MÁRCIUS 6. (FEBRUÁR 6.) – SZOMBATI ZÉLANDOLÁS

írta | márc 6, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Kishegyes, Ország - Ünnep - Zene, Videó, Zene

ORSZÁG – ÜNNEP – ZENE

Régen feladtam, hogy naptárt tudok követni azzal az „ifjonti” hevülettel, ahogyan én belezuhanok egy-egy ország zenéjébe és kultúrcsodáiba…. Maradjunk abban, hogy nem kapkodunk! Csak úgy öregesen, de annál akkurátusabban…! 😊 Most pl. megünnepelhetjük, hogy  éppen egy hónapja volt Új Zéland nemzeti ünnepe… Csináljunk most magunknak megint egy jó nagy „helyben utazást”, annál is inkább, mert egyéb  módozatokban úgysem lenne ajánlott bármilyen „nagy utazás”. Nem jó napok járnak arrafelé sem, sőt…

Azt írja a New Zealand Herald a tegnapi számában, hogy igencsak teringettézve ébredt Jacinda Ardern, a 40 éves elnökasszony, miután 7-es erősségű földrengésre ocsúdott fel, cunami-fenyegetések járják és újabb   Covid-készültséget kell bevezetni náluk is… Ráadásul még mindig sok a habozó  ott is a vakcinációval szemben… Hagyjuk is a jelent, meneküljük egy kicsit inkább vissza a „kiwi” múltba… és menjünk át kicsit, a talpunk alatt (hát, ide nem jó az, hogy “légvonalban”…), egy föld-átmérőnyire levő szárazulatokra! Mondom, hogy HELYBEN UTAZUNK… !!!

február 6 – Új-Zéland nemzeti ünnepe…

…ami a Waitangi egyezmény (1840) aláírásáról emlékezik meg. Ez lényegében a brit korona fennhatóságát foglalta törvénybe, az északi sziget maori őslakói fölött….

Új-Zéland területe Magyarországénak majdnem háromszorosa,  lakossága meg a fele a miénkének… Ami kimarad: az eszeveszett, ájultatós természeti vadregény és szépség… Mutatom:

Milford Sound New Zealand.

Legfőbb városuk: Wellington (bár Auckland se semmi… )

Wellington City 11456 1 lg
Wellington város, nevét az angliai Wellington első hercegéről kapta, aki Waterloo-nál legyőzte Napóleont.

Ez pedig a Wellington bélszín… 😉 * (recept a végén)

wellington belszin 2
Csak, mint ötlet…

 Na jó, akkor tessék „helybe hozom” a legnagyobb várost is…

Auckland
Elővárosaival együtt 1,4 millió ember él Aucklandban – az ország lakosságának 31%-a

(Az oda-vissza olvasható) Aotearoa = Új Zéland maori neve. Akkor terjedt el, amikor a kétnyelvűséget bevezették a szigetország intézményeiben. Eredetileg csak az északi szigeten használták, de amikor a 90-es években szokásossá vált  nemzeti himnuszuk, a “God Defend New Zealand” éneklése angolul is és maori nyelven is, azóta szélesebb körben használják.

Uj Zeland map

Mivel igen távol esik minden földrésztől, Új-Zéland a legutolsó nagyobb, emberi letelepedésre alkalmas terület, amit az ember a Földön meghódított.

A teljes  elszigeteltség miatt Új-Zélandon az állatok és a növények különleges sokfélesége alakult ki, igen sok bennszülött, csak itt élő fajjal, például az olyan különleges madárfajták, mint a kiwi. Nemzeti jelképük, a bezárt, alkalmazkodó lét csodás példája ő…

Az ottaniak is kiwi-nek nevezik magukat…

Meg nem állhatom, hogy ide ne hozzam a nevezetes Donnie Darko (2001) filmzeneként ismert Mad World című számra készült, végtelenül kedves kis animációt. A kis ügyefogyott teremtés művi kínlódása és végtelenbe repülése, mintha az emberlétünk példázata lenne, kicsiben, nagyban… Nézhetjük derülve is és meghatódva, végtelen szomorúsággal… de egészen biztosan elfeledhetetlen marad! Egy kommentelő azt írta a YT-on, hogy míg az anyukája végig dobálta magát a nevetéstől, ő elsírta magát – magam is ehhez állok közelebb…

Az eredeti Tears For Fears (GB) siker, Gary Jules (US) féle változata, meghitt hátteret ad a kiwikénk filozófikus példázatának.

Azt meg pláne nem állhatom meg, hogy, ha már ez az ismert melódia felmerült, le ne játsszam   a mi Ruzsa Magdink mélyen lélekhez szóló változatát. A kishegyesi születésű, általunk is igen előszeretett  kedvencünk, igazi drámai erőt visz az egyébként eléggé bágyadt, szplínes  melódiába…

Rúzsa Magdi – Beteg a világ.  Mintha egy másik szám volna és mintha tényleg rólunk szólna…

A maorik ősi rituális haka tánca nem annyira a vendégszeretetükről szól – bár azzal sincs baj. Sokkal inkább annak szóló – jogos – fenyegetés, akik a békéjüket megfenyegeti… Ma pedig az igen magas szintű amerikai foci kultúrájuk része, a meccsek előtti  félelmetes dobogás és ordító nyelvöltögetés…  Kár, hogy a mi focink előtt nem mutatunk be valami hasonló, kemény, botos, legényes csűrdöngölőt… 😉 hogy féljenek tőlünk…!

Mondanom és bizonygatnom sem kell, hogy ez a harcos kultúrhagyomány mennyire „adta magát” a heavy metal zenének, hogy felfedezze magának és belakja. Tessék, itt a reveláció maga! Ez a látványos videó és a szuggesztív rítus mutatja, hogy a zene világa hogyan találja meg a világ zenéit, bármennyire is világtól elzárkózva éltek sokáig ezek a földlakók a tengerözönben…

Az „idegen fegyverek” nevet választotta, 2010-ben, egy filmélmény (District 9)  alapján az Alien Weaponry együttes. Mint thrash metált játszó, három tagú tinizenekar indultak, de később a death metál felé vették az irányt, miközben Új Zélandon általánosan is bőségben buzog az utóbbi, de az előbbiben sem szűkölködnek szegények… Kemény, harcias zenéjük szándékosan idézi a haka, gyakran brutális dühét a régi veszteségek és a bátorság történetei nyomán.

Alien Weaponry – Kai Tangata (Official Video) 

Ha feldobott valakit ez a militáns zenei világ, gyertek és menjünk beljebb a maori metálerdőbe, annál is inkább, mert nagyon pregnáns ritmusvilág, nagyon komolyan vehető zúzda fogad bennünket és közben egy kis történelmet is tanulhatunk. Mondhatnánk, hogy itt is lenne miért letérdepelni azoknak, akik az őslakókat ölték és kifosztották, de nem mondjuk, mert egészen evidens, hogy ez nem az utódoknak, hanem az akkori gyalázatoknak írható fel… és talán fel is írattatott, ahol kell! Nekik szól örök mementóként a nyelvöltögetés…

Alien Weaponry – Raupatu (az elkövetett történelmi jogtalanságok maori megnevezése)

Az ország geológiailag rendkívül aktív területen fekszik, az itt húzódó törésvonalak mentén gyakoriak a földrengések és a vulkanikus kitörések.

Vulkan

Két nagyobb és sok kisebb sziget együtt, a Föld legelszigeteltebb országa: még Ausztráliától is kb. 1500 km-re fekszik. A másik legközelebbi nagyobb szárazföld délen az Antarktisz.  

Nagy távolságok sem jelentettek akadályt az Északi-sziget legészakibb részéről, a gyönyörű vízeséseiről nevezetes Whangarei-ből származó srácnak, hogy pop világsztár legyen belőle…

Keith Lionel Urban,  „The Fighter” country énekes, zenész, zeneszerző, producer. Új-Zélandon született ugyan 1967-ben a gyermek, de 2 éves korában, szüleivel Ausztráliába költöztek, ahol már 6 évesen elkezdett gitározni, énekelni. 15 évesen otthagyta az iskolát, hogy csak a zenével foglalkozhasson. Számos díjat elnyert gitárosként és énekesként is. 1990-ben az ausztráliai EMI kiadó szerződtette, első albumának több dala is slágerlista-vezető volt. Két év múlva Nashville, be a country & western zene világ fővárosába költözött… Innentől már egy country zenész története városi legendává válik – különösen, ha a neve is adja magát! Nomen est omen

1991-es, saját neve alatt megjelent lemezével futott be, amint 4 szám róla azonnal meglovagolta az ausztrál listákat, majd egy év múlva belovagolt Amerikába is… Nashville lakójaként gyakori kokain használó lett.  1998-ban volt egy nagy mélypontja, a sikertelenség drogfüggővé tette, de önként bevonult egy helyi rehabilitációs központba és megszabadult szenvedélybetegségétől… A Clapton-féle szerencsés kimenetelű kilábolás meg is hozta az eredményét.

A  2002-es Golden Road   albumának egyik kislemeze platinalemez státuszt kapott és a Billboard magazin 2000-es évezred akkori legnagyobb country sikerének minősítette a felvételt! Most mi ugyanennek a számnak a koncertfelvételét tekintjük meg, hogy lássunk a „fiút” munkában is…

Somebody Like You- Keith Urban

2004-es Be Here  című 3. amerikai LP-je  lett a legkelendőbb lemeze, 4x-es(!) platinalamezként. Urban összesen 9 stúdióalbumot (csak egy jelent meg Ausztráliában-ban), jelentetett meg saját neve alatt. 37 kislemeze szerepelt a US Hot Country Songs listáin, közülük 18 lett  number one!

Keith Urban – Sweet Thing Ez a harmadik Grammy-díjas száma, a Defying Gravity c. albumról.
 

Nagy sikerrel szerepelt az ausztrál The Voice és az American Idol tv-programokban is.    2006-ban feleségül vette az ismert sztár Nicole Kidman-t. 2013-ban bevezette a saját gitár és tartozék signature-sorozatát.

Számomra, vele kapcsolatosan azért, a legkedvesebb felvételek, a nála 10 nap híján pontosan tíz évvel fiatalabb amerikai gitáros-énekes zsenivel közös koncertdarabok.  Szemtelenül fiatalabb John Mayer „kolega” képes volt 7 Grammy-díjat és 19 jelölést ráverni barátjára, de az már egy megint más történet… Mindenesetre öröm nézni őket, ahogy együtt zenélnek, Urban sikerszámára:

John Mayer and Keith Urban – Sweet Thing (Incredible Guitar Jam)

…vagy a Beatles halhatatlan pop-áriájára:

Crossroads Guitar Festival – 2013

Oda-viszlát, AOTEOROA !!!

NZ lake hills
NZ colorful cliffs
NZ Landscape
NZ sheeps

Kategóriák