2023. Május 7.- EGY LÁNY A HÁZBÓL

írta | máj 7, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Kultúra, Portré, Szerelem, Szeretet, Tehetség, Videó, Zene

31130489 2390439 d0f8b13725d545791a5bbdb06f376b2d wm

CSODÁLATOS EGYÉNISÉG, MODERN, DE SZÉLSŐSÉGEKTŐL MENTES FIATAL LÁNY

Késmárky Kálmán és Késmárky Marika lánya KÉSMÁRKY MARIKA már hatéves korától zongorázni tanult, és énekleckéket vett. 1963-ban kezdett el hivatásszerűen énekelni az Express együttes tagjaként, majd 1965-től Edina Pop művésznevén Németországba szerződik. Itthoni pályafutása csúcspontja az 1969-es Táncdalfesztivál volt, melyet Bágya András–S. Nagy István Egy fiú a házból című szerzeményének előadásával nyert meg.

1970-ben végleg az NSZK-ba költözött, közben Bécsben megismerkedett a Derrick sorozatban Schröder nyomozót alakító Günther Stoll színművésszel, akihez feleségül ment.

Második hazájában épp oly hamar népszerűvé vált, mint itthon, elsősorban iskolázott, szép énekhangjának, tiszta előadásmódjának, rokonszenves, természetes egyéniségének köszönhetően. A modern, de szélsőségektől mentes fiatal lány típusát képviselte, ezért dalait az idősebb korosztály is tetszéssel fogadta.

1977-ben férje elhunyt. A táncdalénekesnő az elmúlt negyven évben sem felejtette el szerelmét, a mai napig gyászolja őt. Többször nem ment férjhez, gyermeke sem született.

MAGYAROK ALKOTTÁK MEG A NÉMET KÖNNYŰZENÉT

1979-es Eurovíziós Dalfesztiválon Mándoki László együttese dalukról a Dschinghis Khan nevet kapta és hattagú zenekar énekesnője Késmárky Marika lett.

IMG

1979-es Eurovíziós Dalfesztiválon Mándoki László együttese dalukról a Dschinghis Khan nevet kapta és hattagú zenekar énekesnője pedig Késmárky Marika lett. Balról jobbra: Mándoki László és Késmárky Marika.

A Dschinghis Khan neve alatt készült felvételek közül kifejezetten Marika énekhangjára épült például a Komm doch heim című ballada, vagy az olyan slágerek, mint a Loreley és a Windjammer.

A Dschinghis Khan a legelső olyan popelőadó volt, amelynek német nyelven előadott dalokkal sikerült betörnie a nemzetközi poppiacra, ahol mindmáig az angol nyelv az uralkodó. Bizonyos értelemben őket tekintik a nyugatnémet új hullám, a Neue Deutsche Welle előfutárainak: e zenei irányzat kizárólag német nyelven éneklő sztárjai a ’80-as évek elején a német nyelvterületen a legnagyobb nemzetközi sztárokat is lekörözték a népszerűségben.

1986-tól Marika repertoárját szvingekkel, rock and rollokkal, gospelekkel és spirituálékkal bővítette. Edina Pop néven sikeres koncerteket adott Németország-szerte, s rendszeresen elvállalt Magyarországról érkező felkéréseket, zömmel nosztalgiázó tévéműsorok vendégeként.

A 90-es évek végén az eurodisco iránt feltámadt nosztalgikus érdeklődés a Dschinghis Khanra is kiterjedt. 1999-ben History of Dschinghis Khan címmel nagylemezük is megjelent, melyen két nagy slágerük (Dschinghis Khan, Moskau) remixe mellett néhány kuriózumnak számító felvétel, valamint két, modern hangszerelésű egyveleg is helyet kapott.

KÉSMÁRKY MARKA AZAZ EDINA POP

Marika a kopasz Steve Bender és Mándoki társaságában a ’90-es évek végén fellépett a japán televízióban. 2005 karácsonyán Késmárky a megújult Dschinghis Khan tagjaként Moszkvában adott nagy sikerű koncertet, ahol oroszul üdvözölte a közönséget.

A megújult Dschinghis Khan 2007-ben 7 Leben címmel újabb lemezt adott ki friss szerzeményekkel és korábbi sikerszámaik feldolgozásaival. Késmárky Marika túl a nyolcvanon továbbra is a popzene aktív és sikeres közreműködőjének számít.

Kategóriák