2024. Január 14.- A CSODÁLATOS MARYLIN

írta | jan 14, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Humor, Politika, Portré, Relaxáció, Sex, Tehetség, Videó

9598270f303346c1aeb4e5c152ebc89c

Senki sem tökéletes!

1965-ben a szabadkai AVALA moziban egy hétig játszották a VAN AKI FORRÓN SZERETI című amerikai filmet. Én, hat napon át minden nap háromszor (4, 6 és 8 órai kezdettel) megnézten – azaz tizennyolcszor láttam ezt a fergeteges amerikai komédiát. 

A húszas években játszódó gengszterfilm-paródiában Jack Lemmon, aki az ugyancsak kitűnő komikus Tony Curtis és szexbomba Marilyn Monroe méltó partnereként szerencsétlenkedi végig a helyzetkomikumok végtelen sorát. 

A film végső poénja “Senki sem tökéletes,” amely akkoriban az én mondásom is lett, azzal kiegészítve, hogy „kivéve én.”.

252

A film írója, rendezője és producere, a bécsi újságíróként indult, világhírű, Oscar-díjas, zsidó származású Billy Wilder volt. 

Billy Wilder, azaz Samuel Wilder 1935 körül vándorolt ki Amerikába, anyja és több rokona Auschwitzban halt meg. Wilder úgy érkezett Amerikába, hogy nagyjából száz szót ha tudott angolul – akcentusa a következő hat évtizedben sem kopott le róla – de Hollywoodban már a negyvenes évek elején rámosolygott a siker. 

Wilder humora, ami átitatja alkotásait, nem csupán a vásznon, hanem nyilatkozataiban is megmutatkozott. Miután befejezte a VAN AKI FORRÓN SZERETI forgatását, közölte a nyilvánossággal: soha többé nem hajlandó együtt dolgozni olyan kezelhetetlen sztárral, mint Marilyn Monroe: „Konzultáltam az orvosommal, a pszichiáteremmel és a könyvelőmmel: azt mondják, én már túl öreg és túl gazdag vagyok ahhoz, hogy még egyszer ilyesmin menjek keresztül.” Wilder 95 éves korában hunyt el.

VAN AKI FORRÓN SZERETI – TELJES FILM:

https://videa.hu/videok/film-animacio/van-aki-forron-szereti-1959-Z1OIoTknetJLLXr8

A VAN AKI FORRÓN SZERETI című film egyik főszereplője Tony Curtis, azaz Schwartz Bernard magyar-zsidó származású hollywoodi színészlegenda, producer és író volt. 1959-ben a világsikerű film bemutatója után Tony Curtist világsztárként ünnepelték.

A másik főszereplő pedig Jack Lemmon, Oscar- díjas amerikai színész és rendező volt.

Kepernyofoto 2024 01 14 12.55.09 e1705248223275

A VAN AKI FORRÓN SZERETI című film legcsodálatosabb szereplője Marilyn Monroe, azaz Norma Jeane Mortenson, a legszexisebb amerikai színésznő. 

Marilyn ebben a filmben a „buta szöszi” filmszerepével szerzett hírnevet. A forgatás legendásan problémás volt. Monroe esetenként több tucatszor újravetette a jeleneteket, képtelen volt megtanulni a szövegét vagy a rendezői utasításoknak megfelelően játszani. Sok esetben változtatni akart a jeleneteken, amit a rendező, a szintén nehéz ember hírében álló Billy Wilder nehezen tűrt, és a színésznő állítólag sokszor szándékosan rontott, hogy a végén az ő verziója legyen véglegesítve. Mindezek ellenére a film időben elkészült, és mind a kritikusoknak, mind a közönségnek tetszett. Monroe a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat kapott a filmben nyújtott alakításáért. A mű az Amerikai és a Brit Filmintézetek minden idők legjobb filmjeinek listáján előkelő helyen szerepel.

Marilyn Monroe vagy tíz évig volt színésznő és csupán 36 évet élt. Élettársai 16 évesen James Dougherty, 18 évesen Joe DiMaggio, 28 évesen Frank Sinatra, 29 évesen Milton Greene, 30 évesen Arthur Miller, 33 évesen John Fitzgerald Kennedy, 34 évesen Robert Kennedy. 

Kepernyofoto 2024 01 14 12.55.42 e1705248144573

1953 decemberében Hugh Hefner elindította a Playboyt amelynek első címlapján Marilyn Monroe előző évi szépségversenyen készült képe volt látható; a középső oldalakra pedig a az 1949-ben, 23 évesen meztelen naptárképei kerültek.

Marilynt 36 éves korában, 1962 augusztus 5-én holtan találták hálószobájában. 

Egy Los Angeles-i rendőr, Mike Rothmiller nyomozó nemrég megjelent könyvében a rendőrség archívumában hat évtizeden át rejtegetett bizonyítékot hozott nyilvánosságra, mely választ ad arra, hogy a két Kennedy hogyan ölte meg méreg segítségével a szőke bombázót. Aztán mondkét Kennedyt is meggyilkolták. 

Kepernyofoto 2024 01 14 12.55.21 e1705248288499

Azóta sem hagyja nyugodni a közvéleményt a hatvanas évek ezen három ikonikus tagjának a halála. A Kennedy fivérek és a hollywoodi csillag „öngyilkossága” közötti kapcsolatról újabb és újabb teóriák és beszámolók látnak napvilágot. Az egyik ilyen szerint Monroe “öngyilkosságának” helyszínét a Kennedy kormányzat emberei manipulálták, hogy a nagyobb bajt megelőzzék. Tizenhét év alatt a törvénytelen gyerekből Hollywood megasztárrá váló Marilyn Monroe 36 évesen bekövetkező hirtelen halála sokkolta az embereket. A filmdívát 1962 augusztus 5-én 22 óra körül találták holtan Los Angeles-i villájában kezében telefonnal. A hivatalos verzió szerint altató túladagolás következtében vesztette életét. 

MARILYN MONROE PÁR NAPPAL A HALÁLA ELŐTT KÉSZÜLT FOTÓI:

allangrant01
tumblr a0a2d9a6753b1ae7d1c9ea412dc40110 c79d595f 1280 2
tumblr omlwmfzSkn1r7gyhdo1 1280 2
b081528b8c4556f08da27325bc30098d
marilyn photographed by allan grant during her last v0 qg05gp3i9uea1

Marilyn Monroe „öngyilkossága” valójában a Kennedy fivérekhez kötődő szerelmi viszony miatti gyilkosság. Az “öngyilkossági” teóriához több évtized eltelte óta is erős kétségek kötődnek. John W. Miner az ügyet vizsgáló Los angelesi ügyészség munkatársa, a nyomozati dokumentumokban megállapította: „Néhány héttel halála előtt Monroe mindennek tűnt csak életuntnak nem. Nagy tervei voltak, és teljesen feldobott volt, hogy végre egy Shakespeare darabban bizonyíthat. A pszichiáternél tett látogatás során szóba került Robert Kennedyhez való viszony, amit éppen befejezni készült. „Nincs helye az életemben, de nincs merészségem ezt megmondani neki, mert félek megbántom. Más valakinek kell ezt közölnie vele, akit mind ketten jól ismerünk.” – mondta hangszalagra Monroe.

Egy FBI ügynök, megfigyelést végzett az úgynevezett “öngyilkosság” éjjelén a filmszínésznő háza előtt. Ő látta Robert Kennedyt embereivel Monroe házában, ráadásul veszekedni. Los Angeles korabeli rendőrfőnöke Anthony Summersnek, Monroe életrajzírójának elmondta, hogy tudomása szerint Robert Kennedy ebben az időben a városban tartózkodott. „Az aktáink ezt megerősítik és valószínű az FBI is tudott róla. Elképzelhető, hogy volt egy eltusoló manőver.”

A HALOTT MARILYN MONROE:

MM Morga

Kategóriák