2023, JANUÁR 26.- AMI ÖSSZEKÖT MINKET

írta | jan 26, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Honvédelem, Politika, Sport, Szeretet, Történelem, Videó, Zene

MLSZ az UEFA-nak: A Nagy-Magyarország nacionalista jelképnek minősítése történelmi ismeretek hiányára vall. A Magyar Labdarúgó-szövetség szerint ez egy „kapocs, ami összeköti a magyar szurkolókat”.

A Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára, Vági Márton a tavaly szeptemberi magyar–olasz mérkőzést követő, Magyarországot támadó feljelentés után részletes beadványban magyarázta el az UEFA döntéshozóinak, hogy miért nem minősíthető kirekesztő jelképnek a szurkolók által a stadionban felmutatott Nagy-Magyarország térkép és miért felháborító a FARE-ellenőr történelmi ismereteket és a valós helyzet ismeretét nélkülöző jelentése:

Szemben a FARE ellenőr álláspontjával a Nagy-Magyarország molinó revizionistának és nacionalistának önmagában nem minősíthető. A Nagy-Magyarország molinó ezirányú minősítése olyan történelmi ismeretek hiányára vall a FARE ellenőr részéről, aminek az UEFA előtti eljárásban teret engedni nem lehet.

A 26/09/2022 napján lejátszott Magyarország – Olaszország labdarúgó mérkőzés teltházas mérkőzés volt, amelyet 67.000 néző tekintett meg. Ezt igazolják a becsatolt fényképek is. A Magyar Labdarúgó Válogatottnak számtalan külföldön élő, magyar anyanyelvű vagy kettős állampolgársággal rendelkező szurkolója van, akik rendszeresen utaznak a mérkőzésekre a környező országokból (Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Ausztria stb.). Nagy-Magyarország molinó éppen ezt a szurkolói összetartozást igyekszik kifejezni, hiszen ezek a külföldről érkező szurkolók éppen azokon a területeken élnek, amelyek ezen térképen fellelhetőek. Ez egy történelmi tény, egy olyan történelmi kapocs, amely a mai napig összeköti a magyar szurkolókat, sőt amely a mai magyar társadalom egyik fundamentumát is képezi.

A történelmi területeken élő magyar gyökerekkel rendelkező személyek jogosultak kettős állampolgárságot kérni, amely okán magyar állampolgárnak is minősülnek, sőt magyar politikai választójoggal is rendelkeznek.

Ezek a tények soha egyetlen szomszédos és érintett ország irányában nem minősültek revizionistának vagy nacionalistának, ezzel szemben a magyar történelmi hagyományok tiszteletének és összetartozásának egyik jelképe. A Nagy-Magyarország molinó fellelhető a múzeumokban, levéltárakban, könyvekben és törvényesen engedélyezett kereskedelmi forgalomban is. Mindezek okán a FARE ellenőr kijelentése, mi szerint a Nagy-Magyarország molinó revizionista és nacionalista jelkép mind történelmi vonatkozásában, mind pedig napjaink társadalmi és geopolitikai vonatkozásában megalapozatlan és értelmezhetetlen kijelentés.

A mérkőzésen a szurkolók által felmutatott Nagy-Magyarország molinó valójában kizárólag azt szimbolizálta, hogy a Magyar Labdarúgó Válogatott szurkolói egy olyan határokon átnyúló közösséget képeznek, amelyek az európai labdarúgásban egyedinek számítanak.

A FARE ellenőr által tett megállapítás nem kizárólag felelőtlen, hanem olyan súlyos tárgyi és történelmi tévedésről is tanúskodik, amelyek az általa ellátott pozícióban nem engedhetőek meg. A FARE ellenőrnek minden körülmények között objektívnek kell lennie, hiszen ellenkező esetben nem tudja érdemben segíteni UEFA mérkőzés ellenőr munkáját és téves információival akár egy megalapozatlan eljárást indíthat meg az UEFA előtt, ahogy ezt esetünkben is tette anélkül, hogy bármilyen felelősséget vagy jogkövetkezményt is vállalna a tévedése miatt.

Mindezeket meghaladóan a Magyarország – Olaszország mérkőzéssel kapcsolatban nacionalizmusról és revízióról beszélni sem lehet, hiszen a két ország történelmében, illetve jelenlegi kapcsolatában nincs olyan terület, ahol akár a nacionalizmusnak vagy a revíziónak helye lenne. Ezt az álláspontunkat erősíti az a tény is, hogy a mérkőzés kezdetekor lejátszott olasz himnuszt 67.000 szurkoló tapsolta végig, ami a magyar szurkolóknak az Olasz Labdarúgó Válogatott iránt kifejezett tisztelete volt.

Kategóriák