2023. MÁJUS 2.- Szerelem az, aki szeret és nem az, akit szeretnek!

írta | máj 2, 2023 | Vírusnapló, Angyalok, Archívum, Barátság, Filozófia, Költészet, Kultúra, Portré, Relaxáció, Szerelem, Szeretet, Zene

KOVACS HENY ELETE 999.odt 1

Platón szerint a szerelem végső célja az, hogy világra hozza a szépséget. A filozófus szerelemről alkotott nézeteit a Phaidroszban és a A lakoma (Szümposzion) című művében fejtette ki. Ez utóbbi dialógusban úgy jellemzi a szerelmet (Ámor istent), mintPenia (a szegénység istennője) és amPorosz (a fortély istene) nászából született félistent: Ámor nem isten, hanem daimon, olyan lény, amely félig isten, félig halandó, se nem szép, se nem csúnya, nem bölcs és nem tudatlan.,A szerelem pedig az istenhez hasonlóan nem szép és nem kifinomult dolog, ahogyan sokan gondolják, hanem épp ellenkezőleg, anyja hasonlóságára mezítláb jár, kóborol, megszokta, hogy ruhátlanul a puszta földön aludjon, a házak küszöbén vagy az utcán, hogy az éjszakát a szabad ég alatt töltse, s a szükség mindig otthon legyen nála. Az apai részről viszont a szépek és a nemesek elcsábítója, bátor, merész, határozott, rettenetes vadász, aki mindig készen áll új és új fortélyok kieszelésére, kíváncsi mindenre, sok kelepcét rejt, egész életében hajlamos filozofálni, rettenetes csaló, boszorkány és szofista.

Az ösztönt, amely az embert újra és újra az igazi lét és a jó birodalmába vezeti, Platón erósznak nevezte. Az erósz ébreszti a vágyat az emberben, hogy az ideák szemléletének szentelje magát. Ezt az erószt a filozófus a Lakomában úgy írta le, mint az ismeretek utáni filozófiai törekvést. Ez az érzéki és a szellemi világ között közvetítő szerepet tölt be.

Platón szerint a Szerelem az, aki szeret és nem az, akit szeretnek; szépségre pedig csak annak van szüksége, akit szeretnek, nem pedig annak, aki szerelmes lesz, s minthogy a Szép azonosítható a Jóval, aki a Szépet akarja, akarja a Jót is, és csak akkor lesz boldog, ha ezt megtalálta. Tehát a szerelem célja a Szépség nemzése, ehhez pedig több fokozaton keresztül lehet csak eljutni: az első szinten a fizikai szerelem áll, a második szint a lelki szerelem, a harmadik szint a művészet, majd az igazság szerelmesei következnek, ezt követi a tudomány és megismerés, a legfelső szinten pedig a Jó szerelmesei találhatók.

IMG b4f159879c276ad909fdde56ae0dfa22 V

kollár ferenc
vallomás a szerelemről

te tudtad
hogy az a szerelem
amikor egy idősebb férfi tanítja a fiatalabb nőt
kulturálisan és szexuálisan

te tudtad
hogy a szerelem
szépek és a nemesek elcsábítója
bátor merész határozott rettenetes vadász
aki mindig készen áll új és új fortélyok kieszelésére
kíváncsi mindenre
sok kelepcét rejt
egész életében hajlamos filozofálni
és rettenetes csaló

te tudtad
hogy a szerelem néha nem szép
és nem kifinomult dolog
hanem mezítláb ruhátlanul kóborol

te tudtad
hogy a szerelem az embert újra és újra
az igazi lét birodalmába vezeti

te tudtad
hogy a szerelem az aki szeret
és nem az akit szeretnek
szépségre pedig csak annak van szüksége akit szeretnek
nem pedig annak aki szerelmes lesz
és minthogy a szép azonosítható a jóval
aki a szépet akarja
akarja a jót is
és csak akkor lesz boldog
ha ezt megtalálta

te tudtad
hogy iránta érzett hálám a szerelemem legintenzívebb fokozata
és ez az érzékelés által okozott élvezet felülmúlja az élvezetet

te tudtad
hogy az én szerelmemnek nincs története
de ehhez is bátorság kell

Kategóriák