2024. Január 27.- AZ ALBINÓK ÉS A TÖBBIEK

írta | jan 27, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Kutatás, Orvoslás, Tudomány, Videó

image0 1 e1706378156653

A melanin az élőlények által termelt, sötét színű pigmentek neve. Az emberekben a melanin határozza meg a bőr, a haj és a szem színét. Vannak akik egyáltalán nem termelnek melanint, ők az albínók. A melanin hatékonyan nyeli el a fényt és semlegesíti a bejövő UV-sugárzást valamint ezáltál képes megvédeni a sejtek DNS-ét a káros sugárzástól, csökkentve ezzel a bőrrák kialakulásának esélyét. A szemben, a szivárványhártyában található melanin a retinát védi az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen. A kék, zöld, szürke szemű emberekben ez a védelem kevésbé hatékony, mint a barna szeműekben.

A tartós pigmenthiányos bőr azaz a vitiligo ismeretlen eredetű, külső okra vissza nem vezethető rendellenesség. A bőr színének elvesztése többféle betegség illetve ok miatt is bekövetkezhet: gombás fertőzés, sérülés stb. A betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök, az anogenitális (végbélhez, nemi szervhez tartozó) rész körüli bőr, a térd, a könyök, a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület fehér hatást kelt, konvex élei vannak, a foltok változó számban és kiterjedésben lehetnek jelen. A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak, de többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik. 

A vitiligot társbetegségek is kísérhetik, például pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség, vészes vérszegénység stb. Vitiligonál a bőrgyógyász elsődleges feladata feladata az esetleges a gyulladásos gócok (fog, ízület, nemi szervi fertőzés) felderítése. Nekem például 30 évesen az államon lévő vitiligo három év után spontán meggyógyúlt, azaz tünetmentesé vált, anélkül, hogy a bármit tettem, vagy életvezetésemen bármit változtattam volna.

A vitiligo gyógyítására léteznek bizonyos kezelési módszerek melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt. Én az UVB fényterápiát ilyennek tartom. Az Ultraviola B orvosi lámpa amely 280nm és 315nm hullámhossz közötti fényt bocsát ki, és ezért néha középhullámú ultraviola fények is hívják. Ezek azok a hullámhosszok, amelyek bizonyítottan hatékonyak a pikkelysömör és a pigmenthiányos bőr kezelésénél. 

s l1600

ORVOSI FÉNYTERÁPIÁS LÁMPA UVB 311NM 9W/01/2P PHILIPS IZZÓVAL” nagyon hatékony a bőrproblémák kezelésénél.

Én úgy gondolom, hogy a 311nm hullámhossz közeli keskenysávú UVB termékek biztonságosabb megoldást jelentenek a szélessávú UVB vagy akár a PUVA kezeléshez képest. Ennek az az oka, hogy a keskenysáv kívül esik az égető UVB hullámhosszokon, amelyek gyakran összefüggenek a bőrrákkal és a keskenysáv elkerüli az UVA hullámhosszt is, ami pedig a legveszélyesebb bőrrákhoz, a melanómához kapcsolható.  Tisztában vagyok vele, hogy egy ideális világban, minden UVB kezelést csakis egy egészségügyi szakember felügyelete mellett, egy klinikán végeznek el, azonban tiszteletben kell tartani az emberek jogát ahhoz, hogy az otthoni kezelések kényelmét válasszák.  Végső soron az UVB fény mindenki számára elérhető, csak ki kell lépni nyáron a szabadba, és ezért úgy gondoljuk, hogy egy ésszerű otthoni kezelési terv a megfelelő felszereléssel és használati utasításokkal kombinálva valójában akár biztonságosabb is lehet, mint a felegyület nélküli közvetlen napsugárzás. 

Van egy pikkelysömörben szenvedő ismerősöm, aki a két hét szabadságát a napon tölti el, hogy enyhítse a bőrproblémáját, de szerintem. a költségeken, a vesződésen és a nemkívánatos hullámhosszoknak való kitettségen túl egyszerűen egészségtelennek is tűnik a testet kitenni egy hirtelen kéthetes erős UV fényterápiás kezelésnek a nap alatt, majd pedig hagyni, hogy a pikkelysömör visszatérjen a következő hónapok alatt. Véleményem szerint, melyet számos egészségügyi szakember is oszt, biztonságosabb egy folyamatos alacsonyabb szintű UVB keskenyhullámú kitettséget fenntartani otthon, és állandó kezelés alatt tartani ezeket a kellemetlen bőrproblémákat, amennyire csak lehet.  Talán a jövőben elérhetővé válnak más kezelések is ezekre a problémákra, azonban ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a keskenysávú UVB fény a legjobb megoldás azok számára, akik a bőrproblémájukat valamilyen ultraviola phototerápiával kívánják kezelni.

HGYK HPC fenyfesu

A fényterápiával – vagyis az UV-B orvosi lámpával kombinálva ajánlom a Vitix gélt, melyet kifejezetten a bőr repigmentációjának támogatására fejlesztették ki, mivel javítja a bőr sejtjeiben a szabad gyökök egyensúlyát. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Vitix rendszeres alkalmazásával és fototerápiával kombinálva helyreállítja a normális melaninszintet, vagy akár teljesen megszünteti a pigmentvesztést.  A Vitix összetevő két növényi alapú, nagyon aktív enzim kombinációja, magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, helyreállítja az epidermális sejtekben a szabad gyökök fiziológiai egyensúlyát, növeli az epidermális és melanocita sejtek prooxidációs képességét, csökkenti a hidrogén-peroxid koncentrációját. A pigment visszatérése a fehér foltokba egyenletesen vagy apró, kerek pontokban történhet, ahol a melanociták még nem tűntek el teljesen a depigmentált területről. Az első eredmények fényterápiával kombinálva a felhasználás második és negyedik hónapja között láthatók.

Továbbá a fényterápia mellett nagyon hatásos kezelésnek tartom az Afamelanotid nevű, melanin termellést stimulálló gyógyszert, amelyet 2015. január óta Európában a bőrkárosodásának megelőzésére használnak. Az Arizonai Egyetemen fedezték fel, eredetileg barnítókrém hatóanyagának szánták. Az ausztrál Clinuvel cég további különböző indikációjú klinikai vizsgálatokat végzett vele (akné kezelése, az eumelanin expressziójára kifejtett hatása, a Hailey-Hailey kórkép terápiájában történő alkalmazás), majd az Európai Gyógyszerügynökség 2014. októberi támogató véleménye alapján az Európai Bizottság engedélyezte, mint az első szisztémás fényvédő gyógyszert.

Kategóriák