2023. október 26.- A pitypang gyökerében lévő különleges hatóanyagok képesek megölni a rákos sejteket

írta | okt 26, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Kutatás

blende12 e1618517243953

Az egyik legjobb rák elleni gyógynövény nem más, mint a Taraxacum officinale, ismertebb nevén gyermekláncfű, amelynek sárga virágát, majd a virágból kialakuló szépen repülő magjait mindenki ismeri. 

A pitypang gyökeréből készített tea 48 órán belül képes elpusztítani a daganatos sejteket anélkül, hogy az egészséges sejtekben kárt okozna. Erre a kemoterápia nem képes. A gyökér főzetét vizelethajtó hatása miatt is használják, előnye, hogy a szervezetből csak nátriumionokat ürít, a kálium visszamarad. A tea fogyasztása súlycsökkenéshez vezet, ezenkívül húgykő és vesekőképződést gátló, valamint vértisztító hatású.

Levelei főzetét epehajtó, étvágyserkentő, májműködést javító hatása miatt fogyasztják. Hatásos az allergia kezelésében, és csökkenti a rosszkoleszterin-szintet is. Gazdag C- és B6 vitaminokban, de rengeteg A- és K-vitamin van benne, ásványi anyagokat is tartalmaz, ilyen a vas, magnézium, kálium vagy folsav.

Fogyasztási javallat:

Gyökérfőzethez: 2 evőkanál szárított gyökeret tegyünk 1/2 liter vízhez, majd 5 percig főzzük. Fedjük le, majd hagyjuk állni addig, amíg iható hőmérsékletűvé válik. Leszűrve fogyasszuk.

A levelek főzetéhez 1-2 kiskanálnyi szárított levelet használjunk 1/2 liter vízhez. Hasonlóan készül, mit a gyökértea.

Gyermeklancfu pongyola pitypang

A PITYPANG EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK

EPEKIVÁLASZTÁST FOKOZÓ ÉS A MÁJ EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ, VALAMINT A ZSÍREMÉSZTÉST ÉS AZ ÉTKEZÉS UTÁNI JÓ KÖZÉRZETET TÁMOGATÓ HATÁSA

  • A pitypanglevelet hagyományosan étvágyjavító és epehajtó hatása miatt használják gyomorbaj, puffadás, fokozott bélgázképződés és epekövesség esetén.A kutatók igazolták, hogy növeli az epefolyadék termelését. Az epefolyadékkal együtt nagy mennyiségű koleszterin ürül, amely korábban a májban volt elraktározva (Bohm)
  • Az epefolyadék nélkülözhetetlen az emésztőrendszerbe jutó méreganyagok semlegesítésében és a zsíros ételek megemésztésében.
  • A gyógynövényszakértők kedvező élettani hatásáért többek között keserűanyag-tartalmát teszik felelőssé, amely reflexesen fokozza az epehólyag és a hasnyálmirigy emésztőnedv-kiválasztását (Csupor). A keserűanyagok hatására nagyobb mennyiségben termelődő emésztőnedvek miatt javul a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése, így nem jelentkezik az étkezés után rossz közérzet. 
  • A pitypang gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint. Az olyan oligofruktánok, mint az inulin táplálékul szolgálnak a bélben lévő kedvező élettani hatású baktériumoknak. Kísérletileg igazolt, hogy a pitypang gyökere fokozza a bifidobaktériumok növekedését, ez áll prebiotikus hatása hátterében (Trojanova).
  • Több tanulmányban is igazolták a pitypang antioxidáns hatását. A kutatók úgy vélik, hogy a pitypang több kedvező élettani hatásáért is az antioxidáns vegyületei tehetők felelőssé (Hu, Hagymási, Menghini).
  • A pitypang gyulladáscsökkentő hatását kísérletileg igazolták. A hatás valószínűleg az emésztőrendszerben is érvényesül (Mascolo).

EGÉSZSÉGES VÉRCUKORSZINT FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA

  • A pitypang gátolja az alfa-glükozidáz enzim működését. Az enzim gátlásával mérsékelhető az étkezés után a vércukorszint gyors emelkedése (Onal).
  • A pitypang növeli az inzulin termelődését a hasnyálmirigyben. Az inzulin hatására a testi sejtek képesek felvenni a vérben lévő glükózt, ami csökkenti vércukorszintet (Hussain).

TOVÁBBI PITYPANGGAL VÉGZETT VIZSGÁLATOK

  • Kísérletileg igazolták a pitypang (gyermekláncfű) diuretikus, vizelethajtó hatását. A kutatók úgy vélik, hogy a hatásért elsősorban a benne található szeszkviterpén-laktonok felelősek (Rácz-Kotilla, Mascolo).
  • Klinikai vizsgálatban a pitypang és a medveszőlő keveréke hatásosan csökkentette az alsó húgyúti fertőzések visszatérési arányát nőknél. A kutatók a keverékben a pitypang gyökerét elsősorban vizelethajtó hatása miatt alkalmazták (Larsson).

Kategóriák