2024. Január 20.- HÜJE ALADÁR ÉS HISZTI KRISZTI

írta | jan 21, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Humor, Kortárs képzőművészet, Videó

qMHofkVzzMgpNg5a1Avf2OqvnBc

A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt 1960-1980 között. Henyke is nagyon szerette nézni. Most emlékeztetni szeretném a VÍRUSNAPLÓ olvasót a rajzfilmsorozat főszereplőire:

Mézga Géza a Mézga család feje, a sorozatok egyik főszereplője.

Mézga Gézáné, születési neve: Rezovits Paula, Géza felesége. Igen jó háziasszony és gondoskodóan nevelgeti a csemetéit. Folyton panaszkodik a férjének valami miatt, ezért általában ekkor szabadul el a pokol MZ/X küldeménye kapcsán. Az első széria filmjei végén folyton azt mondja, hogy „Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” A harmadik szériában kiábrándul Pistiből, és ekkor azt mondja, hogy „Soha nem akarom hallani ezt a nevet”. Gyakran úgy tűnik, hogy a családban ő hordja a nadrágot, mivel általában basáskodik a férje fölött, aki megtörik a domináns akaratának. Többször titulálja Gézát szerencsétlennek, pipogyának, lelketlennek, brutálisnak, ámokfutónak, attól függően, hogy a férje milyen baklövést követ el. Paula foglalkozik a család pénzügyeivel. Ennek ellenére azonban a végletekig kitart a családja mellett, ha a szükség úgy hozza. A rokonsága valahol a balatoni Kecerakoncán lakik, ahová Mézgáék egyszer egy esküvőre utaznak. Hangja Győri Ilona volt.

Mézga Krisztina Mézgáék nagyobbik gyereke. Idegesítő bakfis karakter. Folyton pengeti a gitárját és újságpapírral csavarja be a haját. Maffia macskával ápol baráti viszonyt. Az első sorozat 12. epizódjában egy beatzenekar énekesnője. Gyakran vihog. Többször kiderül, hogy elég buta. Az iskolában szándékosan törekszik a bukásra, még a “hülyét” is j-vel írja le. A második sorozat egyik részében azonban Aladár felfedezi, hogy Kriszta álmában egész értelmeseket beszél. Egy-egy szituációhoz gyakran fűz valamilyen cinikus megjegyzést, amelyen általában csak ő nevet. Jellegzetes mondata: „Anya, szólj rá!”, ha valami nem úgy történik, ahogyan ő szeretné. Aladár csak úgy hívja, hogy „vizes agyú” vagy „hiszti Kriszti”. Hangja Földessy Margit, majd Haumann Petra. 

Mézga Aladár Mézga Géza és Paula kiskamasz fia. A különálló szobájában egy régi rádiót alakított át adóvevővé. Azon tartják MZ/X-szel a kapcsolatot. Kreativitásának és műszaki érzékének köszönhetően a háztartásban használatos tárgyakból új találmányokat barkácsol. Többek közt így alkotja meg az ultramodern rádiót is. Ezekhez legtöbbször az apja holmijait használja fel, akit ez rendszeresen kihoz a sodrából. Kriszta “lüke Aladárnak” becézi, annak ellenére, hogy az iskolai házi feladatok megoldásában mindig hozzá fordul segítségért. Civakodásaik adják a sorozat egyik fő humorforrását. Aladár a második széria főszereplőjévé avanzsálódik, amelyben felfújható, gumiból készült űrhajójával, a “Gulliverklivel” járja a világűrt hűséges társa, Blöki kutya társaságában. A használaton kívüli űrhajót hegedűtokban tárolja és szódás szifonnal tölti fel. Hangja az első és a második évadban Némethy Attila, a harmadik sorozatban Geszti Péter, a negyedikben pedig Baradlay Viktor. 

Dr. Máris Márton Ottokár Mézgáék mellett lakik, foglalkozása régész. Értelmiségi karakterként tud angolul, franciául, és egy kicsit norvégul. Gyakran idegesíti, hogy Mézgáék hozzá fordulnak, ha valamiben hiányt szenvednek. Zsémbes és goromba személyiség. Visszatérő humorelem, hogy valahányszor Mézgáékkal üzletel, az árba mindig beszámítja Mézgáék korábbi tartozásait is. Az első szériában olykor ő is áldozatául esik MZ/X küldeményeinek (pl. a robotdirektor áttöri a lakása falát). A Vakáción a Mézga családban pedig Mézgáék vele együtt kelnek útra. Az első és a második sorozatban Tomanek Nándor volt a hangja, a betegsége miatt a harmadik sorozatban már Bárdy György, a negyedikben pedig Tomanek Nándor fia, Tomanek Gábor, akinek a hangja teljesen az édesapjáéra hasonlít. 

ÉS IME EGY KIS RETRÓ:

Kategóriák