2023. November 20.- A világhírű Agatha Mary Clarissa

írta | nov 20, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Kultúra, Videó

Agatha Christie 1946.jpg

Agatha Christie híres angol írónő (1890 – 1976) a krimi koronázatlan királynője, Agatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot. Anyja, Clara Boehmer angol, míg apja, Frederick Alvah Miller amerikai származású. A Miller házaspár harmadik gyermeke volt: Margaret Frary (Madge) nővérénél tizenegy, bátyjánál, Louis Montantnál (Monty) tíz évvel volt fiatalabb. Édesapja betegeskedése, valamint a család anyagi helyzetének romlása miatt bérbe adták ashfieldi otthonukat és Dél-Franciaországba költöztek 1897-ben. Itt tanult meg Agatha hallás után rendkívül jól franciául (az iskolában emiatt még nehézségei akadtak) és itt kezdett el zongorázni tanulni. A zene és az opera szeretete egész életét végigkísérte, kiskorában titkon operaénekes akart lenni, erről az álomról azonban le kellett mondania. A hosszúra nyúlt “nyaralás” befejeztével visszaköltöztek Angliába, azonban apja egészsége nem javult. 1901-ben Frederick kétoldali tüdőgyulladást kapott és nevelőanyja ealingi házában meghalt.

Mivel Monty a “tékozló fiú” szerepét töltötte be, és Madge 1902-ben férjhez ment, anyja és kisebbik lánya magára maradt. Egy nagy ugrás az időben: 1912. Ebben az évben ismerte meg Archibald Christie-t, a katonatisztet egy táncestélyen. 1914. december 24-én házasodtak össze. Egy gyermekük született: 1919. augusztus 19-én Ashfieldben Rosalind Margaret Clarissa Christie. Agatha az első világháború ideje alatt a torquay-i kórházban ápolóként, majd nehéz vizsgákat letéve egy újonnan megalakult gyógyszerlaboratóriumban dolgozott. Elkezdett gondolkodni egy könyv sémáján, és lám-lám, mi lehetne a gyilkosság módja? Mérgezés. Formálódik már egy detektív alakja is, aki majd rámutat az igazságra. Ő lesz a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekül Angliába. A könyv elkészül, Agatha elküldi hat kiadónak is, azonban mindenki visszadobja.

1920-ban végül megjelenik – történt ugyanis, hogy a Bodley Head főnöke, John Lane csekély honoráriumot fizetett az elsőkönyves szerzőnek – kemény 25 fontot -, sőt következő öt könyvének kiadási jogát hasonló feltételekkel köti le. Agatha lelkesen és tudatlanul aláírta a szerződést. 1926. Agatha Christie életének legjelentősebb fordulópontja több okból is: megmagyarázhatatlan eltűnése, Az Ackroyd-gyilkosság megjelenése, amellyel elindult a világhírnév felé. Az eltűnés után Agatha elvált Archie-tól 1928-ban. Agatha 40 évesen ismeri meg a fiatal régészt, Max Mallowant, egy, a Közel-Keleten tett látogatás, nyaralás során. 1930. szeptember 11-én összeházasodtak Skócia-ban. A második világháború alatt is rendszeresen segédkezett a kórházban és rendszeresen kísérte el második férjét ásatásokra. Férjét lovaggá ütötték, ő pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. Agatha Christie 1976. január 12-én halt meg berkshire-i otthonában, Wallingfordban. Max Mallowan két évvel élte túl szeretett Agatháját, és 1978. augusztus 19-én halt meg.

Kategóriák