2024. Február 20.- A FÉNY CSODÁJA

írta | febr 20, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Kutatás, Tudomány, Videó

s l1600

A lágylézer kezelés a fizikoterápia egyik módszere. A testen kívülről végrehajtott kezelés és teljesen fájdalommentes. Többféle elnevezése van, de mind ugyanazt jelenti. Használják a szoftlézer, az alacsony intenzitású lézerterápia, hideglézer elnevezéseket is. Én a fotobiostimuláció elnevezést tartom a legtalálóbbnak, mert pontosan jelzi, miről van szó: a testbe irányított fénysugár serkenti az öngyógyító biológiai folyamatokat.
Az lágylézer kezelés alacsony energiájú lézerfény-sugár alkalmazását jelenti. A fénysugár csak egyetlen hullámhosszúságú fényből áll (a lágylézerek esetén 650 vagy 808 nanométer), melyek azonos fázisban mozognak.
A lágylézer kezelés javítja a szalagok, az idegek, a porcok és az izmok regenerációját, felgyorsítja a vérkeringést, gyorsan csökkenti a gyulladásos folyamatokat, enyhíti a fájdalmat.
Napjainkban a lágylézert a bőrgyógyász, sebész, traumatológus, ortopédus, sportorvos, reumatológus, plasztikai sebész, fogorvos, fizikoterapeuták, gyógytornászok, masszőrök, akupunktúrás kezelők és maguk a betegek is számos állapotban, kockázatmentesen használhatják.
A lágylézer készülékeket energiakibocsátás szerint osztályokba sorolják. 

1. osztályú lézerek
Az ide tartozó készülékek alacsony energiakibocsátásúak. A szükséges kezelési idő egy-egy kezelési ponton 2-5 perc lehet, azaz eddig kell ugyanott tartani a készüléket.
Normál használat esetén, védőszemüveg nélkül is teljesen biztonságosnak tekinthetők. A szemre csak optikai kiegészítővel lehet veszélyes, védőszemüveg csak ilyenkor kell. Hatásuk a testfelszín közelére korlátozódik, elsősorban a bőrre és felületes képletekre hatnak. Az 1-es osztályú lézerkészülékek mentesülnek a legtöbb orvosi ellenőrzési kötelezettség alól. 

2. osztályú lézerek
Teljesítményük nem haladja meg az 1 mW-ot. A szem erős fénnyel szembeni természetes reflexe biztosítja a szem védelmét. A szem veszélyeztetésének lehetősége akkor áll fenn, ha a lézersugár védelem nélkül, 0,25 másodpercnél (negyed mp) hosszabb ideig irányul közvetlenül a szembe.

3 osztályú lézerek
A 3. osztályú lézerek közepes teljesítményű lézerek, amelyek kimeneti teljesítménye 5 mW – 500 mW. A gyógyhatáshoz szükséges energiamennyiséget 10-20 másodperc alatt adják be, azaz lényegesen lerövidül a kezelési idő. Különösen előnyös a sokízületi betegségben szenvedők és rendelők, terapeuták számára.
A kibocsátott fénysugár közvetlenül a szembe jutva veszélyes. A diffúz visszaverődés (például falról) általában nem jelent veszélyt, tükörről, üvegről már igen. Ezeket a készülékeket csak védőszemüveggelel szabad használni. A 3. osztályú lézer általában nem tűzveszélyes. Otthoni, az orvos jelenléte nélküli használatra kiadhatók.

4. osztályú lézerek
A 4. osztályú lézerek nagy teljesítményű lézerek, amelyek kimenő teljesítménye meghaladja az 500 mW-ot. A közvetlen sugár, a tükörreflexió vagy a diffúz reflexió egyaránt veszélyt jelent a szemre és a bőrre egyaránt. A 4. osztályú lézer tűzveszélyes lehet (a 2 W/cm2-nél nagyobb sugárzási teljesítmény gyújtási veszélyt jelent). 

s l1600 2

Tested alapvető működése
A tested megújulásához szükséges anyagok termelése sejtjeiben történik. Úgy képzeld el a sejteket, mint parányi „üzemeket”, amelyek különböző dolgokat „gyárt”. Az egyik fehérjét, a másik hormont, a következő ingerület átvivő anyagot, stb.
A tested pedig ezekből építi „újra”, regenerálja magát. Kijavítja a hibákat, megszünteti a betegségeket, elpusztítja a kórokozókat.
A sejtet kívülről sejtmembrán határolja (hasonlóan, mint az üzemépületet a fal).
A sejtek számára a gyártáshoz szükséges alapanyagokat a vér (és nyirok) hozza és a késztermékeket is elviszi.
Ahhoz azonban, hogy az anyag a sejtbe be és kijusson energiára van szükség (hogy a sejtfalon levő „kapuk” kinyíljanak és az átadás megtörténhessen).
Ha a sejt energiahiányban szenved, akkor megszakad, leáll a sejtfalon keresztüli anyagszállítás (képzeld el, hogy áramszünet miatt nem nyílnak az automatikus kapuk, azaz se ki, se be).
Ha pedig leáll az utánpótlás, nem érkeznek a gyártáshoz alapanyagok, akkor az üzem leáll, nem készül egyetlen termék sem. A tested esetén ez azt jelenti, hogy a megújuláshoz, a gyógyuláshoz, a kórokozó elpusztításához, stb. való anyagok nem tudja megtermelni, így nem állítja helyre magát, tartósan a beteg állapotban maradsz.
Minden gyógykezelés célja, hogy a test öngyógyító képességét, azaz a sejtek „gyártó funkcióját” helyreállítsa, serkentse, segítse!
Rosszul gondolod, hogy a gyógyszer, az ultrahang, a lézer, a mágneses tér vagy az elektromos áram, stb. gyógyít!
Ezek nem tudnak a sejt helyett „dolgozni”. Egyetlen funkciójuk, hogy a sejteknek segítsenek abban, hogy bőségesen tudja gyártani a szükséges anyagokat, azt ki tudja juttatni az „ajtón”, hogy tested más részeire is eljusson.

Hogyan hat a lágylézer kezelés?
A lágylézer készülék elektromágneses sugárzást bocsát ki, mely a gyógyulást segítő módszerek egyike.
A testbe hatoló lézersugár energiáját a sejtek bonyolult folyamaton keresztül ATP (energia) termelésre fordítják. Az energia felhasználásával a regenerációs anyagok bejutnak a sejtbe és a késztermékek, továbbá a gyógyulást akadályozó bomlástermékek (toxinok, stb.) kijutnak.
A lágylézer stimulálja továbbá a sejtek mitokondriumait, azaz közvetlenül a „gyártást végző gépeket”. Legfőbb következménye a tested öngyógyító folyamatainak serkentése, így a szervezet lassan “kijavítja a hibát”, elhárítja a betegséget.
A lézersugár hatására a testedben fájdalomcsillapító anyagok (úgynevezett endorfinok) szabadulnak fel, ami a fájdalom csökkenését eredményezi.
Ezért a lágylézer kezelés hatásának megjelenéséhez időre van szükség! Pár perces kezeléstől -az átmeneti fájdalomcsökkentő hatáson kívül- még érdemi változást nem várhatsz.
Gondolj csak arra, hogy a csonttörés mennyi idő alatt gyógyul! A hónapok óta fennálló teniszkönyök kezelése, a gyulladás megszüntetése sem megy egyetlen lágylézer kezeléssel.
A lágylézer kezelés hatására azonban változás következik be a sejtek energiellátásában, a regeneráló anyagok gyártása „felpörög” és lassan megindul a regeneráció. A türelmetlenség nem segít.
A sejtek energiaellátásának serkentése révén a lágylézer kezelés nemcsak tüneti, hanem gyógyító hatású.
A lézer másik hatása a szövetek felmelegítése és ezzel a vér- és nyirokkeringés fokozása. Ez tovább javítja a gyógyhatást, mivel a gyorsabb keringés több oxigént és „építőanyagot szállít”, és a toxinokat is gyorsabban viszi el.

A lézerfény igazolt biológiai hatásai

 • Fokozza a sejtműködés aktivitását
 • Fokozza a sejt anyagcserét
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értágulatot vált ki és javul a vérkeringés
 • Kollagén termelés fokozódik
 • A sejtek oxigén felvétele javul
 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membránpotenciálja

Eredmények

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • Javuló mikrocirkuláció. Eredménye az ödéma csökkenése és hatékonyabb regeneráció.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • „Építőanyag” termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához.
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része – különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását.A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

Mitől függ a lézerhatás?
A lézerhatás függ a készülék által kibocsátott energia nagyságától, a fénysugár hullámhosszától, illetve attól, hogy folyamatos vagy pulzáló-e a sugárzás.
Az egyszerűen érthető, hogy a nagyobb energia nagyobb hatással jár. Egy erősebb lézer hatása is erősebb lesz. Azaz a 3. lézerosztályba tartozó készülék hatásosabb, mint egy 1-es osztályba tartozó. 
A lágylézerekben legtöbbször 660 vagy 808 nanométeres hullámhosszúságú fényt kibocsátó diódát alkalmaznak. .
A 660 nm-es lézer fénye vörös és látható. elsősorban a bőr és a bőr alatt legfeljebb 1-2 cm-re levő képletek kezelésére valók. Nem képesek mélyre hatolni, azonban energiájuk teljes egészében a felszínhez közel hasznosul. Bőrrel, apró ízületekkel, fogakkal kapcsolatos panaszokra nagyon hatékony.
A 808 nm-es lézer fénye infravörös és szemmel nem látható. Az ilyen készülékek működés közben mesterséges, látható fényt is kibocsátanak, de ez csak a kezelés „célzására” és a működés jelzésére szolgál. E lézersugár mélyen a bőr alatti szövetekbe hatol. Az 1-es lézerosztályú készülékeké 3-5, míg a 3. lézerosztályú készülékeké akár 5-10 cm mélyre is eljut. Ezért a 808nm-es lézerek alkalmasak a nagyobb ízületek, ízületi porcok, szalagok és egyéb képletek kezelésére még olyan mélyen fekvő ízületeknél is, mint a csípő, térd vagy a gerinc. Mivel a fény gyorsan áthatol a bőrön, így a felületi hatásuk enyhébb lehet, mint a 660nm-es lézereké.
Kétféle lágylézert gyártanak. Az egyik folyamatos (CW), a másik impulzus (PW) üzemű.
A folyamatos lézerfény megszakítás nélkül áramlik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű energia bejuttatására képes. Hatása kettős: melegítés (keringés serkentés) és energiatermelést fokozó (biostimuláció).
A pulzáló fény (PW) kevesebb energiát szállít, így melegítő hatással nem kell számolni. Viszont a biostimulációs hatás erős. Szerintem a pulzáló mód hatékonyabb a sebek, fekélyek, felszíni gyulladások esetén. 

Mi a lágylézer kezelés előnye?

 • Nem invazív, azaz kívülről végezhető a kezelés
 • Nem mérgező (teljesen gyógyszermentes)
 • Nincs ismert kedvezőtlen hatása, azaz mellékhatás mentes
 • A gyógyszereknél, az ultrahangnál, az infravörös fénynél vagy a mikrohullámú kezelésnél biztonságosabb és hatékonyabb
 • Alkalmazása egyszerű és könnyű, nem szükséges speciális képzettség
 • Rendkívül hatékony! Az eredményes kezelés aránya magasabb, mint 95%

A lágylézer kezelés hatásai

 • Fokozza az érrendszeri aktivitást, növeli a sérült terület vérkeringését.
 • A sejtbe juttatott energia serkenti az ATP termelést és ezzel felgyorsítja a sejtek szaporodását és növekedését, gyorsulnak a regenerációs folyamtok.
 • Serkenti a fibroblast fejlődését és felgyorsítja a kollagén szintézisét a sérült szövetekben, így gyorsul a sebgyógyulás.
 • Kevesebb hegszövet képződik, így a seb, a műtéti heg szebben „forr össze” és erősebbé válik.
 • Gyulladásgátló hatású, gyorsan csökkenti a fájdalmat, ezzel oldódik a merevség és visszatér a normál ízületi és izomműködés.
 • Ödémacsökkentő hatású, azaz csökkenti a duzzanatot, legyen az sérülés környéki duzzanat, ideggyöki ödéma vagy akár nyiroködéma.
 • Stimulálja az idegműködést, gyorsítja az idegsejt regenerációt, amely csökkentheti az idegekkel (pl. neuropátia) kapcsolatos fájdalmat és zsibbadást.

Lágylézerrel kezelhető állapotok
Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket;

Kepernyofoto 2024 03 17 19.45.04 e1710701262574
Kepernyofoto 2024 03 17 19.45.11 e1710702470819 1

A lágylézer kezelés ellenjavallatai
Szem: soha ne irányítsd a lézernyalábot a szemed irányába!
Pajzsmirigy: ne irányítsd a lézernyalábot a pajzsmirigyre, veszélyeztetheted a pajzsmirigy működését.
Epilepszia: az alacsony frekvenciájú pulzáló látható fény (<30 Hz) rohamot idézhet elő epilepsziás betegnél, azaz látható tartományú lézert ne alkalmazza ilyen esetben.
Daganatos és vérzéses betegségben szenvedők számára tilos a lágylézer használata.
Bőr: az anyajegyeket ne kezeld lézerrel!
A lágylézer kezelés a lehető legegyszerűbben végrehajtható kezelések egyike. Két módja van: pontkezelés és pásztázás (szkennelés)

Pontkezelés
Az egyes állapotokban ismert, hogy mekkora energiamennyiséget kell beadni. Lejjebb találsz táblázatot erről.
A készülék teljesítménye alapján ki lehet számítani, hogy ez az energia mennyi idő alatt adható be. Eddig kell az adott ponton tartani a készüléket.
A kezelési idő leteltével a következő kezelési pontra kell áthelyezni a készüléket.Ezen a módon elég pontosan lehet a szükséges kezelési időt számolni.

Pásztázás (szkennelés)
A panaszos terület mérete (cm2), a szükséges dózis, a készülék energiakibocsátása és a kezelfej mérete alapján ki lehet számolni, hogy az adott esetben mekkora energiamennyiséget kell összesen beadni.
Ha ezt kiszámoltad, akkor a fejet lassan és folyamatosan mozgatni kell, amíg a kiszámolt idő letelik.
A módszer hátránya, hogy akárhogy is mozgatod a fejt, nem tudod teljesen egyenletesen kezelni a területet (de ez nem mindig probléma).
A pásztázó kezelést például a sebek, fekélyek, hegek, pattanás, herpesz, stb kezelésére javaslom.
Az ízületi és íngyulladást, porcproblémát, kopást inkább pontonként kezeld.
Ha egyetlen ízületed, pl. a csukló gyulladása kínoz, akkor egyaránt megfelelő lehet mindegyik, a kezelés mindegyikkel csak néhány perc.
Ha sokízületi panaszod van, pl., a kezed tíz ujjának 28 ujjizületét kell kezelned, akkor a nagyobb energiájú és pontszerű lézerrel lényegesen rövidebb kezelési időre lesz szükséged.
Akut esetben (ha a betegség a közelmúltban keletkezett) 1-2 hétig naponta, majd a tünetek megszűnéséig heti 3-4 alkalommal kezelj. Bár javulást már az első kezelés során tapasztalhatsz, de ez nem a gyógyulás. Minimálisan 14 napon át vagy a teljes gyógyulásig kezelj.
Tartósan fennálló (8-10 hétnél régebben keletkezett, elhúzódó) betegségeket ritkábban, viszont hosszabb ideig kell kezelni. Az első 10 napban elég másnaponta egy kezelés, majd utána minden harmadik napon a tünetek megszűnéséig vagy jelentős csökkenéséig.
A tartós betegség gyógyulása nyilvánvalóan hosszabb ideig tart (akár hónapokig is tarthat!). Az első kezelések után a fájdalom átmenetileg fokozódhat, néhány nap után megszűnik. Ez a reakció különösen a gyulladásos folyamatok esetén gyakori, a méreganyagok (toxinok) kimosódása okozza, ami a fájdalomreceptorok átmeneti izgalmát okozza.
A lágylézer – megfelelő alkalmazás esetén- segíti a szervezeted öngyógyító folyamatait és ezzel gyorsítja a gyógyulást. Számos gyógyszerrel, tüneti kezeléssel szemben a lágylézer valódi segítséget jelent a betegség megszüntetésében is.
A lágylézer nem hat egy pillanat alatt. Egyetlen vagy néhány kezeléstől minimális hatás várható, bár akár lehet azonnali fájdalomcsillapító hatása.

A kezelések eredményére -kitartó alkalmazás esetén- néhány hét után lehet számítani.

Cukorbeteg láb sebkezelő terápiás gép

1018 202005131011036412

Fő műszaki paraméterek

Működési frekvencia: 30 GHz ~ 45 GHz
Milliméteres hullámhossz: 7,5-10 mm
Kimeneti teljesítménysűrűség: 4mW/cm2 ~ 9mW/cm2
Névleges bemeneti teljesítmény: <30VA

Kategóriák