2024. Január 24.- A C- VITAMIN NEGHOSSZABBÍTJA AZ ÉLETET

írta | jan 24, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Orvoslás, Szeged, Tudomány

M B 1934027

Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928). Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt: 10 liter présnedvből 6,5 gramm hexuronsavat állítottak elő. 1932-ben Szent-Györgyi a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára a hexuronsavat a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el. Szegeden a paprikából kiinduló C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták. Nobel-díját részben ezért kapta , 1937-ben.
A C -vitamin kilója 2500.- Ft.
A C-vitamin halálos adagja 1 kg (1000000 mg) körül van az elméleti kísérletek szerint.
Okoz bármilyen egészségügyi problémát 5000 mg, vagy esetenként 10000 mg fogyasztása – kérdezi tőlem Bojtor Tibor a VÍRUSNAPLÓ állandó olvasója.
Amennyiben egészséges vagy, nincs rejtett veled született vese problémád és megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, akkor a válasz az, hogy nem.
A C-vitamin vízben jól oldódik, hosszú távon nem raktározódik a szervezetben. Egyes betegségek és állapotok mellett felszívódása gyengébb, így vitaminhiányos állapot jöhet létre. Vitaminhiányt okozhat a dohányzás, egyes emésztőszervi megbetegedések.
Hiányának tünetei: fáradékonyság, vashiányos vérszegénység, lassabb sebgyógyulás, gyengébb ellenálló képesség a fertőzésekkel szemben.
Miközben felnőttek számára napi 80 milligramm a hivatalos ajánlás C-vitaminból, a patikákban A minimális beviteli mennyiségen túl léteznek kalkulációk optimális és hosszabb időn át tolerálható napi dózisra is.
A C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert élete során napi 10000 milligrammot szedett a vitaminból, idősebb korában és 93 évesen hunyt el.
A molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 20000 milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el.
Kutatásaim zerint hosszabb távon napi 2000 milligrammos mennyiség az ideális ás nem okozhat egészségügyi problémát, ám ha valaki ilyen nagy adagot fogyaszt, azt ne egyszerre tegye, hanem ossza el legalább két adagra.
Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni, a felesleg a vizelettel távozik – azaz szó szerint a csatornába folyik a pénz. A tartós nagy dózisú bevitel hatására ráadásul működésbe lép szervezetünk önszabályozó mechanizmusa is: azaz csökkenti a felszívódást, és növeli a kiválasztást.
Korábban elterjedt nézet volt, hogy a túlzott C-vitamin bevitel elősegíti a vesekőképződést, a legújabb kutatásaim szerint ezt azonban semmi sem támasztják alá.
Itt kell elmondanom, hogy a C-vitamin táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos véralvadásgátló hatóanyagokkal, koleszterincsökkentő gyógyszerekkel, de csökkenthetik az antivirális szerek, illetve egyes kemoterápiás kezelések hatékonyságát is. Az ösztrogént tartalmazó gyógyszerek és a C-vitamin közös szedése pedig megemelheti a szervezet ösztrogénszintjét.
Evan Cameron és Linus Pauling nagy mennyiségű C-vitamin kúrát alkalmazott. Kimutatták, hogy a napi 10000 milligram mennyiség jelentősen megnövelte a halálos betegek életben maradási esélyét.
A túladagolt C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, ezáltal erősíti az immunrendszert. A C-vitamin antioxidáns hatása miatt véd a rákkeltő anyagok káros hatásaitól.
A C-vitamin a kötőszöveti rostok egyik típusának, a kollagénnek az előállításához nélkülözhetetlen koenzim. A kötőszövet sejtjein belül a prokollagén fehérje különböző poszttranszlációs módosulásokon megy keresztül, majd a molekula prolin és lizin oldalláncai hidroxilálódnak (hidroxiprolin, hidroxilizin), majd a polipeptidlánc glikozilálódik. A hidroxilálás csak C-vitamin jelenlétében tud lezajlani, vagyis C-vitamin hiányában a szervezet nem tud kollagént, és így jó minőségű kötőszövetet létrehozni.

Kategóriák