2024. Május 8.- A VILÁG LEGKIEMELKEDŐBB VEZETŐJE JÖTT JÖTT EL HOZZÁNK

írta | máj 8, 2024 | Vírusnapló, Archívum, Építészet, Filozófia, Gazdaság, Kína, Kultúra, Tehetség, Történelem, Választások, Videó

56216491 06e0a548fba4bf8dce77e104ef884e4c wm

Csak akkor kerülhető el, hogy a globális geopolitika lángba boruljon, ha odafent a két ország egymásnak teret hagy, és nem próbálják egymást lerántani, ahol csak tudják – mondta Orbán Viktor.
Ironikus módon a myugati progresszív liberálisok éppen azért vannak a legnagyobb lemaradásban, mert még mindig a civilizációk és politikai hagyományok globális sokféleségét próbálják felülírni kedvenc egyetemes politikai modelljükkel, miközben nem látják be: államaiknak már nincs meg az anyagi hatalmi bázisuk ehhez.
A magyar kormány nem akarja strukturálisan alárendelni a magyar nemzet érdekeit egyetlen blokk stratégiájának sem, legyen az az amerikai szövetség, az EU, a NATO vagy az ideológiailag uniformizálódó liberális Nyugat.
Orbán Viktor átfogó stratégiai koncepciója sokkal inkább a konnektivitáson keresztül ragadható meg. Magyarország egy alternatív globalizációs modellt alakított ki, amely képes legyőzni a blokkrendszerben rejlő negatív hatásokat.
Az Európai Unió soros elnökeként július elsejétől Magyarországnak lehetősége nyílhat arra, hogy az EU-t egy függetlenebb európai vonal felé terelje Kínával kapcsolatban. Titokban egyébként sok európai vezető nagyon hálás lenne ezért, mert az EU tagállamai nem állnak készen a Kína elleni hidegháborúra.
A magyar–kínai kapcsolatok javítják a kínai–uniós viszonyt. Ugyanakkor ha Kína és az EU nem tud egymással kijönni, akkor a Kína és Magyarország közötti stratégiai együttműködés még értékesebbé válik. Kína viszonya Magyarországgal jobb, mint más uniós tagállamokkal.
Elmondható az is, hogy a magyarok sokkal inkább barátként tekintenek Kínára és a kínaiakra, mint bármely más nyugati ország lakossága. 
A magyar kormány kifejezetten elutasítja az Európai Bizottság és az amerikai Biden-kormányzat kockázatmentesítés, valamint leválasztás doktrínáját, és hisz Kína további geopolitikai és ipari felemelkedésében. 
A kínai elnök a következőket mondta Magyarországról és a magyarokról: Magyarország híres csodálatos tájairól és neki dicsőséget hozó, kiváló szülötteiről. Gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A költő-hazafi Petőfi versei széles körben ismertek, csakúgy, mint a zongora királyaként emlegetett Liszt szenvedélyes zenéje. A magyar nép szorgalmas, elmés, nyitott és elfogadó. Mer új utakon járni, és innovatív készségekben gazdag. Találmányai mindegyike – így a golyóstoll, a hologram vagy a Rubik-kocka – az emberiség fejlődésének egy-egy meghatározó pontja – fogalmazott Hszi Csin-ping. Hozzátette, vállt vállnak vetve birkóztunk meg a nemzetközi pénzügyi válsággal, küzdöttünk a Covid-járvány különleges időszakában. A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós.
Érvényesítenünk kell a valódi multilateralizmus gyakorlatát, aktívan síkra kell szállnunk a méltányos és rendezett többpólusú világ és a befogadó gazdasági globalizáció mellett. Tovább kell segítenünk az emberi sorsközösség építését, és több pozitív energiát kell fordítanunk a világbéke fenntartására és a közös fejlődés előmozdítására – fogalmazott. 
Az új kor új útján a kínai fél várakozással tekint a magyar barátaival való barátság új történetének, az együttműködés új fejezetének megírása elé, hogy közösen vágjunk utat a két nép számára egy szebb jövő felé – mondta az elnök. Aztán pontokba szedte, hogy mi kell ahhoz, hogy a stratégiai együttműködést új szintre emelje a két ország:

Ehhez arra van szükség, hogy folytassuk a hagyományos barátságot, és megerősítsük a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait. A magas szintű kölcsönös politikai bizalom a kínai–magyar kapcsolatok fontos alappillére. Kína kész arra, hogy figyelemmel a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójára, a magyar féllel együttműködve a kétoldalú kapcsolatokat stratégiailag és hosszú távra magas szinten megtervezze, a magas szintű eszmecserék pozitív lendületét megszilárdítsa, támogassa a rendszeres kormányközi, törvényhozási és pártközi eszmecsere és szakpolitikai kommunikáció fenntartását, fenntartsa egymás alapvető érdekeinek határozott és kölcsönös támogatását, ezáltal szilárd politikai biztosítékot nyújtson a kínai–magyar kapcsolatok magas szintű fejlesztéséhez.
Meg kell erősítenünk a fejlesztési stratégiáink összehangolását, és új csúcspontokat kell elérnünk a gyakorlati együttműködésben. A kínai típusú modernizáció és fejlődés útján Magyarországra útitársként tekintünk, amellyel készek vagyunk előmozdítani az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés és a magyar keleti nyitás stratégiájának mélyreható összehangolását, valamint felgyorsítani az olyan nagy együttműködési projekteket, mint a Budapest–Belgrád vasútvonal építése. Kína kitart a külföld felé való magas szintű nyitás előmozdítása mellett, és kész megerősíteni az együttműködését Magyarországgal az olyan fellendülőben lévő területeken, mint a tiszta energia, a mesterséges intelligencia, a digitális gazdaság és a környezetbarát fejlődés, hogy új minőségi termelőerőket teremtsen és mindkét fél magas színvonalú fejlődését szolgálja.
Tovább kell bővítenünk az emberek közötti cserekapcsolatokat, meg kell erősítenünk a közgondolkodás alapjait a kétoldalú kapcsolatokban. Az emberek közötti szorosabb kommunikáció a kétoldalú kapcsolatok éltető ereje. Kína kész Magyarországgal folyamatosan bővíteni az együttműködést és a tapasztalatcserét az olyan területeken, mint az oktatás, a kultúra, az idegenforgalom, a sport, az ifjúság, a média és a helyi közösségek. Kész támogatni egymás nyelvének oktatását, jól hasznosítani a kölcsönösen létrehozott kulturális központjaink adta lehetőségeket, ösztönözni mindenkit és minden intézményt, hogy erősítse a kölcsönös kapcsolatokat és interakciót. Kína kész továbbá együttműködni Magyarországgal a további kölcsönös vízumkönnyítés, a két ország közötti közvetlen légijárat-bővítés, valamint a két ország közötti közlekedés kedvezőbb feltételeinek megteremtése érdekében.
Élére kell állnunk a regionális együttműködéseknek, és ragaszkodnunk kell a Kína–EU-kapcsolatok helyes irányának fenntartásához. Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése lépést tart a korral, megfelel az általános tendenciáknak csakúgy, mint Kína és a kelet-közép-európai országok közös érdekeinek, és hasznos kiegészítése a Kína–EU-kapcsolatoknak. Az utóbbi időben a Kína–EU közötti kapcsolatok fellendülőben vannak. Kína és az EU egymás átfogó stratégiai partnerei, közös érdekeik skálája széles, az együttműködésük nagyobb, mint a versengésük, és több az egyetértés, mint a nézeteltérés. Mindkét fél közös felelőssége, hogy a világ nagyobb stabilitásának megteremtése érdekében együttműködjön, és nagyobb lendületet adjon a globális fejlődésnek. Kína kész együttműködni Magyarországgal a Kína–Közép-Kelet-Európa Turisztikai Koordinációs Központ együttműködés elmélyítése és megszilárdítása, valamint a tartós Kína–EU-kapcsolatok fejlesztésének előmozdítása érdekében.
Meg kell erősítenünk a nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecserénket, és össze kell fognunk a globális kihívások kezelésére. Napjainkban egyre gyorsabban keletkeznek korszakos változások, és folyamatosan bukkannak fel különféle globális kihívások, amelyek kezelésében a nemzetközi közösség összehangolt fellépése szükséges. Kína és Magyarország hasonló nézeteket és egymáshoz közel álló álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben. Ki kell tartanunk az összefogás és az együttműködés mellett, erőteljesen támogatnunk kell az emberiség közös értékeit, így a békét, a fejlődést, a méltányosságot, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot.

Kategóriák