2023. MÁJUS 6.- ISTEN ÓVJA A KIRÁLYT

írta | máj 6, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Politika, Történelem, Vallás, Videó

Megkoronázták III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség 14 országának uralkodóját. A királyt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága koronázta meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol–brit monarchia ősi koronázótemplomában.

A 440 drágakővel és féldrágakővel ékesített, 2,3 kilogramm súlyú 22 karátos aranykoronát – amely 1661-ben, II. Károly koronázására készült, de az utolsó előtti angolszász király, a normann hódítás évében, 1066-ban elhunyt Hitvalló Eduárd emlékét őrzi – csak egyszer, a koronázás napján helyezik minden uralkodó fejére, utána visszaviszik a londoni Tower ősi erődjének kincstárába.

A koronázás pillanata után Welby érsek, majd az apátságban összegyűlt 2300 meghívott vendég egyszerre kiáltotta, hogy „God Save the King!” (Isten óvja a királyt!).

Ezt követően Justin Welby, majd Vilmos walesi herceg, Károly és az 1997-ben elhunyt néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a brit trón várományosa is hűséget esküdött az uralkodónak.

GettyImages 1487966002
Prince Edward, Duke of Edinburgh, Lady Louise Windsor, Vice Admiral Sir Timothy Laurence, Sophie, Duchess of Edinburgh, Princess Charlotte of Wales, Anne, Princess Royal, Catherine, Princess of Wales, Prince Louis of Wales, Prince William, Prince of Wales, King Charles III and Queen Camilla on the balcony of Buckingham Palace during the Coronation of King Charles III and Queen Camilla on May 06, 2023 in London, England.

Az érsek hűségesküjének hátterében az áll, hogy az anglikán egyház államegyháznak számít 1534 óta, amikor VIII. Henrik − miután kudarccal végződtek arra irányuló diplomáciai erőfeszítései, hogy a pápa semmisnek mondja ki házasságát Aragóniai Katalinnal − szakított Rómával, és külön törvények alapján saját magát tette meg az új anglikán államegyház, az Anglicana Ecclesia vezetőjévé. VIII. Henrik megtartotta és a hivatalos uralkodói címek közé emelte a Hit védelmezője (Defender of the Faith) funkciót is, jóllehet ezt még a katolikus egyházfő adományozta neki csaknem másfél évtizeddel az egyházszakadás előtt.

A mindenkori brit uralkodó a mai napig az anglikán egyház főkormányzója − vagyis világi vezetője −, és a Hit védelmezője cím birtokosa. Az ő személyes felelősségi körébe tartozik a két legfőbb anglikán vallási méltóság, a canterburyi és a yorki érsek, valamint az anglikán egyház püspökeinek kinevezése.

III. Károly a 39. uralkodó, akit a Westminster-apátságban koronáztak meg. Az első angol király, akinek fejére a történelmi dokumentumok tanúsága szerint kétséget kizáróan itt helyezték a koronát, a normann hódító, I. Vilmos volt 1066 karácsonyán.

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázták, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

Kamillát, az uralkodó második feleségét Mária királynő koronájával koronázta meg Welby érsek. Ez a korona 1911-ben készült V. György király felesége, Mária királynő számára.

III. Károly király a koronázási ceremónia keretein belül letette esküjét: Én, Károly, Isten színe előtt ünnepélyesen és őszintén vallom, tanúsítom és kijelentem, hogy hűséges protestáns vagyok, és hogy a protestáns trónöröklést biztosító törvények valódi szándéka szerint, legjobb erőmhöz mérten fenntartom és fenntartatom az említett törvényeket – mondta az uralkodó.

FvniD60WYAcEyBX

III. Károly király és hitvese, Kamilla a Buckingham-palotából díszes katonai kísérettel (The King’s Procession) érkezett a Westminster-apátságba, az angol–brit monarchia ősi koronázó templomába.

A hosszú koronázási palástot viselő király brit idő szerint 11 óra előtt néhány perccel lépett be a Westminster-apátságba a nyugat felé néző főbejáraton, és a koronázási ceremónia 11 óra után kezdődött Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága vezetésével

Előzőleg elfoglalták helyüket a Westminster-apátságban a meghívott vendégek. A ceremónián 203 ország képviselteti magát, és jelen vannak a legnagyobb vallási közösségek vezetői is. Novák Katalin személyében hivatalban lévő magyar államfő most először vesz részt brit uralkodó koronázásán.

A vendégek között van Rishi Sunak brit miniszterelnök és mindegyik élő elődje: Sir John Major, Sir Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson és Liz Truss.

Részt vett a szertartáson Harry sussexi herceg, III. Károly másodszülött fia, Vilmos trónörökös öccse is, aki több mint három éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.

Harry és a család viszonya azóta is feszült. A tervek szerint Harry nem is vesz részt a háromnapos koronázási hétvége további ünnepi rendezvényein, hanem édesapja koronázása után szinte azonnal visszautazik Amerikába.

eaca87faa68360a9a6ecaa6208cca1d7

Kategóriák