2023. Június 18. – A GYÖNGYHAJÚ PRESSER ÉS ADAMIS

írta | jún 20, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Költészet, Kultúra, Portré, Szerelem, Tehetség, Videó, Zene

Az úgy volt, hogy az Omega egy angliai turnéra sietett, de előtte a zenészek próbán még összeültek muzsikálni. Improvizálás közben született meg a dal zenei alapja, és ezzel a refrén dallama is, azonban itt még egy „egyszer majd visszajövünk” volt a munkacíme a dalnak. Ekkor pattant be Pressernek a jól hangzó és szótagszámban is stimmelő „jött egy gyöngyhajú lány” bemondás. A refrénötlet aztán annyira megtetszett a tagoknak, hogy azon nyomban hívták Adamis Anna dalszövegírót, akit felkértek a szöveg további részeinek megírására. A zenekar turné után hazatért, és a már kész albumhoz, még gyorsan hozzátették a Gyöngyhajú lányt is, mert érezték, hogy ez sláger lehet. Nincs kétség, hogy az lett, mint ahogyan afelől sincs, hogy azóta is több ezer nő hiszi magáról, hogy talán ő az a lány, akiről a dalt megénekelték. Az Omega-tagok töretlen hírnevét és népszerűségét figyelembe véve tényleg elképzelhető, hogy a női rajongók valóban elképzelték önmagukat ebben a szerepben. Végül az Omega 1969-ben debütálta Gyöngyhajú lány című dalát a 10000 lépés című második Omega nagylemezen. Az albumot az együttes beat-korszakának csúcsának tartják, olyan slágerekkel, mint a Gyöngyhajú lány és a Petróleumlámpa. A dalokból 1970-ben TV-műsor is készült Tízezer lépés – Omega Show címmel. A mikrobarázdás hanglemezen megjelent első kiadás kinyitható borítóban került az üzletekbe; eredetileg tartozik hozzá egy összehajtható leporelló, ami a hat zenész fekete-fehér fényképeit tartalmazza.

Presser Gábor (75 éves) Kossuth- és Erkel Ferenc díjas magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes, érdemes művész. A legjelentősebb magyar zenekarok között számon tartott egykori Omega együttes meghatározó tagja. Jelenleg is a Vígszínház zenei vezetője, a magyar könnyűzene egyik legkiemelkedőbb személyisége.

1967-től kezdve az Omega dalainak zenéjét írta. Több kislemez után ő lett az első három Omega-album első számú zeneszerzője. Legismertebb dalai ebből az időszakból: Trombitás Frédi, Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Tízezer lépés, Az 1958-as boogie-woogie klubban, Régi csibészek, Ballada a fegyverkovács fiáról, Az éjszakai országúton, és talán a leghíresebb: a Gyöngyhajú lány.

omega fotka omega

Az OMEGA együttes – 1969 ( balról: Presser Gábor zeneszerző)

a fiatal adamis anna

Adamis Anna dalszövegíró – 1969

Adamis Anna (80 éves) Kossuth-díjas dalszövegíró.1995-ben az Omega dalszövegeiért Életműdíjat kapott. A legismertebb dalszövegeit nekik írta – vagyis pályája az Omega együttesnek komponált közös dalokkal kezdődött (Gyöngyhajú lány, Ha én szél lehetnék, Tízezer lépés, Petróleumlámpa stb.) Gyűjteményes lemeze 1997-ben jelent meg Adamis Anna címmel. 1979-ben látott napvilágot „Versek és Képek” címmel Gross Arnolddal közös kötete.

Egyszer a Nap úgy elfáradt
Elaludt mély zöld tó ölén
Az embereknek fájt a sötét
Ő megsajnált, eljött közénk

||: Igen, jött egy gyöngyhajú lány
Álmodtam, vagy igaz talán
Így lett a föld, az ég
Zöld meg kék, mint rég :||

A hajnal kelt, ő hazament
Kék hegy mögé, virág közé
Kis kék elefánt, mesét mesélt
Szép gyöngyhaján alszik a fény

||: Igen, él egy gyöngyhajú lány
Álmodtam, vagy igaz talán
Gyöngyhaj azóta rég
Mély tengerbe ért :||

Mikor nagyon egyedül vagy
Lehull hozzád egy kis csillag
Hófehér gyöngyök vezessenek
Mint jó vándort fehér kövek

||:Igen, hív egy gyöngyhajú lány
Álmodtam, vagy igaz talán
Ránk vár gyöngye mögött
Ég és föld között :||

Kategóriák