2023. Szeptember 16.- SZÖRNYŰ VARÁZS

írta | szept 17, 2023 | Vírusnapló, Archívum, Költészet, Kutatás, Sex, Szabadka, Szeged, Szerelem, Szeretet

A megcsalás mögött több ok is állhat. Az egyik az, hogy a férfi nem tud felnézni a nőre hiteles nőként. A másik ok az, hogy a pasinak valójában férfiként önbizalomhiánya van, és azt hiszi, hogy ő attól férfi, ha minél több virágra száll.

17935386 69d9527c6a24ee498e77dea78014ba4c wm

Az ősz teríti dús, rőt szőnyegét
A nyár halott vállára csöndesen.
Én kedvesem, én hűtlen kedvesem,
Te hallod-e a hervadás neszét?

Hajadnak bársonyát zilálja-e
Az elmúlásnak dúdoló szele
És a halál hűvös lehellete
Az ajkad bíborát csókolja-e?

Vagy rajtad nem fog a szörnyű varázs,
Mely minden szépség átka erre lenn
S megvéd minden rontástól énekem,
Ez örök vágyból szőtt tündérpalást?

A hűtlenség kifejezett emberi, jellembeli tulajdonság. A hűtlenséget egy rendes férfi vagy nő becstelenségnek tekinti. Vagyis a hűtlen cselekedet valójában a hűség megszegése, a másik hűtlen megcsalása.

A kutatások azt mutatják, hogy a megcsalás a házasságok legfeljebb ötödében fordul elő, de a nem házas élettársi kapcsolatoknál ez a szám már jóval magasabb: a 70%-hoz is közelíthet a megcsalás aránya. 

Valójában ez az egyik leggyakoribb válási indok. Nem minden esetben jelenti ugyanakkor a kapcsolat végét: vannak, akik úgy tekintenek rá, mint az újjáépítés felé vezető út kezdetére.
Mindez függ attól is, miképp definiáljuk a megcsalást. Hiszen az érzékenyebb emberek a pornográf tartalmak nézésére és a puszta fantáziálásra is tekinthetnek egyfajta árulásként. Egy ártatlan flört a kávézó pultosával és a megcsalás között vékony és rugalmas a határvonal. 

A megcsalás szó hallatán sokszor a tettlegességig fajuló szexuális hűtlenségre asszociálunk, holott sokan úgy vélik, az érzelmi megcsalás akár fájdalmasabb is lehet annál. Amikor a másik, vagy mi magunk gyengéd érzelmeket kezdünk táplálni valaki iránt, fizikai kapcsolat azonban nem jön létre. Máshogy reagálhatunk a kettőre, csakúgy, mint egy egyéjszakás félrelépésre és egy többszörös, esetleg rendszeres megcsalásra. Hétköznapi, ártatlannak tűnő, apró gesztusok egy vonzó személy felé, amelyek azonban észrevétlenül ellophatják a vágyat, végeredményként pedig tönkre is tehetik a párkapcsolatot.

A legfontosabb, hogy beszéljük meg párunkkal, mi az, ami belefér és mi az, ami nem. Mi megcsalás számunkra, és mi nem. És vegyük észre azt is, ha mi vonódunk bele egy ilyen mikro-megcsalásba.

Arra bizonyítékokat találtak, hogy összefüggés mutatható ki a múltbeli félrelépések és a jövőbeli megcsalások között. Azt, hogy a hűtlen mindig hűtlen marad, ebben a formában nem állíthatjuk, de léteznek erre utaló, baljós jelek.

Nézzük, milyen jellemzői lehetnek annak, aki félrelép:

 • érzelmi labilitás
 • negatív érzelmek gyakori átélése, mint például a szorongás, düh vagy szomorúság
 • alacsony önértékelés
 • párkapcsolati elégedetlenség
 • szorongó vagy elkerülő kötődési stílus – előbbire aggodalom, lobbanékonyság, utóbbira pedig az érzések elfojtása, kevesebb intimitás, mások visszautasítása jellemző kapcsolataiban
 • elköteleződési problémák
 • tehetetlenség, sikertelenség, szociális elszigetelődés érzése
 • elfogadóbb attitűd a hűtlenség iránt

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valakinek gyakoriak a hangulatingadozásai, a szorongató gondolatati, az intimitást elutasítja és párkapcsolatában, valamint saját bőrében sem érzi jól magát, az valószínűbben fogja megcsalni párját. Többek között azért is, mert az előbbiek sikertelen elköteleződéshez, tehetetlenséghez vezetnek, és az illető elfogadóbbá válik a megcsalással kapcsolatban.

Valaki múltbeli viselkedése nem mindig határozza meg a jövőjét, de a kutatások azt mutatják, hogy azok, akik egy előző kapcsolatban megcsalták a partnerüket, háromszor nagyobb eséllyel tévednek el egy jövőbeli kapcsolatban, mint azok, akik korábban nem voltak hűtlenek. Ennek tudatában mindenki maga dönti el, képes-e ezen a csupán statisztikai adaton túllendülni, s bízni választottjában.

Azt találták továbbá, hogy azok, akik megcsalták párjukat, valószínűleg képmutatóan viszonyulnak saját esendőségükhöz is: partnerük cselekedeteit hibáztatják saját tévelygésükért, és sokszor a felelősséget sem vállalják.

Hogy eldöntsük, meg tudunk-e bízni partnerünkben, segíthet néhány fontos kérdés átbeszélése.

 • Érzel-e megbánást a múltbeli megcsalás miatt?
 • Vállalsz-e felelősséget a viselkedésedért?
 • Milyen mértékben bocsátottad meg magadnak a megcsalást?
 • Hogyan definiálod a hűséget?
 • Mennyire vagy elkötelezett a hűség gyakorlása mellett egy párkapcsolatban?
 • Mit tehetek a hűség iránti elkötelezettséged támogatása érdekében?

Az egyik kulcsfontosságú tényező annak eldöntésében, hogy egy párkapcsolat fennmaradhat-e a félrelépés után, az, hogy a megcsalással járt-e érzelmi kötődés is. Egy felmérés szerint a férfiak 44 százaléka mondta, hogy csak a szexuális kapcsolatról szólt a hűtlenség, míg a nőknek csak 11 százaléka számolt be ugyanerről. Érdekes eredménye a kutatásnak, hogy a sértett fél sok esetben barátainak, családjának véleménye és tanácsa alapján dönt arról, együtt maradjon-e párjával a megcsalás után.

Bármennyire is elterjedt a megcsalás, a romantikus partnerek többsége szerencsére nem téved le a hűség útjáról. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a hűség elsődleges oka nem meglepő: a megkérdezettek elégedettek voltak kapcsolatukkal. Kissé kevesebb örömre ad okot a második és harmadik helyen álló indok: az aggodalom, hogy a félrelépés miatt bűnösnek érzik majd magukat, s a félelem, hogy saját partnerük megtorolja, esetleg visszaadja a megcsalást.

Az élet mindig hoz megoldandó feladatokat és nehézségeket. Egy párkapcsolat léte és fennmaradása jócskán múlik azon is, hogy ezt a felek képesek-e együtt észlelni és megoldani, avagy inkább az történik, hogy az egyik félreáll, hogy a másik odaférjen, és csináljon valamit.

5059 1

Tudod, hogy nincs bocsánat, 
hiába hát a bánat. 
Légy, ami lennél: férfi. 
A fű kinő utánad. 
 
A bűn az nem lesz könnyebb, 
hiába hull a könnyed. 
Hogy bizonyság vagy erre, 
legalább azt köszönjed. 
 
Ne vádolj, ne fogadkozz, 
ne légy komisz magadhoz, 
ne hódolj és ne hódits, 
ne csatlakozz a hadhoz. 
 
Maradj fölöslegesnek, 
a titkokat ne lesd meg. 
S ezt az emberiséget, 
hisz ember vagy, ne vesd meg. 
 
Emlékezz, hogy hörögtél 
s hiába könyörögtél. 
Hamis tanúvá lettél 
saját igaz pörödnél. 
 
Atyát hivtál elesten, 
embert, ha nincsen isten. 
S romlott kölkökre leltél 
pszichoanalizisben. 
 
Hittél a könnyü szóknak, 
fizetett pártfogóknak 
s lásd, soha, soha senki 
nem mondta, hogy te jó vagy. 
 
Megcsaltak, úgy szerettek, 
csaltál s igy nem szerethetsz. 
Most hát a töltött fegyvert 
szoritsd üres szivedhez. 
 
Vagy vess el minden elvet 
s még remélj hű szerelmet, 
hisz mint a kutya hinnél 
abban, ki bízna benned. 
 

Kategóriák