vetőmagokat és a tavaszi vegyszereket.

Beül, hát a jó meleg szobába és elgondolkozik. Mert jó dolog ám ez a kertészkedés. Még gondolkodni is lehet közben, és micsoda gondolatok támadhatnak.

Kertész az legyen aki boldogságra vágyik – Monty Don angol kertész így fogalmazott a Kertészkedés öröme című könyvében, továbbá, hogy aki egy napra boldog akar lenni az menjen el a kocsmába, aki pár hétre boldog akar lenni, az nősüljön meg, de aki egész életére boldog akar lenni az kertészkedjen.

Nézem Monty Don könyvében a világhírű kertjét és ott látok egy tyúkólat. Igen ám, de ez a tyúkól nem a hálószoba ablaka alatt van, hanem a kert egy félreeső, hátsó részén. Így aki a hálószobában alszik csak annyit hall meg, hogy valahol a távolban szépen kukorékol egy kakas.

A falusi, úgy mond, háztáji állattartás újra való feltámasztása mellett érvelők azt mondják, hogy régen is tartottak a falusi emberek baromfit. Ma is milyen jó lenne, ha a falusi ember nem pázsitot és tuját nevelne az udvarában, hanem háziállatokat és gyümölcsfákat.

Szazszorszep Tanya Kecskemet Az Ev Tanyaja CsodalatosMagyarorszag1

Igen ám, de a legbutább falusi ember sem volt olyan buta, hogy az ablaka alá tegye a baromfiudvart, azaz, hogy a kakas a feje mellett kukorékoljon. Meg aztán az állattartás büdös is. Minden állat trágyázik, ami kell a kertészkedéshez. Régen úgy mondták, hogy a trágya barna arany.

Igen ám, de egy emeletes társasház ablakaiból senki sem szereti szagolni ezt a kertész illatot. Mindent megfelelő mértékkel és formában kell csinálni. Úgy , hogy a többi ember igényét is figyelembe kell venni. Nem biztos, hogy egy zsebkendőnyi kiskertben harminc tyúkot kell tartani és mellé öt kakast.

A falusi disznótartás is sokaknak nem tetszik, mert büdös. Persze, hogy az. Erre találták ki a takarítást. Valamint itt is a mérték és a forma a fontos. Aki több állatot akar tartani, az legjobb ha tanyára költözik, ahol nem pár méterrel van a másik ember lakása.

Mielőtt valaki városból kiköltözik falura, nézzen előbb körül, hogy hol vesz házat. Egy régi mondás szerint a rossz szomszédság török átok. Sokat tehetünk mi is azért, hogy ne zavarjunk másokat. Nagy költőnk már írt a fülemüle perről, amikor a fa ága átért a kerítésen. Az én ismeretségi körömben is volt egy ehhez hasonló eset.

Ismerősöm a drótkerítés mellé 50 centire ültette a három kis megy fa csemetét. Ez persze akkor még nem volt olyan feltűnő, a kis únyi vastagságú, kis suhángokat nézve. De három év múlva, amikor koronásodni kezdtek a megy fák, hát bizony átértek az ágai a szomszédba.

A szomszéd először csak viccelődve tette szóvá nemtetszését. De egyszer csak hivatalos levél érkezett ismerősöm címére az építési hatóságtól. Szabálytalanság kivizsgálása véget helyszíni szemlét tartanak, tartózkodjon otthon.

Erre az ismerősöm, amikor nem voltak otthon a szomszédok, szép óvatosan ásott egy kicsit, és arrébb ültette a fákat. Még a füvet is elrendezte, hogy ne látsszék semmi.

Kiszállt a hatóság, colstokkal lemérték a távolságot, hát az 90 centi volt. Szabál az szabál mondták, 80 centinél nem lehet közelebb, ez itt 90 centire van, semmi kihágás nem történt.

Elmúlt a szemle, az ismerősöm, ahogy átültette a fáit, úgy vissza is csempészte őket. Persze csak , úgy incselkedés végett.

A szomszéd újabb helyszíni szemlét kért, amit a hatóság elutasított, mivel nemrég már egyszer lemérték a fák távolságát.

Így lehet egy életre megalapozni a jó szomszédságot.

Az is hiba,ha egy családi ház kerítése mellé, amibe már emberöltő óta lakik valaki, odaépítenek egy magas házat. Itt aztán jönnek a gondok. Hangosan kukorékol a kakas, büdös a disznóól, túráztatják a motort, hangosan szól a harang.

both tibor both dega 5

Nem is olyan régen Kínában is fellángolt a kakaskukorékolás vita. Elrendelték, hogy el kell vinni a kakast az állatorvoshoz, és kis műtéttel elvágják a kakas hangszálát. Így nem hallatszik, ha kukorékol.

Átéltem egy esetet, amikor a tanyasi ember városra költözött – még az 1970 – es években történt. Az Állami Gazdaság szolgálati lakásokat épített. Évente úgy harmincat, azaz egy utcasornyit. Egyforma sátortetős épületek voltak ezek, nem lehetett kilógni a sorból, mert az már nem illik a városképbe.

Költözik a család a tanyáról. Hozzák a disznókat, a baromfikat, a kecskét, a nyulakat. Hozzá a két kocsi szalmát, kukoricaszárat. Ahogy pakolnak le kiderül, hogy mindez nem fér el a telken. Sebaj, a szemben lévő oldalon van egy üres rész, oda pakolták a szalmakazlat és a szárkúpot.

Minden rendben is volt tavaszig. Akkor jött a kőműves-brigád, hogy a következő házakhoz ássák az alapokat.

Mi a szomszéd utcában lévő sorház egyik lakásába költöztünk. Szomszédunk egy idősebb házaspár, egy középiskolás fiú gyerekkel. A Matyikának nagyon tetszett a Beatles-zene. Nekünk is tetszett, csak nem napi 12 órában és nem koncert hangerővel.

Próbáltam én beszélni a szomszéddal, de hiába. A gyerek csak úgy tud tanulni, ha mellette szól a rádió!

Hallgattam is vagy öt évig. Aztán mi is mentünk Németországba, rokonlátogatásra és vettünk egy akkor legmodernebbnek számító két hangszórós sztereó táskarádiót. Ez már majdnem tudta a szomszéd gyerek kütyüinek a kapacitását.

Kitaláltam a megoldást. Pénteken délután elutaztunk a rokonokhoz, vasárnap este jöttünk vissza. Beraktam a rádiómat a fürdőszobába, teljes hangerővel a Matyika fala felé fordítottam.

Vasárnap este amikor hazaértünk, hát az egész szomszéd család kint áll az utcán. Odajön a szomszéd és mondja:

-Valami éktelen nagy hang hallatszik a fürdőszobából.

-Tényleg? Majd mindjárt megnézem. Csak nem hagytam véletlenül bekapcsolva a rádiót? Elnézést kedves szomszéd, de ez csak két nap volt, mi már öt éve hallgatjuk a Matyika rádióját.

TCS4501 990x557 1

A kakaskukorékolásról ilyen szerteágazó gondolatok jutottak az eszembe. Sőt egy dologról még nem is szóltam. Az árakról. Ami valószínűleg a legnyomósabb oka a háztáji állattartás lecsökkenésének. Régen azt mondták, hogy zsákból disznót hizlalni csak ráfizetéssel lehet. Tehát a háztáji állattartáshoz háztáji föld is kellene amin a szükséges takarmány megteremne.

De ez már túl messzire vezet. Most meg azt mondjuk, hogy Magyarország előre megy, nem hátra. A háztáji gazdálkodás pedig hatvan éve, hogy kimúlt. Kukurikúúú….

Kategóriák