2024. Május 13.- HÁBORÚ MAGYARORSZÁGON

írta | máj 13, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Háború

Az emberek képzeletét leginkább az első és második világháborúhoz hasonló forgatókönyvű háború ragadja meg. Eszerint a harmadik világháború a szövetségi rendszereket kiépítő nagyhatalmak közvetlen összeütközése lesz, amelybe a legtöbb hatalom bekapcsolódik, végül pedig a nagyhatalmi szerepkörök újraelosztását vagy az emberi civilizáció teljes hanyatlását eredményezi.

Többen ilyen természetű háború kipattanásától féltek az Egyesült Államok és a regionális hatalmi szerepre pályázó Irán közötti feszültségek kiéleződése idején. 2007 októberébe George W. Bush amerikai elnök az iráni atomprogrammal kapcsolatban figyelmeztetett a harmadik világháború veszélyére, egy év múlva pedig az iráni hadsereg parancsnoka fenyegette meg az Egyesült Államokat világégéssel. 2008 nyarán Robert Kagan amerikai politológus jelentette meg a The Return of History and the End of Dreams (A történelem visszatérése és az álmok vége) című könyvét, amelyben az autoriter kínai–orosz–iráni és a demokratikus India–Amerika–Európa szövetségek összecsapását valószínűsítette harmadik világégésként. Az Irán-USA világháború kitörésére különösen sokan számítottak azután, hogy 2020 elején az Egyesült Államok meggyilkolta Szulejmáni tábornokot.

A szövetségi rendszerek közötti világháború veszélyét hordozta az ukrajnai invázió, amely miatt ismét kiéleződött a NATO és Oroszország viszonya. A feszültség elfajulására utalóan a legmagasabb rangú keleti és nyugati vezetők is a harmadik világháború kifejezést használták.

Szintén ebbe a típusba tartozik a Kelet-Ázsiában terjeszkedő Kína és az azt megállítani akaró Egyesült Államok által szervezett koalíció lehetséges összecsapása.

Magyarországon 2016-ban útjára induló Zrínyi haderő-fejlesztési program a Magyar Honvédség fegyverzetének, felszerelésének és infrastruktúrájának szinte teljes modernizálását tűzte ki célul. Az első látványos lépes a kézi fegyverek lecserélésének megkezdése CZ Bren 2 gépkarabélyok, Scorpion EVO3 géppisztolyok és CZ P-09 és P-07 pisztolyok licencgyártásának elindításával, a sokoldalú Carl Gustaf gránátvetők beszerzésével. A helikopterbeszerzés is elindult 2018-ban, aminek keretében olyan korszerű helikopterek kerültek beszerzésre mint a H145M és a H225M. A harckocsik-park is megújul: a Leopard 2A7 harckocsikkal váltják le a hidegháborúból itt maradt T-72-eseket. Olyan elveszett képességek kerülnek vissza a Honvédség kötelékébe, mint az önjáró tüzérség, amit a világ egyik legkorszerűbb önjáró tarackja: a PZH2000-es képvisel majd. Új, modern, nagyrészt hazai gyártású harcjárműcsaláddal is bővül a Honvédség arzenálja a Gidrán 4×4-es MRAP terepjáró és a Lynx gyalogsági harcjármű képében. Utóbbiakhoz megrendelt Spike páncéltörő rakéták is korszakváltást jelentenek a 30-40 éves szovjet technikához képest. A légvédelmünk is teljesen megújul: régi, de jól bevált Mistral rendszer modernizálásra került és egy új, a világ egyik legjobb közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerével: a NASAMS-szel is bővülni fog a Honvédség arzenálja. Valamint 12db L-39NG is beszerzésre kerül. A légierő új KC-390 típusú szállító repülőgépeket kap és a Gripen vadászrepülőgépeket is modernizálják, és további négy darabbal bővül az állomány, így azok még a 2030-as években is szolgálatban maradhatnak. A Honvédség jó úton halad afelé, hogy sok évtizedes haditechnikai hátrányát, lemaradását ledolgozza és az évtized második felére a közép-európai régió egyik legkorszerűbb haderejévé váljon.

Leopard 2A4 tank of the Hungarian Armed Forces
PzH 2000 of the Hungarian Armed Forces 3
Lynx KF41 Hungarian
2560px 070225 M 4393H 041
Gidran MRAP vehicle of the Hungarian Armed Forces 1
Navistar MaxxPro
Red Falcons train drivers for new tactical vehicle 150122 A ZK259 256
BTR 80 of the Hungarian Army
Tatra 815 8x8 NVA
Raba H 14 terepjaro kamion
SA
PRW17
Gripen 838247046
Hungarian Air Force 604 Airbus A319 100
HungarianMi 17 2006
FN MAG white background

Lynx KF41

CZ Scorpion EVO III
CAM00553

Kategóriák