2024. Június 2.- 120 ÉVES A SZEGEDI RÖPTENISZ

írta | jún 2, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Oktatás, Relaxáció, Sport, Szeged, Szülinap

SZAB szekhaz2

Joó Gyöngyi: A turuljátékEgy szegedi sportág története és szabályai

Könyvbemutató

A szegedi turuljáték igazi unicum. Egy város, amelynek saját 120 éves sportjátéka van az nem mindennapi. A város lakói tartják életben egy lelkes testnevelő tanár segítségével a régi hagyományok nyomdokain haladva. Ennek történetét ismerhetjük meg ebben a beszélgetésben. Hogyan is jött létre? Hogyan játszották régen és ma? Miért olyan különleges a játék ütője? Hogyan alakultak ki a versenyszabályok? Ezekre mind válaszokat kaphatunk.

A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget: Kohári Nándor középiskolai tanár.

2024. június 05. Szeged, 17 óra.Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (Somogyi. u. 7) 110. terem.

joo gyongyi

A turuljáték idén épp 120 éves. Halácsy Antal találta fel a turul-labdajátékot és ebből fejlődött ki a mai versenysport. A harmadik bejegyzett labdajáték volt Magyarországon a tenisz és a népszerű futball mellett. Különleges hosszúnyelű ütőkkel játszották iskolaudvaron vagy a Tisza parton.

Dr. Thékes László 1958-ban írta le az akkoriban röptenisznek hívott játék szabályait. A II. világháború utáni időszakban, egészen az 1970-es évek közepéig a Partfürdő pályáin szervezett egyéni és csapatversenyeket hétvégeken. 

Ebben az időben sokaknak volt keményfából készült fa ütője és egy kopott teniszlabdája a játékhoz. A két méter magas háló felett, egy 5×10 méteres területen kell közvetlenül megütni a labdát. Mindig az adogat, aki az előző labdamenetet elveszítette. Egy játszma 6 pontig tart, melyet kettő különbséggel lehet megnyerni. A nők két, a férfiak három nyert szettig játszanak ma is. Ennek a kornak kiváló játékosa volt Dr. Harsányi Géza, a város gyermekorvosa és tüdőgyógyásza. Huszonkét bajnoki címet szerzett egyéniben és párosban. Évről évre az ő tiszteletére rendezik a versenyt, immár a 15. alkalommal az újszegedi liget fái alatt. Így tartották a szegedi emberek életben a turuljátékot.

Az 1990-es évek óta a turuljáték szinte újra éledt Szeged Városában. Évről évre lehet szabadtéri versenyeket és élvezetes mérkőzéseket látni. A turuljátékot a fiatal nemzedékek is megismerik a szegedi iskolákban és oktatják az egyetem testnevelés és rekreáció szakján. Az élvezetés játék gyorsan elsajátítható, a szabályok egyszerűek. A versenyen idén is nemek szerint külön-külön, gyermek/ifjúsági, felnőtt és szenior kategóriában indulnak a versenyzők. 

IMG 5805

Halácsi Antal eredeti könyve:
https://mek.oszk.hu/10800/10833/10833.pdf

Kategóriák