2023. JANUÁR 23.- 30 ÉVE NINCS VELÜNK A FÁRAÓ NYAKÚ HERCEGNŐ

írta | jan 23, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Portré, Szeretet, Videó

Heny emlékeztetett, hogy a VÍRUSNAPLÓ írjon Audreyről, mert ma van halálának 30 éves évfordulója. Heny kérésének örömmel tettünk eleget, hisz mi őt tartjuk Audrey reinkarnációjának.

két pina
Audrey és Heny

47031074 3585974 0581916a266b45e0a73c6dce3ae0af94 wm
Audrey Hepburn

A múlt század egyik legbájosabb film- és divatikonja 1929. május 4-én Brüsszelben született Audrey Edda van Heemstra Hepburn-Ruston néven egy angol bankár és egy holland bárónő lányaként. Gyermekkorában felváltva élt e három országban, a második világháborút Hollandiában vészelte át. Rendkívül vékony alakja többek közt a háború alatti folyamatos éhezés következménye volt, a filmvásznon ezért látszott aprónak és törékenynek, jóllehet 170 centi magas volt.

A háborús évek után prímabalerinai karrierről álmodozva Londonban a legendás orosz táncos, Nyizsinszkij egyik tanítványától balettet, továbbá modern dzsesszt és avantgárd koreográfiát tanult. Közben modellkedett, reklámfilmekben szerepelt (először tizenkilenc évesen a holland KLM légitársaság stewardesseként), színi tanulmányokat folytatott és éjszakai klubok revüiben is fellépett, a filmvásznon kisebb táncos szerepekben tűnt fel először. 21 évesen elvállalta a főszerepet a francia írónő Gigi című kisregényéből készült Broadway-darabban, amely egy éjszaka alatt sztárrá tette.

Hamarosan Hollywoodba hívták, ahol 1952-ben William Wyler rá bízta Anna hercegnő szerepét Gregory Peck partnereként a Római vakációban, s Hepburn már első amerikai filmjéért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjat. A következő évben Billy Wilder rendezte a Sabrina című vígjátékban, ekkor kezdte jelmezeit és ruháit tervezni a francia Hubert de Givenchy, akinek Hepburn lett a múzsája.

Az őzikeszemű, bájos és filigrán, természetes módon viselkedő színésznő az egész világot elbűvölte, előkelő megjelenése, visszafogott nőiessége új színt jelentett, eleganciája a divatot is megváltoztatta. 1961-től szerepelt a legjobban öltözöttek listáján, ő személyesítette meg a háború utáni Európa kifinomult, minimalista stílusát.

FAL 53OUYAE43Jz 1080x675 1

Az ötvenes és hatvanas években a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt, a Háború és béke című Tolsztoj-adaptációban King Vidorral (valamint akkori férjével, a színész Mel Ferrerrel), Az egy apáca történetében Fred Zinnemann-nal, utóbbi alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.

Sokoldalú tehetségét minden műfajban megmutatta. Az Álom luxuskivitelben című vígjátékban jutalma újabb Oscar-jelölés lett, s divatba hozta a fekete, nagy keretes napszemüveget. A kultikus filmben viselt, Givenchy-tervezte egyik kis fekete ruhája 2006-ban több mint 467 ezer fontért kelt el a Christie’s árverésén. A Várj, míg sötét lesz című thrillerben egy vak nőt játszott, és újfent Oscar-díjra nominálták.

A Hogyan kell egymilliót lopni? című habkönnyű krimikomédiában pedig ismét Wyler instruálta. Pályafutása talán legnagyobb sikerét a My Fair Lady című musical George Cukor által rendezett filmváltozatában aratta, Rex Harrison partnereként. A musicalben néhány számot ő maga adott elő, a nehezebbekben énekhangja a stáblistán fel nem tüntetett Marni Nixon volt.

1967-ben a csúcson vonult vissza, hogy idejét családjának szentelhesse, bár néhányszor még visszatért a filmvászonra.

1979-ben Sidney Sheldon Vérvonal című bestsellerének filmváltozatában szerepelt, utolsó munkája a Steven Spielberggel 1989-ben forgatott Örökké című alkotás volt.

1988-ban a UNICEF jószolgálati nagykövetévé nevezték ki, Etiópiában, Szomáliában, Szudánban és Vietnamban szerzett tapasztalatairól mély megrendüléssel beszélt.

A színésznőt 1992 végén rákkal diagnosztizálták, s néhány héttel később, 1993. január 20-án, 63 évesen svájci otthonában hunyt el.

Hepburn azon kevesek egyike, akik a szórakoztatóipar valamennyi rangos kitüntetését – az Oscar-, a Golden Globe-, a Tony-, az Emmy- és a Grammy-díjat is (utóbbit posztumusz egy gyermekalbumért) – megkapták.

style

A UNICEF érdekében végzett fáradhatatlan munkájáért 1993-ban neki ítélt Jean Hersholt Humanitárius Oscar-díjat már nem vehette át – érdekesség, hogy Oscar-díját 1953-ban éppen a színész Jean Hersholt, a humanitárius díj névadója adta át neki. Csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát, megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Elnöki Szabadság-érdemrendet, a legmagasabb francia kulturális kitüntetést, a Művészetek és Irodalom Rendjének parancsnoki fokozatát, s a Cecil B. DeMille Golden Globe-életműdíjat.

1990-ben a People magazin a világ 50 legszebb embere közé választotta, 2006-ban a brit New Woman magazin olvasói a világ legszebb emberének szavazták meg, Hollandiában tulipánfajtát is elneveztek róla. Életéről Az angyali Audrey Hepburn címmel forgattak filmet, a főszerepben Jennifer Love Hewitt-tal.

Magánélete nem alakult szerencsésen: mindkét férjétől elvált, kapcsolatai szakítással végződtek, és hiába álmodott nagy családról, csak két fia született.

Népszerűsége halálát követően sem csökkent, életét vándorkiállítás mutatta be Európa-szerte, amelynek bevételéből világszerte a bántalmazott gyerekeket segítették. Személyes tárgyaiból, ruháiból több alkalommal is árverést rendeztek, a bevételt a két fia által létrehozott, nevét viselő alapítvány, illetve a UNICEF kapta. A születésének 90. évfordulója alkalmából Brüsszelben rendezett tárlaton a személyes és filmes relikviák, fényképek, ruhák, díjak közt a Római vakációban használt robogó is helyet kapott.

Életéről 2020-ban dokumentumfilm készült, amelyben egyik fia és unokája is közreműködött.

Audrey Hepburn, a stílusikonként is tisztelt színésznőnek bevallása szerint az öltözködés volt az egyik szenvedélye. Olyannyira imádta a ruhákat, hogy az már – szerinte – bűn volt. Audrey egy igazi divat- és stílusérzékkel megáldott sztár volt, aki nők millióinak példaképe lett, és bár már három évtizede nincs velünk, mégis igen erős hatással van a 21. századra is.

Megvan az oka annak, hogy az Audrey Hepburn által népszerűvé tett klasszikus stílus a mai napig nem ment ki a divatból. Hogy miért? Mert az igazi stílus többet jelent egy-két szemkápráztató ruha viselésénél. A bájos őziketekintetű színésznő a filmvásznon Hubert de Givenchy egyedi készítésű ruháiban hódította meg a közönséget. Ám Hepburn a hétköznapokban is divatot teremtett kaprinadrágjával, rakott szoknyájával, kis fekete ruhájával. Egy barátja szerint vonzereje olyan volt, mint Mona Lisáé, szavakkal leírhatatlan volt, azt át kellett élni.

Pályafutása során Hepburnt az elegancia és a kecsesség megtestesítőjének tekintették. A legtöbben azt a fekete ruhát azonosítják Audrey Hepburn stílusával, amit leghíresebb filmjében, az Álom luxuskivitelben címűben viselt. De Hepburn stílusa sokkal több volt ennek az ikonikus szerepnek a jelmezénél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a stílusa még a mai napig hatással van a nők öltözködésére.

1633707985 audrey hepburn

Audrey Hepburn Hubert Givenchy barátja és múzsája volt. Ő tervezte azt a bizonyos híres fekete ruhát is. A film után a Tiffany and Co. márka rendkívül népszerűvé vált.

Eredetileg a kis fekete ruha megalkotója Coco Chanel volt, de valódi népszerűséget, hírnevet Audrey Hepburn szerzet neki azáltal, hogy szinte bármilyen szituációban hordhatóvá, viselhetővé tette.

A fekete, kapszulaként testhez simuló, csónaknyakú, ujjatlan, övvel ellátott midiruhák mindig is előkelő helyen szerepeltek Audrey Hepburn egyedi stílusában. A sokak által csodált színésznő egykori elegáns megjelenése ma olyan modern stílusikonokon jelenik meg, mint az angol királyi család tagjai.

De Givenchy tervezte azt a ruhát is, melyet Hepburn a Sabrina című film forgatásán viselt. Ez volt az alkotó és a múzsa első közös munkája, mellyel azonnal divatot is teremtettek. Az egyedi, négyszögletű dekoltázsú ruha, amit Audrey viselt, Sabrina néven vonult be a divattörténelembe.

Hasonlóképpen tette híressé az ujjatlan A vonalú ruhát, melyet, hogy még elegánsabb legyen, hosszú kesztyűvel viselt. De ez az összeállítás volt Hepburn utazószettje is. Míg manapság a hírességek utazáshoz viselt stílusa általában leggingsből, kapucnis pulcsiból és tornacipőből áll, Audrey Hepburn korában az utcán is a kifutókhoz hasonló stílusú megjelenés dukált, és sportosan elegáns öltözéket követelt. A színésznő utazószettjében is övvel hangsúlyozta karcsú sziluettjét, harangszoknyás ruhájához rövid kesztyűt és lapos sarkú balerinacipőt húzott.

2730367 megvan ki alakitja majd audrey hepburn t a szolits a neveden rendezojenek uj filmjeben

Talán kevesen tudják, hogy Audrey rajongott a férfias ruhadarabokért is. A Római vakáció című filmben igazán csinos volt könnyű fehér ingblúzában, övvel a derekán. De nem csak a filmszerepeiben szerette a kényelmes ruhadarabokat. A lábszárban szűkülő kaprinadrág és a balerinacipő is ugyanúgy hozzátartozott a stílusához, mint a klasszikus vonalú női ruhák.

Elegáns formális öltözéke egyszerű fehér ingből, kék farmerből, fekete kabátból és fekete cipőből állt. Marilyn Monroe-hoz hasonlóan ő is imádta a kaprinadrágokat, de olyan pulóvereket is hordott, amelyek passzoltak a gardróbja többi darabjához is, ilyen volt például a Givenchy-kollekció kék pulóvere.

Nem félt a kényelmes és lezser ruháktól, még akkor sem, ha azok nem voltak sem nőiesek, sem túl elegánsak.

Azok, akik nem csak a filmvászonról ismerték, gyakran láthatták magas derekú, ropogósra vasalt, matrózrövidnadrágban is, amihez kényelmes kockás inget és magas, rafiatalpú papucsot viselt. Ez a tökéletes megjelenést kölcsönző szellős nyári öltözet még ma is inspirációt jelent sok Hepburn-rajongónak.

Ha hűvösebb időben szeretnénk valamilyen kényelmes, de stílusos, akár otthoni, akár utcai viseletet választani Hepburn gardróbjából, akkor jó döntés lehet az a fekete szett, amit Audrey az 1957-ben bemutatott Mókás arc egyik ikonikus jelenetében viselt, miután a fekete garbó ma is reneszánszát éli.

Az A vonalú, lábszárközépig érő fekete, ritkán mintás vagy csipkeruhák mellett számos kiegészítőt is divatba hozott Audrey Hepburn. Ilyen volt például a könyökig érő fekete kesztyű, mely elengedhetetlen kelléke volt a Hepburn-féle eleganciának.

Bár a színésznő jórészt tiarát viselt, a múlt század közepén divatos hajpánt egyszerűségét is nagyra értékelte, legyen szó egy masnival díszített vagy egy letisztult fehér színű fejpántról.

Arról, hogy a derekát kiemelő, vastag övek milyen fontos szerepet játszottak Hepburn viseletében, már ejtettünk szót.

Vitathatatlanul elbűvölő stílustrükk volt tőle a selyemkendők használata, melyek akár fejre, akár nyakba kötve egyedivé tették megjelenését.

Ha Audrey hétköznapjaiban nem is, de a filmvásznon rendszeresen visszaköszönő kiegészítők voltak ezek, például a Mókás arcban, a Római vakációban és az Amerikai fogócska című filmben.

Hepburn kislányos báját többször széles karimájú kalapokkal és macskaszem formára hasonlító napszemüvegekkel ellensúlyozta.

Audrey szerelmei:

1952: James Hanson

A Római vakáció forgatásán ismerte meg Audrey, a jóképű angol üzletembert, James Hansont, aki később a lordi címet is megkapta. A férfi örömmel várta, hogy feleségül vehesse a fiatal lányt, de annak kétségei támadtak és lefújta az esküvőt.

1954: Mel Ferrer

Egy évvel később, a Római vakáció premierjén ismerte meg Mel Ferrert. A férfi akkorra már kétszer elvált, négy gyermeke volt és 12 évvel idősebb volt Audrey-nál. De a korkülönbség ellenére 1954. szeptember 25-én, Svájcban kimondták a boldogító igent. 1960-ban megszületett közös gyermekük, Sean Hepburn Ferrer. Köztudott volt, hogy a pár nem éppen az egymás iránti hűségükről volt híres. Az egymás utáni sértettségek után, 14 év házasság után, 1968-ban elváltak.

1954: William Holden

A Sabrina forgatásán, mély szerelmi kapcsolatba került a két színész, noha William már tizenegy éve élt házasságban és három gyermeke volt, Audrey pedig Mel Ferrer menyasszonya volt éppen. A vőlegényét boldogan hátrahagyva rohant volna Will karjaiba, de amikor megtudta, hogy a férfinek vaszektómiás műtéte volt, tudta, hogy oda a közös élet reménye.

1957: Robert Anderson

Az apáca története munkálatai során találkozott a forgatókönyvíró Robert Andersonnal, akivel azért létesített viszonyt, hogy visszavágjon férje hűtlenkedésére.

1969: Andrea Dotti

Nem sokkal a válás után, 1969. január 18-án, Audrey férjhez ment az olasz pszichiáter- és ideggyógyászhoz, Andrea Dottihoz. Rá egy évre, megszületett közös gyermekük, Luca Dotti. Ekkora döntött úgy a színésznő, hogy visszavonul egy kicsit, hogy anya legyen. Miután férje többször is, nyilvánosan megcsalta, 12 év után, 1981-ben elváltak útjaik.

1979: Ben Gazzara

Majd tíz év kihagyás után, Hepburn visszatért a filmszakmába, a Vérvonal című filmmel. Ekkora ismerte meg és került közel kollégájához, Gazzara-hoz. Mindketten boldogtalanok voltak házasságukban, így egymást vigasztalták, közben meg szerelembe estek. De a forgatások végeztével mindketten visszatértek a reménytelen életükbe.

1980: Robert Wolders

Egy évvel a Dottival való válása előtt ismerkedett meg a holland Robert Wolders üzletemberrel, színésszel. Ugyan a pár sohasem házasodott össze, de együtt éltek szerelemben, Audrey 1994-es haláláig.

Annex Hepburn Audrey 056

Audrey titkai:

Audrey Kathleen Ruston néven született Belgiumban, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként.

Élete egyik legtraumatikusabb élménye volt, amikor édesapja lemondott a családjáról.

1946-ban egy barátjától ajándékba kapta Anna Frank naplóját, amiben – úgy érezte – a saját gyermekkora elevenedik meg. Ő is ugyanúgy 10 éves volt, amikor elkezdődött a háború, ugyanazok a dolgok foglalkoztatták, látta az utcákon a halált, a félelmet, azt olvasta, amit akkor érzett, és ami azóta benne élt.

A háború után családjával Amszterdamba, majd Londonba költözött, aholt Audrey balettet tanult.

Szegénységben éltek, alig volt pénzük Audrey iskoláztatására.

Audrey tánckari balerina volt a színpadon, musicalekben kapott táncos szerepeket, emellett modellkedett is, valamint kisebb szerepeket játszott néhány filmben.

1951-ben a Monte Carlo Baby forgatása alatt választották ki Colette Gigi című regényéből készült Broadway-darab főszerepére.

Audrey első főszerepe Amerikában Ann hercegnő volt a Római vakációban Gregory Peck oldalán. A filmért megkapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat.”A karrierem teljes rejtély számomra. Az első nap óta csak csodálkozom. Sosem hittem volna, hogy valaha színésznő leszek. Soha nem gondoltam volna, hogy filmekben fogok szerepelni. Sohasem gondoltam volna, hogy mindez meg fog velem történni.

1953 Audrey lett Hubert de Givenchy múzsája, ő tervezte a ruháit otthonra és a filmjeihez.

Első házasságuk alatt háromszor elvetélt, majd 1960-ban megszületett fia, Sean Hepburn Ferrer. 1968-ban elvált.

Kategóriák