2023. Július 4.- TÖKÉLETES ÉS TÖKÉLETLEN SZERELEM

írta | júl 4, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Irodalom, Költészet, Kultúra, Mese, Portré, Sex, Szeged, Szerelem, Szeretet, Tehetség, Videó, Zene

A tökéletes szerelem nagyon ritka – szerintem még az alacsony intenzivitású szenvedéllyel és elköteleződéssel jellemezhető szerelem sem létezik az intimitás magas foka nélkül.

IMG 20230704 180556
IMG 20230704 181136
IMG 20230704 191700

Tóth László írói estjén a szerelemről beszélgettünk. Arról a szerelemről, ahol valóban tökéletes összhang. Ha mégis van ellentét, akkor azt sikerül némi vita árán, esetleg bocsánatkérés útján, kompromisszummal megoldani. Aztán vannak olyanok is akik szeretik az indulatok örvényét, vallják, hogy a jó szex előszobája a jó üvöltözés. Vagy lehet, hogy mégsem tökéletes a tökéletes szerelem – mi lesz velem, ha rólunk is kiderül, hogy csak az első évek voltak szépek és egyre mélyül a csend közöttünk, úgy váltja fel a düh helyét a fájdalom.

Anna szerint beteljesült szerelem esetében mindkét fél érzelmi és intim viszonyban vannak egymással, azaz közel állnak egymáshoz érzelmileg, föltárják a másik előtt érzéseiket, megmutatják valódi arcukat, keresik egymás társaságát, bíznak a másikban. Ha elköteleződünk a másik felé, akkor vállaljuk a vele való kapcsolatot, erőfeszítéseket teszünk annak fenntartására és a másik hosszú távon is számíthat ránk.

A szerelem úgy kezdődik, hogy valaki nagyon megtetszik nekünk, érzelmileg és szexuálisan is egyre vonzóbbá válik számunkra, aztán megjelenik az intimitás, majd ezt követi az elköteleződés.

Az első pillanatokban még nem lehet megmondani, beteljesül-e a kapcsolat. Az is lehet, hogy a szenvedély mellett az intimitás sem jelenik meg. Ilyenkor beszélhetünk bolond szerelemről, amelyet csak a szenvedély hajt. Az ilyen kapcsolatok gyakran kérészéletűek, leginkább csak egy rövid, intenzív szexuális viszonyra korlátozódnak.

De mi van akkor, ha a bolond szerelemhez elköteleződés is társul. Erre mondhatjuk, hogy ez már ostoba szerelem. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy csak a buta emberek létesítenek így kapcsolatokat, a kifejezés inkább meggondolatlanságra, forró fejűségre utal. Tipikus példa erre a sztárok által egy hét ismeretség után kötött házasság, ami aztán két nap múlva véget is ér. A két fél között ilyen rövid idő alatt nem alakulhatott ki intimitás, tulajdonképpen alig ismerték egymást, amikor elköteleződtek a másik felé. Nem csoda, hogy a megismerés aztán hideg zuhanyként hatott rájuk.

Marika szerint az elköteleződést a szerelemben is tudatosan és ésszel kell irányíthatunk – a legfontosabb pedig az, hogy gyakorlása áldozatokkal jár, A hosszabb ideje óta együtt élő párok esetében megfigyelhető, hogy odafigyeléssel újra föl lehet szítani a szenvedélyt.

Tóth László egész életében a tökéletes szerelmet kereste – szerinte 1972-ben találta azt meg és mai napig ez a tökéletes szerelem tarja frissen lelkét. Saját elméletet állított fel a szerelemérzésről és ezt az elméletet járja körül a SZÍNLELT SZENVEDÉLYEK – ELFÁSULT SZERELMEK címmel megjelent legújabb kötetében is.

Minden délvidéki ember nagyon tehetséges – általában kötőként indul, aztán kicsit képzőművésszé válik, majd újságíróként próbálja formálni a világot, később lehiggad, bölccsé válik és íróemberré alakul, A délvidéki értelmiségi nem változik csak fejlődik. Tóth László igazi íróemberré fejlődött. Sok szerelemboncolgató művet várunk tőle, mert a szerelem örök téma – az ötéves óvodás remeg a szerelméért és a nyolcvan-ötéves nyugdíjas sírni képes a szerelem okozta örömben.

Tóth László, a NŐ és A FÉRFI mindenkori viszonyáról szóló riportkönyve hamarosan megjelenik a Magyar Elektronikus Könyvtárban is.

IMG 20230704 202027 scaled e1688543803521
IMG 20230704 180652 1
IMG 20230704 201421

Kategóriák