2023. Február 8.- UKRAJNA HELYETT KÍNÁRA KONCENTRÁLNA AMERIKA

írta | febr 8, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Háború, Kína, Mese, Politika, Proxy háború, Sex, Történelem, Videó

gov CIA Daniel Craig 1200

A Newsweek nevű amerikai hírportál írja, hogy a Fehér Ház és a CIA is reagált arra a hírre, amely szerint William Burns, a CIA igazgatója felajánlotta Vlagyimir Putyinnak Ukrajna területének egyötödét, hogy a Biden elnök megbízásából kidolgozott béketerv részeként véget vessen a folyamatban lévő háborúnak.

A The Washington Post hozta napvilágra, hogy állítólag Burns Kijevben is járt, hogy tájékoztassa a tervekről Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Úgy tudni, Kijev és Moszkva egyaránt elutasította a javaslatot.

zelenszkij merenylet cia image d7849f1b94c28b607309804ca86c

Egy CIA-tisztviselő igyekezett leszögezni, hogy a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci–német lap beszámolójának azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, teljesen hamisak.

Ugyanakkor sajtóinformációk szerint Kijev az állítólagos javaslattól teljesen elzárkózott, mert nem akarja, hogy felosszák területét, míg orosz tisztviselők szerinthosszú távon úgyis megnyerik a háborút – állt az NZZ cikkében. A felajánlott húsz százalék egyébként nagyjából a Donbasz régió méretével egyezik meg.

Német politikusok szerint Biden ezzel a lépéssel el akarja kerülni a háború elhúzódását. Miután viszont Ukrajna és Oroszország egyaránt visszautasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat rögtön előrukkolt az ötlettel, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet.

e06856a9ff8d4179b16423529b902c16

A német politikusok úgy vélik, Washington igencsak megosztott abban a kérdésben, hogyan is kezeljék a csaknem egy éve kirobbant ukrajnai háborút. Szerintük Burns és Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan gyorsan véget akart vetni a háborúnak, hogy Kínára összpontosíthassanak, míg Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter nem akarja hagyni, hogy Oroszország megússza a szabályokon alapuló béke rendjének lerombolását, és masszív katonai támogatást követelnek Ukrajnának. (Pedig az oroszok csak a Koszovón alkalmazott amerikai receptet vették át.)

Kategóriák