2023. Május 11.- A BÁNAT

írta | máj 11, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Költészet, Szerelem, Videó

A sikoly5

A szerelmi bánat az emberek által ismert legszebb érzés másik oldala

Szomorúság, kétségbeesés, reménytelenség, kilátástalanság: a szerelmi bánat tünetei nagyon hasonlítanak a depresszió szimptómáihoz. Az, hogy a történés kit mennyire visel meg lelkileg, se nem kor-, se nem nemfüggő. Lényegében két faktoron múlik: egyrészt azon, hogy alapvetően mennyit rágódsz a dolgokon, másrészt pedig azon, hogy milyen szerepet tölt be a szerelem az életedben.

Személyiségtípustól, neveltetéstől, az önfegyelem mértékétől és sok egyéb tényezőtől függően mindenki másképp élte meg pontosan ugyan azt, a híres- hírhedt szerelmi bánatot. Pokoli erővel hasít a mellkasunk közepébe a felismerés: nincs tovább.

Ami egészen biztos az az, hogy jóval komolyabb traumáról van szó, mint ahogy azt a külvilág gondolja. A kortizol a félelemért, szorongásért felelős hormon, az adrenalin szintén vészhelyzetkor szabadul fel a szervezetben Mindkettő tombol a testünkben amikor véget ér egy olyan kapcsolat, ami számunkra fontos volt. Ez könnyen okozhat fizikai tüneteket, nehéz légzést, akár szédülést is. Illetve az erős szorongás mellett gyakran megjelenik a depresszió is.

Milyen folyamat megy végbe egy depresszióval élő ember fejében, míg arra az elhatározásra jut, hogy véget vet az életének? Gyakran mondják, hogy öngyilkos valójában nem meghalni akar, csak véget vetni a szenvedésnek. Viszont egy szerelmi bánatban szenvedő halálvágya egy tüneti gondolat, amit a kilátástalanság eredményez, nem pedig egy valódi késztetés.

Kategóriák